De ce au mințit, în serie, autoritățile din România în legătură cu violarea spațiului aerian și terestru de către Rusia?

Nicio țară din NATO nu declanșează un război împotriva Rusiei pentru că o dronă a explodat accidental pe teritoriul țării, dar nici nu poți lăsa să treacă un astfel de eveniment fără o reacție politică.

Ministerul Apărării, ministrul de Externe, prim-ministrul și președintele, toți, timp de o zi, au negat evidența și dovezile puse la dispoziție de Guvernul Ucrainei, evitând să-și asume orice responsabilitate în ce privește protejarea țării.

Criza pe care au provocat-o în cadrul NATO a fost atât de mare, încât au fost determinați să retracteze, scoțându-l țap ispășitor pe Angel Tîlvar, ministrul Apărării, care a venit în fața opiniei publice să anunțe acțiunea ostilă a Rusiei la adresa României.
De ce au mințit, în serie, autoritățile din România în legătură cu violarea spațiului aerian și terestru de către Rusia?

În noaptea de 5 spre 6 septembrie a avut loc un nou atac asupra depozitelor de cereale din sud-vestul regiunii Odesa, în zona orașului Chilia Nouă, la câteva sute de metri de teritoriul României.

Turiștii și localnicii de pe malul drept al Dunării au postat zeci de imagini și clipuri video cu atacurile dronelor rusești și reacția apărării antiaeriene din Ucraina.

Este a treia noapte la rând, când forțele Kremlinului atacă porturile Izmail și Reni, dar și depozitele de cereale din zonă, războiul intensificându-se semnificativ la granițele României.

Vacanță în Deltă

Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu au fost preocupați să nege evidența, susținând că Rusia nu a violat spațiul aerian și terestru al României, cu ocazia raidului care a avut loc în noaptea de 3 spre 4 septembrie, deși dovezile puse la dispoziție de autoritățile din Ucraina erau greu de contestat.

KlausIohannisDeltaDunarii1SeptFB
WEEKEND RELAXAT. Klaus Iohannis împreună co soția sa, Carmen, au făcut o vizită în Delta Dunării în data de 1 septembrie. În declarațiile președintelui nu a existat nicio referire la situația complicată din zonă provocată de atacurile Rusiei asupra porturilor Izmail și Reni din Ucraina, aflate la sute de metri de granița cu România – Foto: Facebook/ Klaus Iohannis

„Avem control total asupra spațiului nostru național, însă da, suntem îngrijorați, fiindcă aceste atacuri au loc la o distanță foarte mică de granița românească, a mai spus șeful statului”, a declarat președintele Iohannis, în data de 5 septembrie, într-o conferință de presă ținută la baza militară de la Cincu, județul Brașov.

ADVERTISING

Klaus Iohannis, înainte de a începe seria de trei nopți de bombardamente la sute de metri de granița României, a făcut o vizită în Delta Dunării, alături de soția sa, în care a evitat subiectul siguranței cetățenilor care trăiesc foarte aproape de război.

Călătoria sa a fost una de vacanță în care, îmbrăcat în haine comode, s-a prezentat ca fiind liniștit și detașat în raport cu situația tensionată din nordul deltei.

La câteva ore după plecarea sa din Delta Dunării, au început raidurile rușilor asupra porturilor Izmail și Reni, situate pe malul stâng al Dunării, în Ucraina.

O dronă a Kremlinului a lovit țărmul românesc și a explodat în vegetația deasă, la doi kilometri de casele din satul Plauru.

Autoritățile din România nu au avut nicio reacție în legătură cu acest atac până când nu a apărut declarația lui Oleg Nikolenko, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externa din Ucraina.

Haos instituțional

Prima instituție care a reacționat a fost Ministerul Apărării, <infirmând în mod categoric> declarația oficialului ucrainean, apoi, în ordinea apariției în spațiul public, au negat ferm Luminița Odobescu, ministrul de Externe al României, Marcel Ciolacu, prim-ministru, și ultimul, dar nu cel din urmă, Klaus Iohannis, președintele țării.

BUCURESTI- PALATUL VICTORIA- SEDINTA DE GUVERN- 2
ȚAPUL ISPĂȘITOR. Angel Tîlvar, ministrul Apărării, a recunoscut la două zile după eveniment că o dronă rusească a violat spațiul aerian și terestru al României - Foto: Mediafax/ Hepta.ro

O zi mai târziu, ministrul Apărării Angel Tîlvăr anunță că, într-adevăr, resturi dintr-o dronă au fost descoperite pe teritoriul României.

Deocamdată rămâne un mister de ce principalii lideri ai României s-au grăbit să infirme o declarație oficială a unui reprezentat al guvernului ucrainean, care a oferit și dovada afirmațiilor sale, pentru ca o zi mai târziu, să vină spășiți în fața opiniei publice și s-o confirme spre stupoarea tuturor?

Din nou ne aflăm în fața unei profunde crize de autoritate și a unui haos instituțional care, pur și simplu, fac praf credibilitatea României ca țară membră NATO.

Lumi
DIPLOMAȚIA DIN ROMÂNIA. Luminița Odobescu, ministrul de Externe, a fost primul oficial de rang înalt care a anunțat, în ciuda evidențelor, că dronele rusești n-au trecut granițele țării - Foto: Hepta.ro

Nici Angel Tîlvar, ministrul Apărării, nici Luminița Odobescu, ministru de Externe, nici Marcel Ciolacu, prim-ministrul României, nici Klaus Iohannis, președintele țării, n-au luat în serios atacurile rușilor care de două săptămâni se desfășoară foarte aproape de graniță.

N-au avut o minimă curiozitate să dea un telefon ca să afle ce i-a apucat pe ucraineni și ce date au.

S-au comportat ca și cum raidurile rușilor la gurile Dunării sunt episoade izolate, fără importanță, ce se vor sfârși curând. 

Dar situația e exact pe dos. Conflictul se va intensifica în lunile următoare pentru că Rusia va încerca să distrugă întreaga rețea de transfer a cerealelor din Ucraina, iar în porturile din Reni și Izmail se desfășoară operațiuni de depozitare, încărcare și transport ce acoperă 25% din întreaga recoltă de grâu a țării vecine.

DunareTraficSM-2
TRAFIC. Dunărea e mai aglomerată ca oricând, iar această situație nouă ar fi trebuit să le dea de gândit autorităților din România că există posibilitatea ca intensitatea războiului din zonă să crească - Foto: spotmedia.ro

Norul de festivism

În afară de Putin și de acoliții săi, nimeni nu și-a dorit războiul, dar dacă tot a fost declanșat de nebunia unui dictator cu arme nucleare nu ar fi inteligent să ne pregătim pentru situațiile dificile?

Sunt revoltătoare mediocritatea și lipsa de responsabilitate ale celor care conduc România, de la președinte, la prim-ministru și echipele lor. 

Sunt preocupați, exclusiv, de propriile privilegii și de lupta pentru putere, nefiind în stare să sesizeze un pericol pentru țară, nici atunci când a fost sesizat de alții pentru ei și le e oferit pe tavă.

Klaus Iohannis a creat un nor de festivism în care România, chipurile, se prezintă ca un partener de încredere în NATO, sprijină Ucraina și face totul pentru a limita influența nefastă a Rusiei, dar norul e confecționat din vorbe, iar când vine timpul să facem ceva concret mai mult îi încurcăm pe alții decât să rezolvăm probleme.

Suntem printre puținele țări din NATO care au secretizat ajutorul pe oferit Ucrainei. Nimeni din conducerea țării n-a explicat cetățenilor cu ce sprijinim țara vecină și cum contribuim la terminarea cât mai rapidă a războiului.

BUCURESTI- CAMERA DEPUTATILOR- PLEN
VOCEA PREMIERULUI. Marcel Ciolacu nu s-a lăsat mai prejos și a venit și el să accentueze că nu există dovezi că dronele Rusiei au intrat pe teritoriul României - Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

În opinia mea, până acum, autoritățile din România transmit, prin atitudinea pe care o au, că nu prea știu ce să facă și nu știu cum să se poziționeze față de conflict.

Să nu-i supărăm prea tare pe ruși

Mesajul politic e unul de genul: ajutăm Ucraina, dar nu vrem să-i supărăm prea tare nici pe ruși. 

Din păcate, pentru liderii români, așa ceva nu este posibil. Tradiționalul joc la două capete face rău doar României și cetățenilor săi, nimănui altcuiva.

Un astfel de episod în care, în mod oficial și repetat, se susține un neadevăr nu face decât să arate că România nu are nicio strategie în legătură cu evenimentele ce se derulează la granițele țării.

ChiliaNouaExplozieMaryusMunteanFB
RĂZBOI LA GRANIȚĂ. Chilia Nouă, Ucraina, văzută de pe malul românesc, în data de 6 septembrie, după atacurile Rusiei - Foto: Facebook/ MaryusMuntean

Nicio țară din NATO nu poate începe un război cu Rusia pentru că o dronă a Kremlinului a ratat ținta, explodând într-o lizieră de pădure sau că resturi dintr-un proiectil au căzut peste graniță.

Nici SUA nu au atacat China când un balon de spionaj a traversat o bună porțiune din teritoriul Americii. 

Dar dacă minți, nu recunoști și nu-ți asumi pericolul, la un moment dat vor muri oameni nevinovați, lăsați de izbeliște în calea unui război în care nu sunt parte.

În opinia mea, toată această situație ridicolă în care s-au pus Guvernul și președintele vine din comoditatea și incapacitatea acestora de a lua măsuri concrete, de a acționa rapid și inteligent pentru protejarea populației aflată într-o zonă de conflict.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇