Ziua 534 de război a debutat cu explozii în Kiev. Alarmele au răsunat dis de dimineață în tot orașul, iar oamenii au alergat spre adăposturi. Din fericire, nimeni nu a fost rănit.
Și în Herson rușii au bombardat o clădire, iar în Sumî au fost lovite opt localități, provocând 220 de explozii. În Zaporojie, patru persoane au fost ucise în urma a două atacuri rusești în mai puțin de 24 de ore. Au fost bombardate o biserică, un hotel și mai multe magazine.
Mai multe surse militare ucrainene au anunțat că forțele Kievului au intrat în localitatea Robotine, pe frontul de sud. Robotine se află în spatele primei linii defensive ruse, cucerirea ei însemnând că aceasta a fost străpunsă, anunțând o înaintare a ucrainenilor de peste zece kilometri spre Crimeea.
Din Rusia, Serviciul de urgenţă a anunțat că a luat foc un depozit din Odinţovo, un oraş situat la vest de Moscova între reşedinţa oficială a lui Vladimir Putin şi aeroportul Vnukovo, care a fost temporar închis. Nu se știe cum a izbucnit incendiul.
Continuă și discuțiile despre cereale. Reprezentanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, alături de cei ai Comisiei Europene şi ai Statelor Unite, se reunesc vineri la Galaţi pentru a căuta soluţii pentru exporturile ucrainene de cereale, ca urmare a ieşirii Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră.
Și au debutat primele consultări ale Ucrainei - cu Marea Britanie - pentru obținerea de garanții de securitate. Scopul ucrainenilor este să aibă astfel de acorduri în vigoare până la sfârșitul anului.
Situația pe front
- Ucrainenii au străpuns prima linie defensivă a Rusiei - Mai multe surse militare ucrainene au anunțat în această dimineață că forțele Kievului au intrat în localitatea Robotine, pe frontul de sud. Robotine e o așezare care se află în spatele primei linii defensive ruse, cucerirea ei însemnând că aceasta a fost străpunsă, anunțând o înaintare a ucrainenilor de peste zece kilometri pe linia Tokmak - Melitopol - Crimeea.
- Explozii în Kiev - Mai multe explozii s-au auzit vineri dimineață în Kiev. Autorităţile locale au anunțat că apărarea antiaeriană este în alertă. Alarmele sună în capitala Ucrainei, iar oamenii aleargă spre adăposturi. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a scris pe Telegram: „Explozii în oraș. Rămâneți în adăposturi, vă rog”.
- Atacuri în Zaporojie - Patru persoane au fost ucise și 20 au fost rănite în urma a două atacuri rusești asupra orașului Zaporojie în mai puțin de 24 de ore. Au fost bombardate o biserică, un hotel și mai multe magazine, au informat oficialii locali.
- 220 de explozii în Sumî - Forțele ruse au bombardat opt localități aflate în regiunea Sumî, provocând 220 de explozii. Potrivit administrației regiunii, armata rusă a lansat atacuri cu diverse arme, inclusiv mine, grenade și rachete. Nu s-au înregistrat victime în urma atacurilor. Localitățile din regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei sunt bombardate zilnic, pe măsură ce invazia Rusiei se prelungește.
- Clădire bombardată în Herson - O clădire înaltă din Herson a fost bombardată în această dimineață. O femeie a fost rănită.
- Probleme la centrala Zaporojie - La centrala nucleară din Zaporojie, ocupată în prezent de trupele ruse, s-a trecut la procedura de "oprire la rece" a reactorului nr. 4, după ce a fost detectată o scurgere de apă la unul dintre generatoarele de abur, dar fără să fi fost depistată vreo emisie radioactivă, a comunicat Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). "Centrala nucleară din Zaporojie va plasa unitatea nr. 4 în starea de 'oprire la rece' pentru a se stabili cauza exactă a scurgerii de apă şi a se efectua lucrările pentru repararea generatorului de abur afectat", a precizat într-un comunicat AIEA, care are o echipă de inspectori la centrală.
- Pierderile Rusiei - Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a anunțat că Rusia a pierdut 252.780 de militari de la începutul invaziei, pe 24 februarie, anul trecut. Numai în ultimele 24 de ore au murit 580 de militari ruși. Potrivit raportului, Rusia a pierdut, de asemenea, 4.290 de tancuri, 8.318 vehicule blindate de luptă, 5.043 de sisteme de artilerie, 713 sisteme de lansare multiplă de rachete, 471 de sisteme de apărare antiaeriană, 315 avioane, 313 elicoptere, 4,1978 drone și ambarcațiuni.
- Iată cum arată în acest moment situaţia pe front, potrivit informaţiilor furnizate de serviciile britanice:
- Demiteri - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri destituirea tuturor şefilor regionali însărcinaţi cu recrutarea militară, cu scopul de a destructura un sistem de corupţie care le permite recruţilor să scape de armată. ”Îmbogăţire ilegală, legalizarea fondurilor obţinute ilegal, profituri ilicite, transport ilegal de cealaltă parte a frontierei a recruţilor. Soluţia noastră: îi destituim pe toţi comisarii militari”, anunţă într-o postare pe Telegram şeful statului ucrainean.
- Arestări pentru corupție - Serviciile de securitate fac noi arestări vineri în Ucraina, pe fondul acuzațiilor de corupție, scrie Sky News. Au fost reținute persoane implicate într-un sistem care ajuta să plece ilegal din Ucraina cetățeni de vârstă militară. Grupurile criminale includ membri oficiali din instituții medicale și organisme guvernamentale locale. Bandele cereau între 2.500 și 5.000 de dolari pentru a scoate ilegal persoane din țară.
Ce se mai întâmplă în Rusia
- Depozit de lângă reşedinţa lui Putin, în flăcări - Serviciul de urgenţă din Rusia a anunțat că un depozit din Odinţovo, un oraş situat la vest de Moscova între reşedinţa oficială a lui Vladimir Putin şi aeroportul Vnukovo, a luat foc. Nu se ştie cum a izbucnit incendiul în depozit, aflat la 6,5 kilometri de reşedinţa prezidenţială a lui Putin din Novo-Ogariovo. La miezul nopţii, ora Moscovei, incendiul se desfăşura pe 2.000 mp, a precizat TASS citând serviciul de urgenţă.
- Aeroport închis la Moscova - Agenția de știri de stat rusă RIA relatează pe canalul său Telegram că aeroportul Vnukovo din Moscova a fost închis temporar din cauza unei drone în spațiul său aerian.
- Kremlinul urmărește să naționalizeze gigantul de internet Yandex, întărind controlul pentru alegerile prezidențiale din 2024, anunţă Institutul pentru Studiul Războiului în cea mai recentă actualizare. Kremlinul pare să forțeze Yandex să vândă sau să se distanțeze de filialele internaționale, inclusiv serviciul de partajare Yango Israel, pentru a se conforma cu legile ruse stricte de divulgare a datelor care impun Yandex să furnizeze toate datele utilizatorilor – nu doar datele utilizatorilor din Rusia – către Serviciul Federal de Securitate (FSB). Guvernul rus a amendat anterior Yandex pentru că nu a respectat această lege. Fondatorul și fostul CEO Yandex, Arkadi Volozh, a condamnat public invadarea Ucrainei pe 10 august.
- Explozia de la uzină nu are legătură cu Ucraina - Autoritățile ruse par să fi exclus orice implicare ucraineană în explozia de la uzina optică și mecanică Zagorsk din Sergiev Posad, de lângă Moscova. A fost deschis un dosar penal pentru încălcarea regulilor de siguranță industrială și directorul tehnic al companiei Piro-Ross, care deținea depozitul în care s-a produs explozia, a fost reținut. Opt persoane sunt încă date dispărute, 84 sunt rănite. Se știe că o persoană a murit.
- Șase ani de închisoare pentru trei mesaje - Un tribunal din regiunea Moscovei a condamnat vineri un muzician şi militant ecologist la şase ani de închisoare pentru că a publicat pe reţelele sociale trei mesaje care denunţau atacul rus asupra Ucrainei, vorbind despre victimele civile și criticându-l pe Vladimir Putin, relatează AFP. Aleksandr Bahtin (51 de ani), a fost arestat în martie 2023 şi inculpat pentru difuzarea de "informaţii false" privind armata rusă.
Alte informații relevante
- Bani din SUA pentru Ucraina - Preşedintele american Joe Biden a cerut Congresului să voteze o asistenţă suplimentară de 13 miliarde de dolari pentru cheltuielile militare legate de Ucraina. Administraţia Biden a mai solicitat asistenţă financiară suplimentară de 8,5 miliarde de dolari pentru asistenţă economică, umanitară şi de securitate destinată Ucrainei, dar şi altor ţări afectate de conflict.
- Discuții despre cereale la Galați - Reprezentanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, alături de cei ai Comisiei Europene şi ai Statelor Unite, se reunesc vineri la Galaţi pentru a căuta soluţii pentru exporturile ucrainene de cereale, ca urmare a ieşirii Rusiei din Iniţiativa pentru cereale la Marea Neagră.
- România ajută cu cerealele - Ministrul Transporturilor şi al Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a declarat că în perioada următoare vor fi luate măsuri pentru a fi crescută capacitatea de tranzit prin România a cerealelor ucrainene de la 2 la 4 milioane de tone în fiecare lună.
- Primele negocieri pentru garanții de securitate - Ucraina a început consultările cu Marea Britanie privind garanţiile de securitate pe care le poate obţine, relatează Reuters. "Scopul nostru este să avem primele astfel de acorduri în vigoare până la sfârşitul anului", a declarat Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Ucraina depune eforturi pentru a-şi asigura garanţii de securitate de la marile puteri, inclusiv Statele Unite, până la o eventuală aderare a ţării la NATO.