De ce spunea ieri Iohannis că nu e nici urmă de dronă în România? Explicația ministrului Tîlvăr

De ce spunea ieri Iohannis că nu e nici urmă de dronă în România? Explicația ministrului Tîlvăr

După ce ieri după amiază Klaus Iohannis susţinea sus şi tare că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”, iată că azi autorităţile confirmă oficial ceea ce ucrainenii spun de două zile: bucăţi de dronă au căzut pe malul românesc al Dunării şi nu s-a întâmplat azi-noapte!

Explicaţia pentru această contradicţie vine de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Acesta susţine că abia ieri, în jurul orei 18 (iar preşedintele a vorbit înainte de ora 17), au apărut primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea.

“Am avut aseară în jurul orei 6 indicii că echipele noastre au identificat resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă. S-au făcut lucrurile care se fac în mod obişnuit în astfel de cazuri. Echipele au luat aceste probe pe care le analizează folosind echipamentele pe care le avem la dispoziţie în cadrul facilităţilor pentru acest lucru din cadrul MApN. Lucrul ăsta s-a întâmplat şi când a fost găsită o bucată dintr-o dronă de tip Bayraktar care plutea pe Marea Neagră”, a afirmat Tîlvăr, la Antena3.

ADVERTISING

El a fost întrebat dacă este vorba despre o dronă mai veche. 

“Scopul unor astfel de investigaţii este tocmai de a aduce precizie unei posibile concluzii. Există şi posibilitatea să fie echipament de mult mai multă vreme. E scopul pentru care se fac astfel de cercetări”, a explicat ministrul Apărării. 

Întrebat cine i-a furnizat preşedintelui Klaus Iohannis informaţii greşite, Angel Tîlvăr a răspuns: “Eu i-am furnizat această informaţie pentru că la momentul când am făcut prima comunicare pe această speţă, toate datele pe care le-am avut puse la dispoziţie de către colegii mei din cadrul MApN duceau la această concluzie. Avem măsuri de vigilenţă pe această zonă, de multă vreme”. 

El a mai fost întrebat dacă s-a încercat ascunderea acestei informaţii, în condiţiile în care oficiali ucraineni susţin de luni că o dronă ar fi căzut în România. 

ADVERTISING

“Informaţiile pe care le aveam erau corecte. În ceea ce priveşte faptul că alţii au ieşit cu alt gen de comunicare, vreau să vă aduc aminte că, şi atunci când s-a pus problema că rachetele ruseşti au intrat în spaţiul naţional al României venind din Moldova, şi atunci alţii au spus că spaţiul a fost încălcat, iar noi am ieşit şi am spus că nu a fost încălcat şi am avut dreptate.

Şi atunci când a fost incidentul în Polonia au fost tot felul de puncte de vedere exprimate în multe locuri din Europa, iar noi am informat cu corectitudine”, a explicat Tîlvăr.

Ministrul a fost întrebat şi dacă l-a sunat pe Klaus Iohannis în legătură cu acest incident. 

“L-am informat cu măsurile pe care intenţionăm să le luăm”, a adăugat ministrul Apărării. 

Angel Tîlvăr a fost întrebat şi dacă este vorba de o dronă mai veche, cine este responsabil că nu a fost făcută cum trebuie verificarea. 

ADVERTISING

“Putem vorbi de mai multe tipuri de drone. Sunt drone de survol de găsire de informaţii, sunt mai multe tipuri de drone. Vrem să vedem ce tip de dronă este, ce provenienţă are, ce capabilitate de a produce....Trebuie să fim în măsură şi să facem distincţia dintre un incident, un accident regretabil sau imputabil cuiva şi un act de agresiune”, a mai transmis ministrul Apărării.

Filmul dronei pierdute

Ucraina a anunțat că mai multe drone rusești ar fi căzut şi s-ar fi detonat pe teritoriul României, în noaptea de duminică spre luni, în timpul atacului asupra portului Izmail.

Postul german de televiziune ntv a verificat imaginea pe care autoritățile de la Kiev au publicat-o luni și despre care susțin că prezintă explozia unei drone rusești pe teritoriul României. Jurnaliștii germani susțin că este reală, iar impactul s-a produs pe malul românesc al Dunării.

Autoritățile române au negat timp de 48 de ore.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a infirmat luni "în mod categoric informaţiile apărute în spaţiul public cu privire la o aşa-zisă situaţie apărută în cursul nopţii de 3 spre 4 septembrie, în care drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional al României".

Tîlvăr a avut aceeași poziție și marți. "Ministerul Apărării a negat faptul că drone ruseşti ar fi căzut pe teritoriul naţional şi a făcut-o în cunoştinţă de cauză (…) suntem prezenţi prin tot ce înseamnă capabilităţi menite să avertizeze şi să monitorizeze situaţia din zonă, motiv pentru care informaţiile pe care noi le dăm sunt sub semnul acurateţii şi al corectitudinii din toate punctele de vedere", a precizat acesta într-un interviu pentru Agerpres.

Şi premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că nu se confirmă informația lansată de oficiali ucraineni conform căreia pe teritoriul României au căzut şi au explodat drone rusești. "În acest moment nu se confirmă această informație. Eu am informațiile de la ministrul Apărării. În acest moment nu se confirmă informația", a spus el, potrivit Mediafax.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a negat că vreo dronă rusească sau orice alt dispozitiv ar fi ajuns în România, așa cum au anunțat autoritățile ucrainene.

„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”, a afirmat, marţi, la Cincu, preşedintele Klaus Iohannis.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇