24 de săptămâni de proteste în Israel: Vrem să înțeleagă că suntem încă aici (Video)

24 de săptămâni de proteste în Israel: Vrem să înțeleagă că suntem încă aici (Video)

Mii de israelieni au ieşit sâmbătă seară pe străzile din Tel Aviv şi alte oraşe israeliene, pentru a 24-a săptămână consecutiv, pentru a protesta faţă de controversatul proiect de reformă a sistemului judiciar dorită de guvernul lui Benjamin Netanyahu.

Potrivit AFP, aceste noi manifestaţii intervin la câteva zile după ce cei doi principali lideri ai opoziţiei israeliene, Yair Lapid şi Benny Gantz, şi-au suspendat participarea la negocierile care ar trebui să permită identificarea unui punct comun asupra reformei judiciare care divizează profund ţara.

Pe 27 martie, Netanyahu a anunţat o „pauză” legislativă pentru a da o „şansă (…) dialogului”, dar mobilizarea împotriva reformei rămâne puternică.

ADVERTISING

La Tel Aviv, unde a avut loc cea mai mare adunare, Ami Bluzer, un avocat, a estimat că Netanyahu caută să câştige timp pentru a slăbi opoziţia.

"Toate proiectele de lege (ale reformei judiciare) sunt întotdeauna ca un glonţ în cameră, care poate fi eliberat în orice moment. Lucrurile nu s-au schimbat", a declarat el pentru AFP.

Vineri, ministrul justiţiei, Yariv Levin, principalul arhitect al reformei judiciare, a afirmat că este "mai hotărât ca niciodată să continue şi să facă totul pentru a se adopta reforma, care este necesară pentru a redresa sistemul judiciar".

În oraşul Petah Tikvah (centru), Neria, un avocat a apreciat că, după suspendarea discuţiilor, există un risc mai mare ca actuala coaliţie la putere de guvernământ să continue reforma în mod unilateral.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Guvernul nu spune că va opri reforma şi vrem să înţeleagă că suntem încă aici, iar dacă ei vin cu o reformă care credem că este dăunătoare pentru democraţie, suntem aici şi ne opunem acesteia", a declarat el pentru AFP.

Pentru guvern, unul dintre cele mai de dreapta din istoria Israelului, reforma sistemului judiciar urmăreşte, printre altele, reechilibrarea puterilor prin reducerea prerogativelor Curţii Supreme, pe care executivul o consideră politizată, în beneficiul parlamentului.

ADVERTISING

Oponenţii reformei consideră, dimpotrivă, că aceasta riscă să deschidă calea spre o derivă iliberală sau autoritară.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇