Rușii trimit rachete la granița cu Finlanda, la vestea că țara vrea să intre în NATO (surse)

Rușii trimit rachete la granița cu Finlanda, la vestea că țara vrea să intre în NATO (surse)

Rusia a trimis armament greu la granița cu Finlanda, inclusiv sisteme de rachete, la câteva ore după ce Moscova și-a avertizat vecinul din nord să nu adere la NATO.

O filmare publicată luni seară pe Twitter, preluată și de presa britanică, arată două sisteme rusești de rachete de coastă care se deplasează de-a lungul unui drum care duce la Helsinki, pe partea rusă a graniței.

Informația nu a putut fi confirmată independent, însă detaliile care apar chiar ostentativ în filmare indică o localizare corectă a convoiului de echipamente militare rusești în Vîborg, din regiunea Leningrad.

ADVERTISING

În plus, Rusia a mai făcut mișcări similare de fiecare dată când țara vecină s-a apropiat de NATO.

Ar fi vorba despre sistemul mobil de apărare de coastă K-300P Bastion-P, conceput pentru a elimina navele de suprafață până la cele de mărimea unui portavion.

Desfășurarea de forțe a Rusiei, care încă nu a fost confirmată și oficial, are loc la doar câteva ore după ce prim-ministrul finlandez Sanna Marin a spus că se așteaptă ca guvernul ei „să încheie discuția înainte de mijlocul verii” cu privire la cererea de aderare la NATO.

ADVERTISING

Finlanda și Suedia ar urma să-și depună, în vară, candidaturile pentru aderarea la NATO.

În plus, NATO a anunțat luni că va desfășura în Marea Baltică două grupuri navale multinaționale formate din 16 nave, inclusiv fregate, pentru exerciții operaționale și pentru reasigurarea aliaților din regiune, în cursul săptămânii viitoare.

Rusia a mai trimis rachete la granița cu Finlanda și în 2016, tot pe fondul unor avertismente către țara vecină să nu intre în NATO. Atunci a fost vorba despre sisteme de rachete S-400 de apărare antiaeriană, care pot apăra de acolo orașul Sankt Petersburg.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇