Marea Britanie recomandă ca tinerii sub 30 de ani să nu mai fie vaccinați cu AstraZeneca

Marea Britanie recomandă ca tinerii sub 30 de ani să nu mai fie vaccinați cu AstraZeneca

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-COVID din Regatul Unit a recomandat miercuri să se evite utilizarea vaccinului AstraZeneca la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, atunci când acest lucru este posibil, după raportarea unor cazuri rare de formare de cheaguri de sânge.

Adulţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani, care nu prezintă o comorbiditate ce ar creşte riscul de formă gravă de COVID-19, ar trebui să li se propună un alt vaccin COVID-19 decât vaccinul AstraZeneca, atunci când o astfel de alternativă este disponibilă”, a declarat profesorul Wei Shen Lim din cadrul Comitetului mixt pentru vaccinare şi imunizare (JCVI), menţionând că acest organism nu recomandă stoparea vaccinării la nicio grupă de vârstă.

Autorităţile sanitare britanice au declarat miercuri că au constatat 19 decese în rândul persoanelor care au primit vaccinul anti-COVID al Oxford/AstraZeneca dintr-un total de 79 de cazuri de cheaguri de sânge identificate, dând asigurări că beneficiile au rămas mai mari decât riscurile pentru ”marea majoritate” a populaţiei.

Două treimi dintre cazurile de cheaguri de sânge au fost raportate la femei. Persoanele care au decedat aveau vârste cuprinse între 18 și 79 de ani.

Medicii britanici nu au stabilit o relație de cauzalitate între acest vaccin și cheagurile de sânge, însă anunțul lor vine imediat după ce EMA a confirmat o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazuri ”foarte rare” de tromboză.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: