Invazia e iminentă. Israelul a trimis ordin în Gaza - 1,1 milioane de oameni să se mute în 24 de ore, dar Hamas nu îi lasă. ONU: E imposibil! O tragedie va deveni o calamitate

Invazia e iminentă. Israelul a trimis ordin în Gaza - 1,1 milioane de oameni să se mute în 24 de ore, dar Hamas nu îi lasă. ONU: E imposibil! O tragedie va deveni o calamitate

Armata israeliană a informat vineri dimineața Naţiunile Unite că cei 1,1 milioane de palestinieni din nordul Fâşiei Gaza ar trebui să se mute în sudul enclavei în următoarele 24 de ore, a declarat un purtător de cuvânt al ONU.

Palestinienii se tem că acest ordin de evacuare precede ofensiva terestră intens planificată la graniţă, scrie The Guardian.

Iar Hamas le cere palestinienilor să "rămână neclintiţi în casele lor şi să rămână fermi în faţa acestui război psihologic dezgustător purtat de ocupant". Un oficial al Hamas a declarat că avertismentul privind relocarea din Gaza este "propagandă falsă" şi a îndemnat cetăţenii să nu se lase păcăliţi.

ADVERTISING

Armata israeliană spune că se pregătește pentru o posibilă operațiune la sol în Gaza, dar conducerea politică nu s-a hotărât încă. Cu toate acestea, ordinul de evacuare pare să indice că o ofensivă la sol este iminentă.

De câteva zile sute de tancuri s-au adunat lângă granița cu Gaza, iar avioanele au bombardat neîncetat mica enclavă palestiniană.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a confirmat ordinul de evacuare într-o actualizare zilnică a situației. Acesta este mesajul pe care l-a transmis: „IDF solicită evacuarea tuturor civililor din orașul Gaza, din casele lor, spre sud, pentru propria lor siguranță și protecție și să se mute în zona de la sud de râul Gaza (...) Înțelegem că acest lucru va dura timp, nu este un proces ușor”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conricus a făcut semn către o hartă, arătând că oamenii din Gaza trebuie să călătorească spre sud, mai degrabă decât spre zidul de la graniţă. Gardul este la o distanță mult mai mică de Gaza City decât râul pe care li s-a spus să-l treacă.

ONU consideră că este imposibil ca o astfel de mișcare să aibă loc fără consecințe umanitare devastatoare”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stephane Dujarric, într-un comunicat. „ONU face un apel ferm ca acest ordin, dacă se confirmă, să fie anulat, evitând ceea ce ar putea transforma ceea ce este deja o tragedie într-o calamitate”, a spus el.

Oficialul ONU a precizat că ordinul venit de la armata israeliană se aplică și personalului ONU și tuturor celor care au găsit adăpost în facilitățile ONU, inclusiv școli, centre de sănătate și clinici.

ADVERTISING

John Kirby, purtătorul de cuvânt pentru securitate naţională al Casei Albe, a declarat pentru CNN că SUA „lucrează intens oră de oră” pentru a se asigura că există o modalitate prin care palestinienii pot părăsi Gaza în siguranță.

„Fie că există sau nu o incursiune la sol – și îi voi lăsa pe israelieni să vorbească despre operațiunile lor – vrem să ne asigurăm că există o modalitate pentru oamenii care locuiesc în Gaza, care vor să iasă, să o facă și să o facă în siguranță. Şi repede, așa că lucrăm la acest lucru foarte, foarte intens oră de oră”, a spus Kirby.

Netanyahu: Îi vom şterge de pe faţa Pământului!

Joi seara premierul Benjamin Netanyahu a promis, într-un discurs ţinut după învestirea guvernului de unitate al Israelului, că ne aşteaptă zile grele.

Iată câteva dintre declaraţiile sale:

"Îi vom găsi pe aceşti criminali blestemaţi (…) cu toată forţa şi îi vom învinge. Îi vom şterge de pe faţa Pământului. Va veni timpul când vom reconstrui comunităţile distruse. Vom reconstrui zona din jurul Fâşiei Gaza şi o vom restabili ca o zonă înfloritoare şi prosperă".

"Prieteni, ne aşteaptă zile grele, dar nu vom fi descurajaţi şi nu vom ceda”.

Pe de altă parte, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cea a Parlamentului European, Roberta Metsola, dar și secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, pleacă vineri în Israel, pentru a-și arăta sprijinul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇