Un mail intern al Departamentul de Stat își avertizează diplomații să nu vorbească despre "dezescaladare" în Gaza

Un mail intern al Departamentul de Stat își avertizează diplomații să nu vorbească despre "dezescaladare" în Gaza

În timp ce Israelul îşi intensifică atacurile asupra Gaza, Departamentul de Stat îi descurajează pe diplomaţii care lucrează pe probleme din Orientul Mijlociu să facă declaraţii publice care să sugereze că SUA doresc să vadă mai puţină violenţă, potrivit unor e-mailuri interne consultate de HuffPost.

În mesajele care au fost transmise vineri, personalul Departamentului de Stat a scris că oficialii la nivel înalt nu doresc ca materialele de presă să includă trei fraze specifice: „dezescaladare/armistiţiu”, „încetarea violenţei/ vărsare de sânge” şi „restabilirea calmului”.

Dezvăluirea oferă un semnal uluitor despre reticenţa administraţiei Biden de a face presiuni pentru reţinere din partea Israelului, în timp ce partenerul SUA îşi extinde ofensiva pe care a lansat-o după ce Hamas - care conduce în Gaza - a atacat comunităţile israeliene la 7 octombrie, scrie jurnalistul Akbar Shahid Ahmed, reporter senior pe politică externă la Huffington Post.

ADVERTISING

Contactat pentru a comenta directiva, un oficial al Departamentului de Stat a declarat că nu comentează comunicările interne.

E-mailurile Departamentului de Stat au fost trimise la câteva ore după ce Israelul a transmis celor peste 1,1 milioane de locuitori din nordul Fâşiei Gaza că ar trebui să îşi părăsească locuinţele şi adăposturile în 24 de ore înainte de o invazie terestră aşteptată în regiune. Naţiunile Unite au avertizat că ar fi "imposibil ca o astfel de mişcare să aibă loc fără consecinţe umanitare devastatoare".

Întrebat vineri despre ordinul de evacuare al Israelului, purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a refuzat să îl respingă sau să îl aprobe, numindu-l "un ordin dificil".

ADVERTISING

"Vom fi atenţi să nu intrăm într-o polemică în legătură cu tacticile de pe teren ale Forţelor de Apărare ale Israelului", a declarat Kirby. "Ceea ce pot să vă spun este că înţelegem ce încearcă să facă. Încearcă să mute civilii din calea pericolului şi să le dea un avertisment corect", a spus Kirby.

Oficialii americani au declarat că se aşteaptă ca Israelul să respecte legile războiului în operaţiunea împotriva Hamas, dar au evitat să discute despre o încetare a focului, chiar dacă grupurile umanitare şi unii analişti au sugerat că aceasta ar putea fi esenţială pentru a permite civililor să părăsească Gaza şi pentru a permite ca bunurile vitale să intre în zonă după ce Israelul a tăiat electricitatea şi apa în Gaza.

ADVERTISING

La începutul acestei săptămâni, secretarul de stat Antony Blinken a şters şi a înlocuit o postare pe X, fostul Twitter, în care menţiona apelurile Turciei pentru o încetare a focului, menţionează HuffPost.

Preşedintele american Joe Biden a promis în repetate rânduri că va sprijini Israelul în încercarea de a răzbuna atacul fără precedent al Hamas. Cu toate acestea, fiind cea mai mare sursă de sprijin diplomatic şi militar al Israelului, SUA au o influenţă semnificativă în ceea ce priveşte modul în care va răspunde Israelul.

Pe de altă parte, aliaţii lui Biden l-ar putea împinge pe preşedinte şi echipa sa să lanseze apeluri mai puternice pentru ca premierul Benjamin Netanyahu să acorde prioritate preocupărilor umanitare. Vineri, reprezentanta Sara Jacobs - o democrată californiană care face parte din comisiile pentru afaceri externe şi pentru servicii armate ale Camerei Reprezentanţilor - a îndemnat Israelul să îşi reconsidere ordinul de evacuare din Gaza.

De asemenea, 55 de membri democraţi din Camera Reprezentanţilor au semnat vineri o scrisoare în care îi cer lui Biden să "comunice că răspunsul Israelului în Gaza trebuie să se desfăşoare în conformitate cu dreptul internaţional şi să ia toate măsurile necesare pentru a limita daunele aduse civililor nevinovaţi".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇