Președintele Klaus Iohannis a negat că vreo dronă rusească sau orice alt dispozitiv ar fi ajuns în România, așa cum au anunțat autoritățile ucrainene.
„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”, a afirmat, marţi, la Cincu, preşedintele Klaus Iohannis.
Întrebat despre riscul ca un astfel de incident să aibă loc, șeful statului a spus că ştie exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă se întâmplă așa ceva pe pământ NATO.
„La ultimul Summit NATO am hotărât asupra unor lucruri concrete şi ştiu exact cine, când şi ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO, dacă are loc un eveniment, dacă magnitudinea evenimentului este ceva ce depăşeşte lucruri foarte clare statuate în procedurile noastre, ştie toată lumea foarte clar când şi cum să facă”, a spus şeful statului, întrebat ce va face România în momentul în care pe teritoriul ei ar cădea o dronă din războiul pe de teritoriul Ucrainei şi dacă este posibil să se activeze Articolul 5 şi batalionul aflat la Cincu să se angajeze în operaţiuni de luptă.
Preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că aceste informaţii nu sunt de domeniul public.
„Cu siguranţă, da, avem un scenariu, da, avem un plan pentru fiecare incident posibil. E evident, nu înseamnă şi că ne dorim să se întâmple aşa ceva. Nu ne dorim să aibă loc aceste incidente pe pământ NATO, care, în cazul de faţă, este România”, a mai spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a fost însoțit la Cincu de premierul luxemburghez Xavier Bettel.
Acesta a spus, legat de incidentul despre care vorbeau ucrainenii, că îl crede pe președintele Iohannis: „Dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred”.
Ucraina susține în continuare că mai multe drone rusești ar fi căzut şi s-ar fi detonat pe teritoriul României, în noaptea de luni spre duminică, în timpul atacului asupra portului Izmail.
Postul german de televiziune ntv a verificat imaginea pe care autoritățile de la Kiev au publicat-o luni și despre care susțin că prezintă explozia unei drone rusești pe teritoriul României. Jurnaliștii germani susțin că este reală, iar impactul s-a produs pe malul românesc al Dunării.
„Dotarea Armatei noastre trece în cu totul şi cu totul nou nivel”
Șeful statului a vorbit și despre investițiile în apărare și dotările Armatei Române.
„Suntem în faza în care dotarea Armatei noastre trece în cu totul şi cu totul nou nivel. Încă din 2015 am decis să alocăm 2% din PIB pentru Apărare, din care o mare parte pentru dotare, iar începând din acest an alocăm 2,5% pentru Apărare”, a spus preşedintele, întrebat despre starea Armatei Române.
Şeful statului a arătat că „acest lucru ne-a permis să abordăm noi achiziţii de mare amploare, de mare importanţă, armament ultramodern de ultimă generaţie”.
„Dar, să nu uităm, în acelaşi timp, aceste alocări au permis o pregătire superioară a personalului militar, pregătire care evident că se desfăşoară continuu, de exemplu, aici în baza Cincu, împreună cu aliaţii. Aceste dotări care au fost achiziţionate, care s-au realizat, au schimbat complet faţa Armatei României, însă suntem hotărâţi să continuăm cu aceste programe de înzestrare şi cu siguranţă Ministerul Apărării o să vă dea mult mai multe detalii. Important e să ştim că banii sunt foarte bine folosiţi pentru dotare şi pentru pregătirea militarilor”, a mai spus şeful statului.