Cine este ”generalul de fier” care conduce Armata Ucrainei și nu ia în calcul decât victoria împotriva Rusiei

Cine este ”generalul de fier” care conduce Armata Ucrainei și nu ia în calcul decât  victoria împotriva Rusiei

Valeri Zalujni, șeful Statului Major al Armatei ucrainene, este numit ”generalul de fier”, după ce trupele pe care le comandă au reușit să oprească și să producă pagube umane și materiale de neimaginat armatei Rusiei, clasată pe locul doi în topul celor mai puternice armate ale lumii.

Publicația POLITICO îi face un amplu portret ”generalului de fier”, considerându-l unul dintre cei mai importanți militari profesioniști din istoria modernă.

”Washington, Moscova și aproape toată lumea se așteptau ca Rusia să demoleze armata ucraineană în câteva zile”, reamintește autorul articolului citat.

Nu și Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, care a organizat și condus luptele din utimele săptămâni, în care forțele rusești au fost însângerate, înfrânte și obligate la o retragere rușinoasă, continuă POLITICO.

”Nu așteptăm o mană cerească, noi ne pregătim de război”

Generalul bucălat, în vârstă de 48 de ani, s-a născut într-o familie de militari și a ajuns la vârful armatei în iulie 2021, numit fiind de președintele Zelenski. Dar Zalujni și alți comandanți ucraineni se pregătesc pentru un război final cu Rusia încă din 2014, cand Crimeea a fost anexată ilegal prin decizia Moscovei, iar Donbasul a devenit teren de confruntare permanentă.

ADVERTISING

Spre deosebire de alți comandanți ai marilor armate ale lumii, care s-au călit în diverse teatre de operațiuni de pe glob, Zalujni s-a format în cei 8 ani de război continuu derulat în Donbas, iar când nu era pe front, se pregătea alături de forțele NATO la exercițiile organizate de-a lungul Europei.

Această colaborare strânsă a condus la formarea unui grup de ofițeri ucraineni profesioniști cu standarde occidentale și a ajutat la stabilirea unui mod descentralizat, puternic și mult mai agil de luptă decât modelul tradițional rusesc, reușind, după cum s-a văzut, să îngroape invadatorii ruși în noroiul ucrainean, scrie POLITICO.

”Noi nu trebuie să așteptăm o mană cerească, noi trebuie să ne pregătim de război. Și facem totul pentru asta. Trebuie să facem tot ce putem ca să descurajăm inamicul să implementeze un astfel de scenariu”, declara Zalujni, într-un interviu despre colaborarea ofițerilor ucraineni cu militarii din țările NATO.

ADVERTISING

2022 vs 1943

În ianuarie, Zalujni a vorbit în fața Comitetului Militar al NATO, format din ofițerii de top ai țărilor din alianța nord-atlantică, declarând că armata ucraineană este gata.

”Le-am reamintit aliaților că războiul nostru se poartă din 2014 și că noi ne-am făcut treaba începând de atunci”, a declarat el, după acea întâlnire, pentru agenția de stat Ukrinform.

SUA, Marea Britanie, Canada, Polonia, Lituania și alte state din NATO au deschis centre de pregătire militară în vestul Ucrainei, inclusiv pentru forțele de operațiuni speciale, mai scrie POLITICO.

valeri-zalujni

”Avansarea mea în carieră a fost ca a oricărui soldat normal. Mi-am îndeplinit sarcinile, am primit o misiune, apoi o alta. Niciodată nu m-am gândit că într-o zi voi ajunge general și comandant al armatei”, a declarat Valeri Zalujni, într-un alt interviu.

Experiența sa din teren a ajutat, însă, la identificarea unor tehnici de luptă împotriva rușilor mult mai adaptate realității și mult mai creative.

ADVERTISING

”Vrem să ne ridicăm ochii din hărți, din ordinele de luptă de tip 1943”, explica el într-un interviu acordat ArmyInform.

Ironia sorții face, însă, ca acum Zalujni să lupte împotriva unui inamic care, în multe privințe, pare mai degrabă venit din 1943 decât din actualitate.

Nu e cale de întoarcere

În aceste 48 de zile de război, Ucraina a folosit drone și logistică la nivelul anului 2022, confirmând ceea ce un ofițer din forțele americane speciale anticipa cu mai mulți ani în urmă: Până în 2020 comandamentele ucrainene vor semăna cu cele din filmele SF occidentale.

În același timp, armata ucraineană a adus în rândurile ei tineri militari, temeinic pregătiți, viitori lideri, spune Zalujni. ”Sunt complet diferiți de cum eram noi ca locotenenți. Ei vor schimba fața armatei în 5 ani. Aproape toți vorbesc fluent o limbă străină, știu să folosească echipamente electronice, sunt bine informați”, a adăugat el.

”Sergenți de tip nou. Nu țapi ispășitori, așa cum sunt în armata rusă, de exemplu, ci militari antrenați, care își vor înlocui în curând superiorii (…) Am pornit pe direcția asta și nu e cale de întoarcere. Nici societatea nu ne-ar permite să întoarcem armata la ceea ce era ea în 2013”, spune ”generalul de fier”.

Друзі скинули мені мій торішній пост у FB від 19 червня. Тоді я вітала випускників нашої Академії сухопутних військ. З...

Publicată de Ірина Верещук pe Marţi, 12 aprilie 2022

E vorba despre noile tactici, de tip ”lovește și fugi”, dar și de armamentul specific cu care NATO a ajutat Ucraina, inclusiv miile de Javelin, Stinger sau Panzerfaust, care au produs pagube teribile armatei rusești și, mai mult, au devenit subiect de meme-uri viralizate pe rețelele sociale, aplicații pe tricouri, surse de inspirație pentru clipuri muzicale, generând o adevărată schimbare în cultura ucraineană, cu un mare impact pe câmpul de luptă, scrie POLITICO.

După izbucnirea războiului, în 24 februarie, Valeri Zalujni a preferat să stea în umbra președintelui Zelenski, care și-a asumat public rolul de lider al Ucrainei.

Generalul a dat foarte puține declarații, în schimb, a postat din când în când pe rețelele sociale fie informații despre evoluția anumitor operațiuni militare, fie despre succesele înregistrate împotriva invadatorilor ruși. Nu au lipsit nici mesajele scurte de mulțumire, adresate medicilor militari, de exemplu, sau publicului ucrainean care a fost alături de armată în toate aceste zile.

Ucrainenii au uitat să se teamă. Scopul nostru este să învingem”, a scris generalul Valeri Zalujni, în data de 2 aprilie, pe Facebook, alături de un video mobilizator care a adunat 28 de mii de likes, sute de comentarii și mii de shares.

Українці розучилися боятися. Наша мета - Перемога! #Україна_тримається_на_наших_плечах

Publicată de Головнокомандувач ЗС України / CinC AF of Ukraine pe Vineri, 1 aprilie 2022

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇