Sanna Marin anunță avioane F-18 pentru Ucraina și îi surprinde pe oficialii Apărării din Finlanda, care nu sunt de acord

Sanna Marin anunță avioane F-18 pentru Ucraina și îi surprinde pe oficialii Apărării din Finlanda, care nu sunt de acord

În timpul vizitei sale de vineri de la Kiev, premierul Sanna Marin a declarat că Finlanda ar putea lua în considerare furnizarea de avioane de luptă americane F/A-18 Hornet către Ucraina.

„Da, cred că putem discuta și despre avioanele Hornet, dacă ar fi posibil să le predăm Ucrainei și ce fel de antrenament ar presupune”, a spus ea.

Însă această declaraţie pare să fie o surpriză chiar şi pentru oficialii din guvernul finlandez, care nu sunt de acord, pentru că ar lăsa ţara nordică fără apărare.

De exemplu, ministrul Apărării, Antti Kaikkonen, a spus că Finlanda nu poate renunţa la avioanele sale, pentru că va avea nevoie de ele ca să se apere, transmite Kyiv Independent

ADVERTISING

Şi comandantul Forţelor Aeriene din Finlanda, general-maior Juha-Pekka Keranen, a exclus livrarea avioanelor F-18 Hornet către Ucraina atât timp cât nu va primi la schimb F-35 din SUA.

În plus, amândoi oficialii citaţi au spus că livrarea de F-18 pentru Ucraina nu s-a discutat în guvernul de la Helsinki.

În prezent, Finlanda are 62 de avioane F-18 Hornet care ar putea fi retrase, potrivit Helsingin Sanomat, în timp ce 64 de avioane de luptă F-35 vor fi achiziţionate pentru a le înlocui. 

Amintim că Finlanda a depus cerere pentru aderarea la NATO, însă aceasta acum aşteaptă undă verde de la Turcia, care încă se opune. Finlanda are graniţă cu Rusia de 1.340 kilometri.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ucraina a cerut insistent în ultima vreme aliaţilor să-i furnizeze avioane pentru a-şi înlocui flota îmbătrânită de aeronave sovietice MiG şi Suhoi.

Deşi preşedintele Zelenski a declarat că mai multe ţări occidentale ar fi dispuse să furnizeze Kievului avioane pentru a respinge invazia Rusiei, nu a existat o confirmare imediată a unei astfel de oferte.

Avioanele F-16 fabricate în SUA se află pe primul loc pe lista de dorinţe a Kievului datorită puterii lor distructive şi a disponibilităţii lor globale. De asemenea, Ucraina doreşte avioanele de luptă suedeze Gripen, deşi a declarat că încă discută ce avioane i-ar putea furniza aliaţii.

ADVERTISING

Guvernele occidentale s-au ferit să-şi lase propriile ţări fără apărare prin cedarea prea multor echipamente către Ucraina. De asemenea, au evitat până acum să trimită ceva care ar putea lovi adânc în teritoriul rusesc, pentru că ar oferi Moscovei un motiv de a intensifica războiul. Iar Kremlinul a declarat deja că ţările occidentale s-ar îndrepta spre un conflict direct cu Rusia, dacă ar trimite avioane.

Ziua 381: Iranul cumpără avioane de luptă de la Putin. Zelenski ia în considerare „Moscovia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇