Când poate fi anulat rapelul cu AstraZeneca și la ce se pot aștepta cei care fac și a doua doză

Când poate fi anulat rapelul cu AstraZeneca și la ce se pot aștepta cei care fac și a doua doză

Românii care au avut probleme de coagulare a sângelui după prima doză de vaccin de la AstraZeneca nu vor mai face și rapelul, spune Președintele Comitetului Național de Vaccinare, medicul militar Valeriu Gheorghiță.

„La acest moment nu există date care să sugereze o creștere a riscului de evenimente adverse, dimpotrivă, știm că după cea de-a doua doză frecvența reacțiilor adverse pentru vaccinul de la AstraZeneca este mult scăzută comparativ cu prima doză.

Desigur că dacă avem o persoană care a dezvoltat un eveniment trombotic după prima doză, categoric nu va mai face a doua doză cu același tip de vaccin”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Pe de altă parte, dacă după prima doză nu ai avut un astfel de episod, mai mult ca sigur nu vei avea nici la a doua. În țările în care sunt deja un număr important de persoane vaccinate cu a doua doză nu s-au raportat cazuri de evenimente, spune Gheorghiță.

„Mecanismul care pare a fi implicat în generarea acestor evenimente ține de reactivitate imună a organismului uman, așa încât nu pare a fi un fenomen autoimun care să crească riscul de apariție la a doua doză”, explică medicul.

Joi se va lua o decizie

„Rapelul se poate extinde pe o perioadă de până la trei luni, chiar și peste. Tocmai de aceea eu cred că va fi luată în cursul zilei de mâine (joi - n.red.) o decizie clară referitoare la toate scenariile, inclusiv la cea de-a doua doză de vaccin”, a declarat Valeriu Gheorghiță.

ADVERTISING

Comparația cu heparina

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a mai spus că evenimentele trombotice sunt similare cu cele care apar după folosirea tratamentului cu heparină.

„Este același mecanism, dar nu înseamnă că s-a renunțat la folosirea heparinei, medicament care salvează vieți. Același lucru se întâmplă și în cazul acestui vaccin, indiscutabil are beneficii importante în scăderea mortalității și a internărilor. Este important până la urmă să stabilim frecvența apariției și vorbim despre un eveniment extrem de rar, de un caz la 100.000”, a spus medicul.

Avem destule vaccinuri?

Întrebat ce se întâmplă cu stocurile de AstraZeneca în cazul în care oamenii vor refuza acest vaccin, Gheorghiță a răspuns că există un plan foarte bine definit, conform căruia există teoretic suficiente doze de la celelalte companii, care vor asigura o continuare a campaniei de vaccinare și atingerea obiectivului.

ADVERTISING

„Important într-o campanie de vaccinare de o asemenea amploare este să asigure cât se poate de repede obiectivul, pentru că viața ne arată că acest virus are o capacitatea extraordinară de a cumula noi mutații care pot să îi confere o rezistență mai mică sau mai mare față de beneficiile pe care le obținem prin vaccinare. Este posibil să genereze variante virale care sunt mult mai agresive sau variante virale mult mai contagioase”, a declarat Gheorghiță.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a confirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că există o legătură strânsă între vaccinarea cu AstraZeneca şi formarea de cheaguri de sânge, iar acest lucru ar trebui menționat pe prospect ca un efect secundar.

Experții nu au reușit să stabilească existența unor factori de risc, cum ar fi vârsta sau sexul celor care au primit vaccinul, deci nu au făcut nicio recomandare specială în acest sens, nu s-a impus nicio restricție la nivel european.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇