Investigație: Un grup israelian secret susține că a manipulat 33 de alegeri prezidențiale cu un soft care generează mii de profile online false (Video)

Investigație: Un grup israelian secret susține că a manipulat 33 de alegeri prezidențiale cu un soft care generează mii de profile online false (Video)

„Team Jorge”, o echipă secretă condusă de un fost agent al forțelor speciale israeliene, controlează „o armată” vastă de profile false pe platformele de socializare și își vinde în toată lumea serviciile: manipularea alegerilor, răspândirea de informații false, sabotaj online și dezinformare.

Grupul este condus de Tal Hanan, fost agent al forțelor speciale israeliene, în vârstă de 50 de ani, care lucrează acum în domeniul privat folosind pseudonimul „Jorge”. Acesta pare să fi fost implicat în secret în scrutinele din mai multe țări, timp de peste două decenii, arată o amplă anchetă desfășurată de un grup internațional de jurnaliști, scrie The Guardian.

Hanan și echipa lui, al cărei nume de cod este "Team Jorge", au fost expuși de înregistrări și documente scurse în presă, iar jurnaliștii au verificat informațiile și au constatat că acestea se confirmă. Ancheta dezvăluie modul în care "Team Jorge" a folosit dezinformarea pentru a manipula la comandă opinia publică în Statele Unite, Europa, Africa și în America Centrală și de Sud.

Grupul internațional de anchetă include reporteri de la 30 de instituții media, inclusiv Le Monde, Der Spiegel și El Pais. Trei dintre aceștia au abordat grupul israelian și s-au prezentat drept potențiali clienți, realizând înregistrări video secrete.

ADVERTISING

În cele peste șase ore de întâlniri, Hanan și echipa lui le-au explicat jurnaliștilor sub acoperire cum pot afla informații compromițătoare despre rivali politici, inclusiv prin metode de hacking pentru a sparge conturi de Gmail și Telegram.

Ei au susținut că pot planta materiale false în redacții de știri pentru a le amplifica cu un program informatic special.

Cea mai mare parte a strategiei lor pare, însă, să se bazeze pe sabotarea campaniilor rivale - "Team Jorge" a susținut că a trimis o jucărie sexuală prin Amazon la domiciliul unui politician pentru a-i da soției senzația că acesta are o relație extraconjugală.

Unul dintre punctele forte ale pachetului de servicii oferit clienților este softul Advanced Impact Media Solutions, pe scurt Aims. Acesta controlează o vastă "armată" de profile false pe Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram și YouTube. Unele avataruri au atașate inclusiv conturi pe Amazon cu carduri de credit, portofele electronice cu criptomonede și conturi Airbnb.

Hanan și-a derulat cel puțin una dintre operațiunile de dezinformare prin intermediul unei companii israeliene, Demoman International, care este înregistrată pe site-ul prin care Ministerul Apărării din Israel își promovează exporturile de armament.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cât costă dezinformarea "ca la carte"

Întâlnirile secrete dintre reporterii sub acoperire și "Team Jorge" au avut loc timp de șase luni, între iulie și decembrie 2022.

Trei jurnaliști de la Radio France, Haaretz și TheMarker au abordat grupul, pretinzând că sunt consultanți dintr-o țară africană instabilă și au nevoie de ajutor pentru a amâna organizarea unor alegeri.

Întâlnirile s-au desfășurat prin apeluri video, dar și în persoană, la sediul grupului, un birou dintr-un parc industrial situat la 32 de kilometri de Tel Aviv.

Hanan a spus că echipa lui e formată din absolvenți ai agențiilor Guvernului, cu expertiză în finanțe, social media și campanii online, precum și în "război psihologic", care operează din șase birouri din toată lumea. Patru dintre colegii lui Hanan au vorbit cu falșii clienți, inclusiv fratele acestuia, Zohar Hanan, care s-a prezentat ca directorul executiv al grupului.

Revealed: the hacking and disinformation team meddling in elections

Tal Hanan a susținut că până în prezent echipa lui a fost implicată în 33 de alegeri prezidențiale, din care 27 au fost încheiate "cu succes".

Cei de la "Team Jorge" au spus că acceptă diverse forme de plată și monede, inclusiv cripto, iar tariful pentru interferarea în alegeri este între 6 și 15 milioane de euro.

ADVERTISING

Documentele scurse către The Guardian indică, însă, că Hanan a încasat mai puțin decât pretinde: în 2015 el a cerut 160.000 de dolari de la celebra companie britanică de consultanță online Cambridge Analytica pentru o campanie de două luni într-o țară din America Latină. Iar în 2017 el a cerut 400.000-600.000 de dolari pe lună pentru o acțiune în Kenya, dar Cambridge Analytica a respins oferta, întrucât clienții nu puteau plăti atât.

Mii de profile false cu poze reale furate

Hanan a susținut într-un email că instrumentul său de dezinformare online, Aims, care permite crearea a 5.000 de roboți online pentru livrarea în masă a mesajelor de dezinformare și propagandă, a fost folosit în 17 alegeri. El a adăugat că Aims poate fi utilizat în orice limbă.

Hanan a pretins că "armata" lui virtuală numără peste 30.000 de profile false cu istoric digital ce se întinde pe mai mulți ani pentru a fi credibile și capabile să genereze viralizare și curente de opinie pe diferite subiecte.

El le-a arătat jurnaliștilor interfața Aims și cum poate crea în doar câteva secunde un profil fals din câteva combinații de taste, alegând naționalitatea și sexul, apoi atașând fotografii și nume. "Hai să facem împreună un candidat. Sophia Wilde, îmi place numele. Britanică. Deja are email, dată de naștere, tot", le-a arătat el jurnaliștilor.

The Guardian a aflat că multe dintre imaginile folosite pentru profile false au fost furate de pe conturile unor persoane reale. Poza Sophie Wilde, de exemplu, a fost luată dintr-un cont de social media rusesc și aparținea unei femei din Leeds.

Jurnaliștii britanici au descoperit că fotografia de profil a unui cont fals creat cu Aims pe Twitter aparținea unui utilizator real, un jurnalist olandez care organizează workshopuri școlare despre jurnalism și fake news și care nu știa că identitatea lui fusese furată pentru a fi folosită la dezinformare.

Reporterii au obținut dovezi că Aims a fost utilizat în campanii false pe rețelele de socializare, multe dintre ele dispute comerciale, în peste 20 de țări, printre care Marea Britanie, SUA, Canada, Germania, Elveția, Mexic, Senegal, India și Emiratele Arabe Unite.

Hanan le-a spus reporterilor că are și o "mașină de bloggeri", un sistem automat care creează site-uri pe care profilele false controlate de Aims le pot folosi pentru a răspândi informații false pe Internet. "După ce ai creat credibilitatea, ce faci? Atunci poți să manipulezi", a explicat el.

"Team Jorge" a spart și Telegram

Grupul israelian are capacitatea de a se infiltra și în conturi de Gmail ori în aplicația de mesagerie criptată Telegram. Hanan a făcut o demonstrație accesând contul de mail al "asistentului unui tip important" implicat în alegerile generale din Kenya care începeau peste câteva zile. "Azi, dacă cineva are un cont de Gmail, înseamnă că are mai mult decât un email", a spus el, în timp ce accesa mailurile, fișierele și contactele persoanei respective.

Șeful echipei secrete a trecut apoi la Telegram. "Știu că în unele țări ei cred că Telegram e sigur. O să vă arăt cât de sigur e", a spus el, arătând un ecran pe care explora contactele unui strateg politic kenyan. El a demonstrat că poate trimite mesaje dintr-un cont spart pe care să le șteargă apoi, astfel încât titularul să nu-și dea seama.

Hanan a sugerat că unele dintre metodele sale de hacking exploatează anumite vulnerabilități din sistemul telecom global, SS7, despre care experții au spus de mai mulți ani că sunt o slăbiciune a rețelei de telecomunicații.

Google a refuzat să comenteze, însă Telegram a transmis că vulnerabilitatea este cunoscută, iar aceasta nu se rezumă doar la această aplicație de mesagerie.

Contactat de The Guardian, Tal Hanan a refuzat să comenteze informațiile din anchetă. El a susținut că are nevoie mai întâi de "aprobare" de la o autoritate nespecificată, precizând că nu a făcut nimic ilegal.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇