Zeci de piloți israelieni abandonează antrenamentul pentru a protesta. Reacție sfidătoare a Guvernului Netanyahu

Zeci de piloți israelieni abandonează antrenamentul pentru a protesta. Reacție sfidătoare a Guvernului Netanyahu

Zeci de rezerviști ai forțelor aeriene israeliene au declarat duminică că nu se vor prezenta la o zi de antrenament în semn de protest față de reformele judiciare ale premierului Benjamin Netanyahu.

În calitate de braț strategic al Israelului, forțele aeriene s-au bazat în mod tradițional pe rezerviști în timp de război și solicită echipajelor care au fost externate să se antreneze în mod regulat pentru a-și menține gradul de pregătire.

Dar, într-o scrisoare distribuită în presa locală, 37 de piloți și navigatori dintr-o escadrilă de F-15 au declarat că vor sări peste exercițiile programate pentru miercuri și că, în schimb, „ne vom dedica timpul dialogului și reflecției de dragul democrației și al unității naționale”.

ADVERTISING

Guvernul naționalist-religios urmărește schimbări care includ restricții asupra Curții Supreme, pe care o acuză de exces de putere. Criticii se tem că Netanyahu - care este judecat pentru acuzații de corupție pe care le neagă - dorește o putere excesivă asupra sistemului judiciar.

Demonstrații săptămânale și din ce în ce mai zgomotoase au loc în țară, unii lideri ai protestelor - printre care foști șefi militari - afirmând că o schimbare nedemocratică a guvernului ar justifica o nesupunere în masă în rânduri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cei 37 de rezerviști din forțele aeriene au declarat că își vor suspenda protestul de o zi dacă vor fi nevoiți să desfășoare operațiuni reale.

Un purtător de cuvânt al armatei a refuzat să comenteze scrisoarea lor, dar a declarat că comandantul suprem, generalul-locotenent Herzi Halevy, „este conștient de discursul public și de divizare, dar nu va permite să fie afectată capacitatea FDI (Forțele de Apărare ale Israelului) de a-și îndeplini cea mai importantă misiune - apărarea securității Israelului”.

ADVERTISING

Ofițerii au fost instruiți să vorbească cu subordonații pe această temă, se arată în declarație, care a reiterat, de asemenea, „importanța menținerii imparțialității FDI”.

Israelul nu publică cifrele privind personalul militar, ceea ce face dificilă evaluarea impactului protestului rezerviștilor din forțele aeriene sau a angajamentelor similare ale unor rezerviști din alte ramuri.

„Aceste media israeliene iresponsabile dau importanță oricărui rezervist care face un fel de declarație”, a declarat ministrul finanțelor, Bezalel Smotrich, la postul de televiziune Channel 12.

„Există zeci și sute de mii de oameni care vor continua să se înroleze în armată și să servească în rezervă și să înțeleagă că suntem frați și că purtăm responsabilitatea pentru marele miracol care este întreprinderea sionistă”.

Netanyahu, fost ofițer în cea mai prestigioasă unitate de comando din Israel, a postat pe Twitter o fotografie cu el însuși la vârsta conscripției, cu legenda: „Am fost înrolat: Când suntem chemați în rezervă, ne prezentăm întotdeauna. Suntem o singură națiune”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇