Numărul morţilor creşte dramatic pe măsură ce ambele părţi îşi fac bilanţurile negre în războiul dintre Israel şi Hamas.
Radioul public din Israel raportează că numărul morților din ţară a depășit 1.200. Este o creştere de 200 de persoane de la cel mai recent bilanţ, difuzat cu doar câteva ore înainte, scrie The Guardian.
La cinci zile după ce Hamas a năvălit în orașele din sudul Israelului, ucigând sute de oameni, soldații statului evreu încă descoperă și adună cadavre.
De cealaltă parte, cel mai recent bilanț al palestinienilor din Gaza arată că numărul morților a trecut şi aici de 900. Printre victimele ucise se numără 260 de copii și 230 de femei.
Atac nocturn
Forţele aeriene israeliene, care au vizat în cursul nopţii sute de ţinte în Fâşia Gaza, susţin că au "distrus un sistem avansat dezvoltat de Hamas, care era folosit pentru a detecta aeronavele".
Forţele armate israeliene au lovit peste noapte 80 de "ţinte" în Beit Hanon, un oraş situat în extremitatea de nord-est a Fâşiei Gaza. Aceste lovituri se adaugă celor peste 450 de ţinte din Al-Furqan vizate în ultimele 24 de ore, inclusiv 200 de lovituri în cursul nopţii, iar alte 70 de "ţinte" au fost lovite în al-Daraj, a precizat armata israeliană.
Locuitorii înspăimântați din Gaza au descris cu groază bombardamentele Israelului care au lovit clădiri rezidențiale, spitale, moschei și școli din întreaga enclavă.
Cel puțin 30 de persoane au fost ucise și sute au fost rănite doar azi noapte, a declarat șeful biroului de presă al guvernului Hamas, Salama Marouf.
Între timp, Israelul pare să fi identificat majoritatea ostaticilor răpiți de Hamas și a început să notifice familiile lor. E vorba despre vreo 100 de oameni.
Sute de tancuri la graniţă
Cât despre ce urmează, presa externă scrie despre o acumulare masivă de trupe israeliene de-a lungul graniței cu Gaza. cât de curând ne aşteptăm că Israelul va lansa o invazie terestră.
Sute de tancuri și alte vehicule militare s-au îndreptat spre punctele de adunare din jurul Gazei, iar sute de mii de rezerviști au călătorit pentru a se alătura unităților lor. Un purtător de cuvânt al armatei israeliene spune că forțele sale instalau „un zid de fier” de-a lungul graniței enclavei asediate deocamdată din aer.
Lt.col Jonathan Conricus, purtătorul de cuvânt al forţelor de apărare israeliene, a declarat miercuri dimineaţă că 300.000 de rezervişti au fost trimişi în sud, în apropiere de Gaza, şi se pregătesc "să execute misiunea care ne-a fost încredinţată de guvernul israelian: să ne asigurăm că Hamas, la sfârşitul acestui război, nu va avea nicio capacitate militară prin care să poată ameninţa sau ucide civili israelieni".
Primul avion cu echipamente militare americane a sosit recent la baza aeriană Nevatim din sudul Israelului, potrivit autorităţilor locale.
Americanii vorbesc cu Israelul și Egiptul pentru a încerca să obţină trecerea în siguranță pentru civilii prinşi în capcana din Gaza, a declarat consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan. „Suntem concentrați pe această chestiune, au loc consultări. Dar detaliile despre acestea sunt ceva care se discută între agențiile operaționale și nu vreau să împărtășesc prea mult despre asta public, în acest moment”, a spus Sullivan reporterilor de la Casa Albă.
Peste 260.000 de oameni au fost forțați să-și părăsească locuinţele din Fâșia Gaza, a declarat ONU. „Se crede că peste 263.934 de persoane din Gaza și-au părăsit casele”, a declarat agenția umanitară a ONU OCHA, într-o actualizare de marți, avertizând că „se preconizează că acest număr va crește și mai mult”.
1.800 de români au fugit acasă
Ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu, anunţă că, de la debutul situaţiei de securitate din Israel, aproximativ 1.800 de cetăţeni români au fost repatriaţi în siguranţă.
”Până acum, aproximativ 1.800 de cetăţeni români au ajuns acasă în siguranţă mulţumită eforturilor Celulei de Criză a Ministerului Afacerilor Externe, echipelor ambasadelor României în Israel şi Iordania, Oficiului român la Ramallah şi Consulatului General de la Haifa, prin zborurile TAROM şi ale unor companii private”, spune Odobescu, citată de News.ro.