Ziua 381 de război a început cu bombardamente masive, de data aceasta în regiunea Sumî, în timp ce forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale în Bahmut.
Ministerul de Interne de la Kiev a oferit azi un bilanţ al războiului: Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori, ceea ce a distrus peste 152.000 de clădiri rezidențiale, de la debutul invaziei în februarie anul trecut.
Strategic este necesar pentru armata Ucrainei să câștige timp prin rezistenţa acerbă de la Bahmut, pentru a acumula rezerve și a începe o contraofensivă, "care nu este departe", spune comandantul forțelor terestre ale armatei Kievului.
Pe de altă parte, Zelenski a anunţat că 280 de companii şi 120 de persoane din Ucraina au fost sancţionate pentru că, prin intermediul afacerilor cu jocuri de noroc, „au lucrat împotriva Ucrainei, au retras fonduri şi au finanţat diverse scheme ruseşti”.
Şi acelaşi Zelenski caută tot mai mult sprijin la partenerii săi, inclusiv Norvegia și Finlanda. Premierul Sanna Marin a declarat că Finlanda ar putea lua în considerare furnizarea de avioane de luptă americane F/A-18 Hornet. Însă declarația sa a fost contestată chiar de ministrul finlandez al Apărării.
Situaţia pe front
- Bilanţul de până acum - Rusia a bombardat Ucraina de peste 40.500 de ori de la debutul invaziei în februarie anul trecut, potrivit ministrului de Interne Igor Klimenko. Bombardamentele au distrus peste 152.000 de clădiri rezidențiale şi circa 400.000 de instalaţii de infrastructură publică. Au fost deschise 66.300 de procese penale pentru crime de război comise de forțele ruse din februarie 2022 şi până acum.
- Bombardamente în Sumi şi Zaporojie: Mai multe localităţi din regiunea Sumî, aflată în nord-estul țării, au rămas fără curent electric după ce raidul aerian efectuat de ruşi a distrus multiple reţele energetice. În plus, rachetele rusești au vizat şi „infrastructura critică” din regiunea Zaporojie.
- Bilanţul negru - Trei civili au fost uciși sâmbătă în bombardamentele rusești asupra oraşului Herson, în sudul Ucrainei, iar încă unul a murit în regiunea de est Donețk, au declarat oficialii regionali. Trei persoane, inclusiv o femeie în vârstă, au fost, de asemenea, rănite în timpul bombardamentelor din Herson.
- Ucraina ar transfera trupe din Zaporojie la Bahmut: Armata ucraineană îşi mută o parte din forţele sale din zona pe care o controlează în regiunea Zaporojie (sudul Ucrainei) în direcţia Bahmut, unde au loc în prezent cele mai înverşunate lupte, a declarat Vladimir Rogov, liderul mişcării "Împreună cu Rusia". ”În pofida acestui fapt, numărul de efective al armatei ucrainene de pe frontul din Zaporojie nu se diminuează, observăm transferul persoanelor mobilizate, al unităţilor care se schimbă prin rotaţie şi a militarilor pregătiţi în Occident", a mai susținut liderul pro-rus.
- Forţele ruseşti au obţinut câştiguri teritoriale în Bahmut şi epurează părţile estice ale oraşului începând de vineri, în timp ce mercenarii Wagner par să vizeze combinatul AZOM din oraş, ceea ce este de natură să le aducă pierderi grele, potrivit celei mai recente analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se pare că forţele ruseşti acordă prioritate unui asalt frontal asupra poziţiilor fortificate într-o zonă industrială dificilă din punct de vedere tactic, în loc să opteze pentru o încercuire mai largă a vestului Bahmutului prin atacuri. Iar acest asalt va fi probabil foarte costisitor pentru Grupul Wagner, explică ISW.
- Paraşutişti ruşi la Bahmut - Zeci de confruntări au avut loc la Bahmut în ultimele 24 de ore, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei ucrainene. „În ultimele 24 de ore, inamicul a atacat pozițiile noastre din sectorul Bahmut de 157 de ori cu artilerie și lansatoare de rachete multiple", a declarat oficialul, care a mai dezvăluit că majoritatea grupurilor de asalt sunt formate din mercenari Wagner sprijiniți de parașutiști ruși.
- Câtă muniţie vrea Prigojin - Şeful Wagner susţine că are nevoie de 10.000 de tone de muniţie pe lună pentru bătălia pentru oraşul Bahmut. Detalii AICI
- Contraofensiva de primăvară a Ucrainei „nu este departe", a anunțat comandantul forțelor terestre ucrainene. Generalul Oleksandr Sirski a declarat că menținerea orașului Bahmut este necesară pentru a câștiga timp pentru Ucraina. Armata trebuie să își facă mai multe rezerve înainte de a lansa un asalt, a scris comandantul pe contul de Telegram al Forțelor Terestre.
Diplomaţie
- Legături mai puternice cu Norvegia: Kievul a început să discute cu Norvegia despre posibilităţile unei misiuni de antrenament pentru piloţii ucraineni, a anunţat Volodimir Zelenski, care a spus că s-a întâlnit cu ministrul Apărării din ţara nordică, Bjorn Arild Gram.
- Și Finlanda este un partener de nădejde: „Finlanda este o ţară care ne sprijină activ. Am mulţumit pentru pachetele de ajutor oferite deja, am discutat despre noi oportunităţi de a ne consolida apărarea, de a creşte presiunea asupra Rusiei - un nou pachet de apărare pentru Ucraina, deja al 14-lea”, a detaliat Zelenski. „Am vorbit, de asemenea, despre cooperarea în cadrul structurilor Uniunii Europene şi despre sprijinirea iniţiativelor noastre de pedepsire a criminalilor ruşi”, a adăugat liderul de la Kiev.
- Putin ar putea participa la summit-ul G20 din India: Kremlinul a amânat Forumul Economic de Est care se ţine anual la Vladivostok, programat în ajunul summit-ului G20 de la New Delhi, pentru a lansa posibilitatea călătoriei în India, a raportat Bloomberg, citând surse anonime familiare cu chestiunea. Putin nu ar fi luat încă o decizie finală, însă „Kremlinul plănuieşte ca el să participe la summit”.
- Moscovia? - Preşedintele Zelenski a luat în considerare o petiţie online care propune redenumirea oficială a Rusiei în Moscovia şi schimbarea termenilor "rus" în "moscovit" şi "Federaţiei Ruse" în "Federaţia Moscovia", cerându-i premierului Denis Şmîgal să examineze propunerea. Reacţia Moscovei nu s-a lăsat aşteptată, fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, au răspuns virulent la această iniţiativă. Detalii AICI
Alte informaţii relevante
- Sancţiuni pentru jocuri de noroc - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat, sâmbătă seara, că 280 de companii şi 120 de persoane din Ucraina au fost sancţionate pentru că, prin intermediul afacerilor cu jocuri de noroc, „au lucrat împotriva Ucrainei, au retras fonduri şi au finanţat diverse scheme ruseşti”. Zelenski a precizat că aceste măsuri au fost luate în cadrul unei noi serii de sancţiuni impuse persoanelor fizice şi juridice „asociate cu statul malefic”, iar decretul în acest sens a fost deja publicat.
- Canada a interzis importurile de aluminiu şi oţel din Rusia, pentru a „tăia sau limita veniturile care finanţează invadarea ilegală şi barbară a Ucrainei”.
- SUA și UE ar putea extinde sancțiunile și asupra partenerilor Rusiei: Preşedintele american Joe Biden şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au avut o întâlnire la Casa Albă. "Facem noi paşi împreună care să vizeze actori suplimentari din ţări terţe de pe întreg globul cu scopul de a perturba sprijinul pentru războiul Rusiei în orice colţ al lumii unde acesta este identificat", au afirmat cei doi lideri într-un comunicat publicat după discuţiile de la Washington. O atenţie specială a fost acordată problemei vizând împiedicarea Rusiei să eludeze sancţiunile occidentale.
- Avioane F-18 pentru Ucraina de la Finlanda? În timpul vizitei sale din 10 martie la Kiev, premierul Sanna Marin a declarat că Finlanda ar putea lua în considerare furnizarea Ucrainei cu avioane de luptă americane F/A-18 Hornet. Însă declarația sa a fost contestată chiar de ministrul finlandez al Apărării, Antti Kaikkonen, care a spus că țara nu poate renunţa la avioanele respective, deoarece va avea nevoie de ele „pentru a se proteja” în viitor. Detalii AICI
- Iran cumpără avioane de luptă de la ruşi - Iranul a anunţat că a finalizat cu Rusia un contract de achiziţionare a unor avioane de luptă Suhoi Su-35, a indicat agenţia de presă oficială IRNA, în pofida avertismentelor SUA împotriva cooperării militare între Teheran şi Moscova. Agenţia nu a furnizat mai multe detalii despre contract, dar Iranul şi Rusia poartă discuţii de mai mulţi pentru livrarea către Teheran a unor avioane de luptă ruseşti.
- WWF - agent străin - Rusia a declarat ONG-ul american de mediu World Wildlife Fund ca "agent străin". Potrivit Ministerului rus al Justiției, „sub pretextul protejării naturii și a mediului... WWF a încercat să influențeze deciziile autorităților executive și legislative” și „a împiedicat implementarea proiectelor industriale și de infrastructură”.
- Prigojin se visează preşedinte - Şeful forţei de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat că va candida la alegerile prezidenţiale de anul viitor – însă nu în Rusia, aşa cum s-a speculat anterior, ci ”în Ucraina”. Detalii AICI