Șeful NATO anunță primele concluzii despre drona căzută în România

Șeful NATO anunță primele concluzii despre drona căzută în România

Șeful Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut joi primele declarații despre resturile de drone găsite pe teritoriul României.

„Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei şi aşteptăm rezultatul anchetei în curs”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în faţa parlamentarilor europeni.

Aceasta a fost prima declarație a șefului NATO pe acest subiect. Miercuri seara, din partea Alianței a fost emis un comunicat în care se anunța că România a informat oficial aliaţii despre faptul că a găsit pe teritoriul său resturi de la o posibilă dronă, iar aceștia și-au exprimat solidaritatea totală cu țara noastră.

ADVERTISING

Comunicatul mai amintea că de cel puțin un an NATO şi-a sporit semnificativ prezenţa în regiunea Mării Negre și că monitorizează îndeaproape situaţia, şi „în contact strâns cu aliatul nostru, România”.

Amintim că autoritățile române au recunoscut, într-un final, că au fost găsite resturile unei drone pe malul românesc al Dunării, după două zile în care au negat, până la cel mai înalt nivel, ceea ce omologii de Ucraina și jurnaliștii străini tot spuneau.

Amintim că marți, Klaus Iohannis susţinea sus şi tare că „nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a unui dispozitiv care a ajuns în România”. Iohannis era la baza de la Cincu, împreună cu premierul luxemburghez, și a dat asigurări că știe exact „cine, când și ce trebuie să facă dacă pică ceva pe pământ NATO“. L-a convins și pe oficialul care îl însoțea, Xavier Bettel afirmând că „dacă preşedintele ţării spune asta, eu cred”.

ADVERTISING

Nici 24 de ore mai târziu, în deschiderea Summitului Celor Trei Mări pe care-l găzduia la Cotroceni, Iohannis s-a văzut nevoit să revină asupra informațiilor de care era atât de sigur: „Astăzi avem altă situație decât ieri, asta este”.

Explicaţia pentru această contradicţie a venit de la ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a susținut că abia după declarațiile de marți ale șefului statului a fost găsită epava dronei.

Întrebat dacă se teme că va fi demis după toată această bâlbâială instituțională, ministrul a răspuns într-o notă care poate explica scandalul ultimelor zile: „Nu îmi este teamă (de demitere, n.red.) pentru că poziţia pe care o ocup nu am ocupat-o prin concurs”.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇