Talibanii anunță, de la Moscova, că deja controlează 85% din Afganistan. Ce asigurări au vrut rușii și ce-au promis la schimb

Talibanii anunță, de la Moscova, că deja controlează 85% din Afganistan. Ce asigurări au vrut rușii și ce-au promis la schimb

Talibanii au declarat vineri că în prezent controlează 85% din teritoriul Afganistanului, pe fondul ofensivei lor împotriva forţelor guvernamentale, transmite AFP, precizând că afirmaţia nu poate fi confirmată din surse independente.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, un reprezentant taliban, Shahabuddin Delawar (foto), a afirmat că ”85% din teritoriul Afganistanului a trecut sub controlul” mişcării talibane, adică în jur de 250 din cele 398 de districte ale ţării.

”Toate administraţiile şi spitalele continuă să funcţioneze pe acest teritoriu. Ne-am asigurat că vor fi în măsură să-şi continue activitatea”, a spus Delawar, conform traducerii în limba rusă. El a adresat un apel ”tuturor organizaţiilor internaţionale să nu-şi întrerupă misiunea”.

ADVERTISING

Talibanii spun că i-au forțat pe americani să plece

Pe de altă parte, Delawar a susţinut că retragerea în curs a forţelor americane este rezultatul luptei talibanilor. ”Noi ne-am dus lupta, am făcut populaţia să treacă de partea noastră', a spus el, afirmând că ”Statele Unite au fost forţate să părăsească teritoriul nostru”.

Potrivit unui alt reprezentant taliban, Sohail Shaheen, nimic nu-i împiedică pe insurgenţi să cucerească centrele administrative rămase sub controlul guvernului de la Kabul.

”Faptul că nu vom ataca centrele administrative ale provinciilor nu a fost un punct în negocierile şi în acordul încheiat cu Statele Unite. Sunt problemele noastre interne”, a spus el în aceeaşi conferinţă de presă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia nu spune încă dacă va recunoaște guvernul taliban, dar le cere asigurări că nu trec granița

Delegaţia talibană aflată la Moscova s-a întâlnit joi cu emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, MAE rus comunicând ulterior că ”au fost primite asigurări din partea talibanilor că nu vor fi încălcate frontierele statelor din Asia Centrală”.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că preşedintele Vladimir Putin sprijină desfăşurarea unui dialog între părţi într-o situaţie atât de tensionată.

"Sunt necesare contacte pe fondul evoluţiei situaţiei atât de tensionate din Afganistan, al evoluţiei situaţiei la graniţa dintre Afganistan şi Tadjikistan", a afirmat Peskov într-o conferinţă de presă vineri, evitând să răspundă la întrebarea jurnaliştilor dacă Kremlinul va recunoaşte guvernul taliban în cazul preluării puterii la Kabul.

ADVERTISING

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că insurgenţii ”controlează acum în jur de două treimi din frontiera cu Tadjikistan”.

Rusia, arbitru regional, este îngrijorată pentru securitatea acestor ţări, unde păstrează mai multe baze militare. Sohail Shaheen a declarat joi pentru agenţia TASS că ”nu vom autoriza pe nimeni să utilizeze teritoriul afgan pentru a ataca Rusia sau statele vecine”.

Promisiunile rușilor

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia nu va întreprinde nicio acţiune în ceea ce priveşte conflictul afgan atât timp cât ostilităţile nu se extind în ţări terţe.

"Evenimentele din Afganistan ne preocupă exclusiv din punctul de vedere al unei posibile 'revărsări a problemelor' pe teritoriul aliaţilor noştri", a declarat Lavrov în timpul unei conferinţe de presă comune susţinute cu omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar.

Şeful diplomaţiei ruse a subliniat că atât timp cât ostilităţile se produc pe teritoriul Afganistanului, Moscova "nu intenţionează să întreprindă nicio acţiune în privinţa conflictului afgan, cu excepţia reiterării apelurilor sale insistente pentru ca procesul politic, pe care toţi afganii l-au susţinut în vorbe, să înceapă cât mai curând posibil", potrivit RIA Novosti.

În plus, Moscova susţine punerea în aplicare a acordurilor dintre Washington şi talibani, a spus ministrul rus.

Context

Talibanii desfăşoară de mai multe săptămâni o ofensivă împotriva forţelor guvernamentale, în timp ce americanii îşi încheie retragerea din Afganistan.

Insurgenţii au luat sub control în această săptămână pentru scurt timp, după lupte violente, o primă capitală de provincie, Qala-i-Naw (nord-vest), dar forţele afgane au dat asigurări vineri că au recucerit-o.

De când retragerea forţelor străine s-a accelerat, talibanii au cucerit teritorii ce se întind de la frontiera cu Iran, în vest, până la cea cu China, în nord-est, inclusiv mari părţi din zonele de graniţă cu statele vecine din Asia Centrală.

Citește mai multe despre acest subiect:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇