Suedia trimite încă 5.000 de arme antitanc în Ucraina

Suedia trimite încă 5.000 de arme antitanc în Ucraina

Suedia va furniza Ucrainei încă 5.000 de arme antitanc, a declarat ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvis, pentru agenția națională de presă TT.

Guvernul de la Stockholm a mai trimis deja în Ucraina 5.000 de lansatoare antitanc de unică folosinţă Pansarskott 86 (AT4) produse de Saab Bofors Dynamics, 5.000 de veste antiglonţ şi 5.000 de căşti, precum şi 135.000 de raţii militare de hrană.

Este prima dată când Suedia trimite arme într-o ţară aflată în conflict de la invazia sovietică a Finlandei, din 1939.

ADVERTISING

Aceste arme de calibrul 84 mm sunt eficiente la o distanță de 300 de metri, costă 1.500 de dolari bucata și au o încărcătură de 440 de grame de explozibil special.

Nu au recul și sunt unele dintre cele mai fiabile și mai ușoare arme de felul lor, însă nu sunt considerate la fel de eficiente împotriva tancurilor principale de luptă moderne, cum sunt împotriva altor blindate.

De altfel, presa locală scria că ucrainenii le-ar fi cerut suedezilor arme antitanc Robot-57 (NLAW), care sunt mai performante. Nu le-au primit din Suedia, dar până la urmă au venit din Marea Britanie.

ADVERTISING

Foarte importante sunt și rachetele Stinger și Javelin primite din SUA, Marea Britanie, Germania și alte țări membre NATO, precum și noile sisteme antiaeriene Starstreak, care pot lovi și avioane de vânătoare.

V.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇