Israelul a lansat cea mai amplă incursiune militară în Cisiordania, din ultimii 20 de ani (Video)

Israelul a lansat cea mai amplă incursiune militară în Cisiordania, din ultimii 20 de ani (Video)

Forțele israeliene au lansat ceea ce o sursă militară a catalogat drept cea mai mare operațiune militară în orașul Jenin din Cisiordania din ultimii 20 de ani.

Au fost ucise cel puțin opt persoane și rănite peste 50, dintre care 10 sunt „în stare gravă”, potrivit Ministerului Palestinian al Sănătății, citat de CNN. Cinci dintre cei uciși erau adolescenți.

Un al nouălea palestinian a fost împușcat și ucis de forțele israeliene lângă Ramallah, în Cisiordania, într-un incident separat, potrivit autorităților sanitare.

Israelul a lovit ''cu o mare forţă'' oraşul Jenin, ''placa turnantă a terorismului'', unde armata israeliană desfăşoară o amplă operaţiune ce vizează în special tabăra de refugiaţi din acest oraş din Cisiordania, a anunţat ministrul de Externe israelian, Eli Cohen.

ADVERTISING

Atacul a început în timpul nopţii. Locuitori din Jenin au declarat pentru CNN că au auzit explozii și focuri de armă puternice în zonă, în timp ce clipuri de la fața locului arăta palestinieni răniți, evacuați cu ambulanța.

Seven Palestinians killed as Israeli airstrikes target West Bank city of Jenin

Mahmoud al-Saadi, directorul Semilunii Roșii Palestiniene din Jenin, a declarat că majoritatea rănilor sunt „grave și în partea superioară a corpului”, adăugând că procesul de transfer al răniților la spital a fost dificil.

"Coloane de vehicule ale armatei israeliene au pătruns la periferia taberei de pe mai multe străzi", a declarat pentru BBC Ahmed Zaki, un locuitor al taberei palestiniene din Jenin. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Ceea ce se întâmplă în tabăra de refugiaţi este un adevărat război", a declarat şi Khaled Alahmad, un şofer palestinian de ambulanţă. "Au fost lovituri aeriene care au vizat tabăra, de fiecare dată când intrăm cu maşina, în jur de cinci până la şapte ambulanţe, ne întoarcem plini de răniţi", a declarat el pentru Reuters.

Imaginile partajate jurnaliştilor par să arate operaţiunile în desfăşurare în anumite părţi ale taberei de refugiaţi şi vehicule militare israeliene pe străzile din oraş.

Potrivit Reuters, forţele israeliene au folosit drone în timpul operaţiunii, care a vizat Brigăzile Jenin, o unitate formată din grupuri de militanţi care trăiesc în tabăra de refugiaţi. Aceasta adăposteşte 14.000 de persoane pe o suprafaţă de numai jumătate de kilometru pătrat, inclusiv militanţi din grupările palestiniene Hamas şi Jihadul Islamic.

ADVERTISING

Brigada Jenin a declarat că a avut un schimb de focuri cu forțele israeliene și că a doborât o dronă.

Armata Israelului susţine că a distrus clădiri și un centru de comandă al militanților palestinieni folosit pentru comunicații și depozitarea armelor.

Evenimentele de azi vin la mai puțin de două săptămâni, după ce un raid militar israelian asupra oraşului Jenin a provocat un schimb masiv de focuri, soldat cu cel puțin cinci palestinieni morți și zeci de răniți. Opt militari israelieni au fost răniţi în acea operațiune.

De aproape un an, raidurile armatei israeliene în oraşe palestiniene precum Jenin au devenit o rutină, în contextul în care au avut loc numeroase atacuri comise de militanţi palestinieni contra soldaţilor israelieni şi coloniştilor evrei din Cisiordania.

Militarii ar putea rămâne mai multe zile la Jenin. ''O operaţiune nu se încheie într-o singură zi'', a declarat ministrul Energiei, Israel Katz, care face parte din cabinetul de securitate israelian.

Ulterior, un oficial militar israelian a afirmat, sub protecţia anonimatului, că armata mai are nevoie de încă 24 de ore pentru atingerea obiectivelor operaţiunii din Jenin.

Seven Palestinians killed as Israel launches air attacks on Jenin

Reacţia Hamas şi Palestinei

Ca răspuns la atacurile de luni, Hamas le-a cerut militanților din Cisiordania și Ierusalim să lovească Israelul „prin toate mijloacele disponibile”, se arată într-un comunicat al aripii sale militare. Jihadul Islamic Palestinian a spus că își va „face datoria” pe a opri masacrul de la Jenin.

Un purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas a calificat operaţiunea armatei israeliene drept ''o nouă crimă de război împotriva poporului nostru lipsit de apărare''.

Egiptul a condamnat, de asemenea, incursiunea israeliană, numind-o un act de „agresiune”. „Republica Arabă Egipt condamnă în cei mai duri termeni agresiunea condusă de forțele israeliene în orașul Jenin din Cisiordania ocupată”, a transmis guvernul egiptean pe Twitter.

Poziţia Casei Albe

Administraţia Biden a anunţat că monitorizează atent operaţiunea israeliană în oraşul palestinian Jenin, subliniind că Israelul are dreptul să se apere de organizaţii "teroriste".

"Am observat informaţiile şi monitorizăm atent situaţia", a declarat un purtător de cuvânt al Preşedinţiei SUA.

"Susţinem securitatea Israelului şi dreptul ţării de a-şi apăra poporul de Hamas, de Jihadul Islamic Palestinian şi de alte grupuri teroriste", a precizat oficialul american.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇