Talibanii preiau controlul în Afganistan după plecarea americanilor. 1.600 de soldați afgani au fugit peste graniță de frica lor

Talibanii preiau controlul în Afganistan după plecarea americanilor. 1.600 de soldați afgani au fugit peste graniță de frica lor

Peste 1.000 de soldați afgani au fugit în Tajikistan în urma unor confruntări violente cu grupările talibane.

Grănicerii din țara vecină au emis o declarație în care spun că soldații au trecut frontiera ”pentru a-și salva viețile”, potrivit BBC.

Și aceasta e totuși a treia oara în trei zile când soldații afgani s-au refugiat în Tajikistan. În total, numărul lor ajunge la 1.600.

Atacurile talibanilor s-au întețit în ultimele săptămâni, jihadiștii ocupând tot mai multe teritorii. Situația s-a deteriorat pe măsură ce trupele aliate au părăsit Afganistanul, după misiunea militară ce a durat aproape 20 de ani.

ADVERTISING

Această retragere a avut la bază și un acord cu talibanii, care s-au angajat să nu lase forțele al-Qaida sau ale altor grupări extremiste să opereze în zonele controlate de ei.

Însă talibanii nu s-au angajat în acest acord să înceteze lupta cu forțele afgane și acum au ajuns să controleze aproximativ o treime din țară.

Asta ridică semne majore de îngrijorare. Talibanii susțin pedepsele islamice, cum ar fi execuțiile publice ale criminalilor condamnați, dar și alte legi islamice prin care sunt interzise muzica, filmele, programele de televiziune, dar și accesul fetelor sub 10 ani la școală.

ADVERTISING

În ciuda acestei situații, președintele afgan Ashraf Ghani insistă că armata sa e capabilă să controleze țara.

În provinciile Badakhshan și Takhar, care sunt la granița cu Tajikistanul, talibanii au înaintat în forță și acum controlează majoritatea teritoriilor. Rapoartele arată că talibanii au preluat și controlul cel puțin al unui punct militar de la granița cu Pakistanul.

Țările vecine Afganistanului deja fac pregătiri pentru a face față unui potențial val de refugiați din ținuturile controlate de talibani, dacă luptele se vor intensifica.

Afghan troops flee clashes as Taliban warns US forces to leave country - BBC News

Citește mai multe despre retragerea din Afganistan:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇