Domul de Fier - cum funcționează sistemul de apărare aeriană al Israelului (Infografic)

Domul de Fier - cum funcționează sistemul de apărare aeriană al Israelului (Infografic)

Atacul surpriză de sâmbătă dimineața a început cu un tir de rachete din Gaza spre Israel. Unele dintre aceste rachete au reușit să-și croiască drum prin sistemul sofisticat de apărare aeriană al Israelului, cunoscut sub numele de Domul de Fier.

În weekend, purtătorul de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, lt col Richard Hecht, a explicat că, deși Iron Dome a făcut „o treabă destul de bună”, sistemul nu a fost niciodată etanș.

El a confirmat cel puțin o lovitură directă în orașul de coastă Ashkelon din sudul ţării, dar, având în vedere că Hamas a tras mii de rachete, Domul de Fier pare să fi fost în mare măsură eficient, scrie BBC.

ADVERTISING

Sistemul a devenit operațional în 2011, fiind dezvoltat ca răspuns la războiul pe care l-a luptat Israelul cu mișcarea militantă Hezbollah din Liban în 2006, când mii de rachete au fost lansate asupra statului evreu, provocând pagube uriașe, evacuări în masă și zeci de morți.

Considerat printre cele mai avansate sisteme de apărare din lume, folosește radarul pentru a identifica și distruge amenințările care apar înainte ca acestea să poată provoca daune.

Tehnologia pe care o folosește face, de asemenea, diferența între rachetele care ar putea lovi zonele construite/locuite și cele care nu vor face asta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Unitățile statice și mobile lansează rachete interceptoare doar pentru a doborî orice ţintă considerată ca periculoasă.

14f80a6d-b5f4-4522-8fd7-c0ad1d661ab6
Foto: BBC

Israelul a anunțat sâmbătă că e în război după ce aripa armată a Hamas, mişcarea islamistă aflată la putere în Gaza, a lansat peste 5.000 de rachete ce au lovit inclusiv clădiri din Tel Aviv.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇