La un pas de război civil în Israel: Ciocniri între demonstranți și poliție la Tel Aviv, zeci de arestări în toată țara. Până și Mossad-ul face grevă (Foto&Video)

La un pas de război civil în Israel: Ciocniri între demonstranți și poliție la Tel Aviv, zeci de arestări în toată țara. Până și Mossad-ul face grevă (Foto&Video)

Manifestanții au blocat, pentru a treia săptămână la rând, cea mai aglomerată autostradă din Tel Aviv, unde s-au produs ciocniri cu forțele de ordine. Președintele Isaac Herzog a avertizat că țara se află în pragul unui război civil.

Noi demonstrații de amploare au loc în Israel, unde cetățenii protestează la adresa controversatului proiect de reformă judiciară, considerat un atac la adresa democrației.

Protestatarii au blocat, pentru a treia săptămână consecutiv, autostrada Ayalon, cea mai aglomerată arteră rutieră din Tel Aviv, și s-au confruntat cu forțele de ordine care au folosit gaze lacrimogene și polițiști călare pentru a dispersa mulțimea.

Cinci persoane au fost arestate, însă protestatarii au recâștigat controlul asupra autostrăzii, relatează Haaretz.

Primul blocaj rutier al zilei s-a produs însă pe o autostradă importantă din apropierea orașului Beit Yannai, în centrul țării, ocupată de manifestanți.

ADVERTISING

Și manifestanții de la Ierusalim au început să ocupe arterele din jurul orașului.

Sute de protestatari, între care studenți și profesori de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, au pornit în marș dinspre campusul Givat Ram pe străzile din împrejurimi, blocate de poliție pentru a le permite să treacă.

Proteste au avut loc în mai multe locuri din Israel, 11 persoane fiind arestate, iar alte două reținute pentru atacarea demonstranților antiguvern.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Aproximativ 150 de angajați de la spitalul Ichilov care au încetat lucrul și au pornit în marș la Tel Aviv ar fi fost atacați de un șofer care a încercat să-i lovească cu mașina, apoi i-a scuipat și înjurat, după care a demarat.

Într-o demonstrație impresionantă care sugerează efectele reformei justiției în viziunea lui Netanyahu, mai multe grupuri de protestatari îmbrăcați în costume inspirate din serialul "The Handmaid's Tale" ("Povestea slujitoarei") au mărșăluit pe Strada Kaplan, o arteră importantă din Tel Aviv.

În timp ce manifestanţii antiguvernamentali iau cu asalt străzile, sute de ofițeri și soldați din armata israeliană (IDF), poliție și serviciile de informații au anunțat că vor boicota serviciul începând de duminică.

ADVERTISING

"Aflăm din mass-media că prima lege a dictaturii, care îi interzice procurorului general să-l declare pe premier inapt pentru îndeplinirea funcției, va fi votată duminică la a doua și la a treia lectură. Pistolul e puternic apăsat la tâmpla democrației și trăgaciul va fi apăsat curând", au transmis aceștia într-un comunicat.

"Declarația noastră a trecut, în sfârșit - începând de duminică, 19 martie, toți oamenii noștri, 450 de rezerviști (ofițeri IDF și luptători) din forțele speciale ale poliției și 200 de rezerviști din unitățile de operațiuni cibernetice ale Shin Bet (serviciul de informații al Israelului - n.red.), Mossad și serviciul de informații al armatei nu vor fi puși în rezerva voluntară. Când democrația va fi restabilită, vom face cu drag voluntariat din nou. Nu există niciun contract cu un dictator", au precizat membrii forțelor de ordine.

Protestele de joi survin după ce propunerea de compromis asupra proiectului de reformă a justiției, înaintată de președintele Israelului, Isaac Herzog, a fost respinsă de coaliția de guvernare, punând capăt speranțelor de rezolvare imediată a crizei profunde care a cuprins țara.

Într-un discurs televizat adresat națiunii miercuri seară, Herzog a prezentat ceea ce el a numit "directiva poporului", menită să pună capăt conflictului de zece săptămâni dintre noul guvern de linie dură al Israelului și mișcarea de protest la adresa reformei care le-ar oferi politicienilor Puterii un control mult mai mare asupra sistemului judiciar, relatează The Guardian.

Deși rolul președintelui este mai mult unul ceremonial, Herzog a făcut repetate apeluri către premierul Benjamin Netanyahu să înghețe trecerea rapidă a planurilor legislative prin Knesset, parlamentul unicameral al Israelului, pentru a deschide un dialog cu partidele de opoziție. Aceste eforturi au eșuat, la fel ca și a doua încercare de miercuri de a ajunge la un compromis, pe care Netanyahu, aflat sub presiunea elementelor mai radicale ale guvernului, l-a refuzat imediat.

"Ultimele săptămâni ne-au sfâșiat…", a spus președintele în alocuțiunea lui către națiune. "Israelul e în chinurile unei crize profunde. Oricine crede că un adevărat război civil (…) este o linie la care nu vom ajunge habar nu are. Abisul este la o distanță foarte mică", a adăugat el.

Printre propunerile înaintate de membrii coaliției de extremă dreapta condusă de Netanyahu pentru reforma judiciară se numără prevederi care le permit politicienilor să numească toți judecătorii Curții Supreme și un articol care i-ar permite unei majorități simple parlamentare să anuleze hotărârile instanței. Aceste modificări i-ar da posibilitatea primului ministru să evite condamnarea în procesul său de corupție în care el neagă toate acuzațiile.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇