The Times: Finlanda și Suedia fac primii paşi pentru aderarea la NATO în vară. Rusia amenințase cu ”consecințe grave” dacă îndrăznesc

The Times: Finlanda și Suedia fac primii paşi pentru aderarea la NATO în vară. Rusia amenințase cu ”consecințe grave” dacă îndrăznesc

Finlanda și Suedia ar urma să-și depună, în vară, candidaturile pentru aderarea la NATO.

Potrivit ziarului britanic The Times, care a publicat informația, depunerea cererilor va avea loc în iunie 2022. Suedia ar urma să facă anunțul oficial în curând.

Aderarea celor două țări la NATO a fost discutată la reuniunea miniștrilor de Externe din statele membre ale Alianței, potrivit declarațiilor unui oficial american pentru publicația britanică.

Această expansiune va mări considerabil capabilitățile NATO, inclusiv în ce privește accesul la informații din teren.

ADVERTISING

UPDATE 13:16 - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avut o primă reacție referitoare la posibila aderare la NATO a Suediei și Finlandei.

”Am spus constant că alianța în sine e mai degrabă o unealtă făurită pentru confruntare. Nu este o alianță care asigură pace și stabilitate și o extindere a sa, desigur, nu are cum să aducă mai multă scuritate pe continentul european”, a spus Peskov.

Suedia și Finlanda au un statut de neutralitate, însă posibilitatea aderării a tot fost discutată de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

La Consiliul Miniștrilor Apărării din NATO ce a avut loc la mijlocul lui martie la Bruxelles au participat și reprezentanți ai celor două țări.

Război în Ucraina, Ziua 47 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Finlanda deja a dat semne serioase că aceasta este calea pe care o va urma. În urmă cu două săptămâni, președintele Finlandei, Sauli Niinistö, spunea că aderarea țării sale la NATO, chiar dacă ar aduce probleme din partea Rusiei, per total ar fi mai benefică decât menținerea neutralității.

Iar astăzi fostul premier Alexander Stubb a spus că, cel mai probabil, cererea va fi depusă în timpul lunii mai, pentru a putea fi discutată la summit-ul din iunie de la Madrid.

ADVERTISING

Rusia a amenințat continuu cele două țări să nu se gândească să facă pasul acesta. Ba chiar în a doua zi după ce a invadat Ucraina, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe Maria Zakharova a avertizat că Rusia va răspunde militar și politic dacă Finlanda și Suedia intră în NATO.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇