Problema pe care o are Rusia și cu care se confruntă și armata Ucrainei

Problema pe care o are Rusia și cu care se confruntă și armata Ucrainei

Serviciul de securitate al Ucrainei a blocat zeci de canale de Telegram care îi învăţau pe cetățeni cum să evite mobilizarea. Acțiunea survine pe fondul problemelor de mobilizare pe care Kievul a început să le întâmpine.

Ucraina are unele dificultăți în procesul de recrutare, o problemă care afectează și armata rusă după începerea războiului.

SBU, serviciul de securitate de la Kiev, a anunțat că a blocat 26 de canale de Telegram care îi ajutau pe cetățenii din Ucraina cu vârsta aptă de mobilizare să evite luarea în armată, relatează Newsweek.

ADVERTISING

Pe 26 februarie, The Economist a scris că Ucraina și-a intensificat acțiunile de mobilizare în primele două luni ale acestui an. Potrivit acestei publicații, campania de mobilizare a Kievului a devenit mai agresivă, iar oficialii militari supervizează înmormântările și patrulează în stațiunile de schi în căutarea bărbaților care evită încorporarea.

Conturile de Telegram închise de SBU ofereau informații despre locurile în care erau prezenți sau în care urmau să vină ofițerii de la comisariatele militare, astfel încât bărbații cu vârsta potrivită pentru mobilizare să poată fugi la timp.

ADVERTISING

Serviciul de securitate i-a avertizat pe administratorii conturilor că sunt suspecți de implicare în activități ilegale și că sunt pasibili de pedepse de până la zece ani de închisoare.

Potrivit The Economist, mobilizarea e în curs în Ucraina de la începerea războiului, dar acum a apărut ceva diferit în modul în care se face recrutarea: "În primul val, cei mai mulți dintre recruți erau voluntari; cozile în fața comisariatelor erau ceva obișnuit. Acum oficialii fac recrutări din grupul celor mai puțin entuziaști."

ADVERTISING

Rata mare a pierderilor în punctele fierbinți de pe front, precum Bahmut, este principalul motiv pentru care armata ucraineană își intensifică recrutările. Un alt motiv menționat de publicația citată este că Ucraina are nevoie de mai mulți soldați pentru a folosi armele trimise de aliații occidentali.

Unii dintre ucrainenii care încearcă să scape de război au recurs la căsătorii aranjate, au dat mită doctorilor pentru a primi scutiri medicale sau au plecat în alte țări. Din ce în ce mai puțini recurg, însă, la aceste soluții după o serie de condamnări pentru refuzul încorporării.

Mark Katz, profesor la George Mason University's Schar School of Policy and Government, consideră că guvernul ucrainean, ca și cel rus de altfel, caută cu disperare mai multe resurse umane pentru acest conflict extins cu un număr ridicat de pierderi.

"În loc să verifice cu atenție în prealabil cine îndeplinește calificările necesare pentru armată și cine nu, strategia din modul disperat ar putea fi să cheme cât mai mulți oameni posibil și să-i testeze pe potențialii recrutați pentru a justifica de ce aceștia nu ar trebui trimiși în primele linii, ci repartizați în alte sectoare sau în niciunul", a arătat expertul citat.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇