Iohannis, despre drona căzută în Deltă, după ce i-a negat existența: Astăzi avem altă situație decât ieri, asta este. E inadmisibil, dacă e rusească UPDATE

Iohannis, despre drona căzută în Deltă, după ce i-a negat existența: Astăzi avem altă situație decât ieri, asta este. E inadmisibil, dacă e rusească <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Preşedintele Klaus Iohannis a făcut miercuri, în deschiderea summit-ului Iniţiativei Celor Trei Mări pe care îl găzduieşte la Cotroceni, câteva declaraţii cu privire la bucăţile de dronă descoperite în Deltă.

„Am fost informat în timp real de către MApN cu privire la această descoperire şi am solicitat investigarea de urgenţă şi profesionistă a provenienţei acestor componente, precum şi a momentului şi circumstanţelor în care au ajuns pe teritoriul românesc”, a spus preşedintele.

Şeful statului a adăugat că, dacă se confirmă că sunt echipamente ruseşti, ar fi inadmisibil.

”În cazul în care se confirmă că aceste elemente provin dintr-o dronă rusească, o astfel de situaţie ar fi complet inadmisibilă şi o violare gravă a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României, stat aliat NATO.

ADVERTISING

Aşa cum am mai menţionat, aceste atacuri asupra infrastructurii civile ucrainene, care sunt crime de război, au loc la o distanţă foarte mică de graniţa românească. Suntem însă alerţi şi în contact permanent cu ceilalţi aliaţi din NATO".

În context, Iohannis a subliniat totuşi că "suntem foarte bine apăraţi în cadrul NATO, iar România beneficiază de garanţii de securitate extrem de puternice, cele mai puternice din toată istoria noastră".

Summitul Inițiativei celor Trei Mări - Primirea șefilor de delegații și deschiderea sesiunii plenare

UPDATE 19:36 - Ulterior, la finalul summit-ului, Iohannis a făcut noi referiri la acest subiect, insistând că în fiecare moment „comunicarea a fost făcută cu bună credință”.

ADVERTISING

”În situaţia în care ne aflăm, de război la graniţa noastră, trebuie să înţelegem că avem o situaţie fluidă, cum spun experţii. Astăzi avem altă situaţie decât ieri, asta este, toată comunicarea noastră a fost făcută cu bună credinţă şi în baza dovezilor de care am dispus noi. Nu putem să facem afirmaţii care angajează statul român în baza unor supoziţii, trebuie să avem dovezi pentru asta”, a spus preşedintele. Klaus Iohannis a precizat:

”MApN m-a informat şi sunt convins că de bună credinţă că nu există astfel de piese şi asta a fost comunicarea făcută public”.

”Între timp situaţia s-a schimbat, au apărut astfel de piese, am dispus verificări rapide, profesioniste după care vom face următorii paşi, Între timp am informat aliaţii NATO, ambasadorul nostru de la NATO a fost însărcinat să informeze pe secretarul general, în al doilea rând să informeze aliaţii, lucru care s-a întâmplat chiar în această dimineaţă când Ambasadorul nostru în cadrul Consiliului Nord- Atlantic i-a informat oficial pe toţi aliaţii despre posibilul incident şi de faptul că au fost găsite rămăşiţe care foarte probabil sunt de dronă”, a completat preşedintele.

ADVERTISING

Şeful statului a ţinut să precizeze că ”aici ne găsim în momentul de faţă”. ”În măsura în care cercetările aduc noi dovezi, putem să facem următorii paşi şi să comunicăm evident tot ceea ce se găseşte”, a mai spus preşedintele Iohannis.

Ce spunea marți Iohannis

Toate acestea au venit după ce ieri după amiază Klaus Iohannis susţinea sus şi tare că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”. Iată că azi autorităţile confirmă oficial ceea ce ucrainenii spun de două zile: bucăţi de dronă au căzut pe malul românesc al Dunării şi nu s-a întâmplat azi-noapte!

Explicaţia pentru această contradicţie vine de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Acesta susţine că abia ieri, în jurul orei 18 (iar preşedintele a vorbit înainte de ora 17), au apărut primele indicii că au fost găsite resturi care pot fi asociate cu echipamente de tip dronă, în judeţul Tulcea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇