Spania a decis ca AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor peste 60 de ani

Spania a decis ca  AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor peste 60 de ani

Ministerul spaniol al Sănătăţii şi autorităţile regionale au căzut de acord, miercuri seară, ca vaccinul anti-Covid Oxford/ AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor cu vârste mai mari de 60 de ani.

Potrivit unei surse prezente miercuri la Consiliul Interteritorial pentru Sănătate, decizia a fost luată cu sprijinul tuturor comunităţilor, cu excepţia Madridului, care a votat împotrivă, iar Ţara Bascilor şi Ceuta s-au abţinut. 

Acordul face referire la persoanele cu vârste cuprinse între 60 şi 65 de ani. Administrarea vaccinului AstraZeneca celor de peste 65 de ani va fi analizată joi, în Comisia pentru Sănătate Publică, potrivit RTVE.

ADVERTISING

„Începând de joi, vom continua administrarea acestui vaccin, însă persoanelor cu vârste de peste 60 de ani”, a confirmat, ulterior întâlnirii, ministrul Sănătăţii, Carolina Darias.

Ce se întâmplă cu cei care au primit deja prima doză și nu se mai încadrează la limita de vârstă

Persoanele sub 60 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca vor aştepta decizia Comisiei.

În cazul lor, există trei posibilităţi şi va fi aleasă una în acord cu dovezile ştiinţifice:

  • să primească şi a doua doză de AstraZeneca,
  • să primească o a doua doză dintr-un alt vaccin,
  • să nu mai primească nicio doză, având în vedere că gradul de imunitate obţinut după prima doză este destul de ridicat (70%).
ADVERTISING

În Spania au fost înregistrate 12 cazuri de tromboză, în urma administrării acestui vaccin, majoritatea la femei sub 55 de ani.

„Aşteptăm să vedem dacă dovezile ştiinţifice susţin administrarea unei a doua doze cu alt vaccin, aşa cum este analizat în Regatul Unit, sau dacă să lăsăm o singură doză având în vedere că fişa tehnică arată o eficienţă de 70%. În orice caz, vom aştepta ce va fi decis la nivel european”, a mai spus Darias.

Persoanele vaccinate cu AstraZeneca ar putea primi alt ser la rapel: Mai multe ţări europene analizează combinarea vaccinurilor

Agenţia Europeană a Medicamentului a confirmat, miercuri după-amiază, că există o „legătură posibilă” între vaccinul Oxford-AstraZeneca şi cazurile „foarte rare” de tromboză, dar a subliniat că balanţa între riscuri şi beneficii rămâne „pozitivă”.

ADVERTISING

Pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că o legătură între acest vaccin anti-Covid şi apariţia unei forme rare de cheaguri de sânge este „plauzibilă, dar nu confirmată”.

Italia şi Germania se numără între ţările care au decis, de asemenea, să nu mai administreze acest ser persoanelor mai tinere de 60 de ani.

Comisia Europeană a cerut miercuri statelor membre UE să caute să aibă o poziţie „cât mai coordonată posibil” legat de vaccinul AstraZeneca. Miniştrii Sănătăţii din blocul comunitar s-au reunit miercuri şi au solicitat mai multe studii privitoare la impactul acestui ser.

Citește mai multe despre vaccinul AstraZeneca:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇