Cum s-a schimbat tactica armatei ucrainene după victoria din nord. Va câștiga sau va pierde?

Acționează noaptea, în grupuri mici, încercând să surprindă inamicul. Militarii Kievului sunt mai bine înarmați și evită confruntarea directă cu rușii, preferând să-i vâneze și să-i lovească atunci când se izolează de restul trupelor sau când încearcă să ocupe poziții ofensive.
Cum s-a schimbat tactica armatei ucrainene după victoria din nord. Va câștiga sau va pierde?
  • În timp ce forțele Moscovei se concentrează pe frontul de est, Ucraina a declanșat o contraofensivă pe frontul de sud.
  • Herson e singura capitală de regiune ocupată de ruși de la declanșarea invaziei, iar acum militarii ucraineni sunt la 10 kilometri de oraș.
  • Rușii nu și-au rezolvat problemele de logistică, iar graba cu care se îndreaptă spre est e un semn de slăbiciune, susțin rapoarte militare independente.
  • Marele atu al ucrainenilor e că nu se grăbesc, fiind hotărâți să lupte până la capăt, oricât ar dura.

După eliberarea regiunii Kiev, ucrainenii și-au modificat strategia. Deși sunt destul de puține informații care vin din tabăra lor, după ce Rusia a anunțat că se concentrează pe frontul de est, și forțele din Ucraina dau semne că au schimbat tactica.

Cea mai surprinzătoare mișcare făcută de generalii ucraineni a fost declanșarea unei contraofensive pe frontul de sud, având ca obiectiv recucerirea orașului Herson (Kherson).

ADVERTISING

A fost singura capitală de regiune ocupată de forțele ruse în timpul invaziei.

Și mai surprinzător e faptul că militarii ucraineni avansează, eliberând mai multe localități, aflându-se la 10 kilometri de oraș.

Luptele sunt grele, dar se anunță progrese constante atât în rapoartele Marelui Stat Major ucrainean, cât și în cele independente.  

Recucerirea Herson, un oraș cu 300.000 de locuitori, așezat pe râul Nipru, chiar în apropierea deltei acestuia, înainte de vărsarea în Marea Neagră, înseamnă, în realitate, alungarea rușilor de pe frontul de sud.

Obiectivul militar al ucrainenilor este să împingă trupele Moscovei pe malul estic al Niprului, dar luptele sunt dificile din cauza unui teren plat și mlăștinos.

HartaFrontUcraina
Hartă confruntări Ucraina, 11 aprilie 2022 - Sursa: Spotmedia.ro / Google Maps

“Rușii de la periferia Hersonului sunt bombardați de artileria noastră. Multe rachete. Odată ce se întunecă suficient, ne vom duce acolo și vom vedea cum le putem face noaptea și mai grea”, a scris pe Twitter un voluntar canadian care luptă în armata ucraineană pe frontul din sud.

Stăpânii nopții

Pe de altă parte, șefii militari de la Kiev au anunțat că pe frontul de est sunt bine pregătiți în ce privește apărarea pozițiilor și, din ce se observă în teren, asalturile repetate ale rușilor pe linia Izium - Sloviansk au fost respinse până acum.

“Contraatacurile ucrainene pot amenința orașul Herson în următoarele zile sau săptămâni” se arată în analiza făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) pentru data de 10 aprilie.

“O noapte plină de evenimente. Continuăm să efectuăm raiduri de penetrare în zonele aflate sub controlul rușilor din jurul orașului Herson. Ei desfășoară mai multe operațiuni de recunoaștere, dar noi suntem stăpânii nopții. Acest lucru îi neliniștește și au bombardat mai multe sate la nord-vest, nord și nord-est de Herson”, a postat pe Twitter voluntarul canadian.

Mesajele lui sunt validate de unele rapoarte oficiale ale armatei ucrainene, dar și de analiza ISW.

Tot în jurnalul său ținut pe Twitter, militarul spune că grupele tactice ucrainene atacă mai bine după ce se întunecă, pentru că au sisteme de vedere pe timpul nopții, un avantaj important în fața rușilor.

„Credem că nu și-au rezolvat toate problemele de logistică și susținere și că aceste probleme nu au existat doar în interiorul Ucrainei, au existat în afara Ucrainei și încă mai există. Așadar, credem că nu vor putea consolida partea de est a țării cu o viteză mare”, a declarat un oficial al Pentagonului, într-o conferință de presă de la sfârșitul săptămânii, referindu-se la capacitatea Rusiei de a pregăti o ofensivă majoră pe frontul de est.

O strategie de lungă durată

Conform datelor prezentate, singura contraofensivă de amploare a ucrainenilor se desfășoară pe frontul din sud, în timp ce pe cel din est, aceștia preferă să reziste și să respingă asalturile rușilor.

Privind harta, strategia de luptă a Ucrainei urmărește două linii de forță, una de la nord la est, venind cu trupele care au eliberat Kievul spre Harkov, blocând înaintarea rușilor în zonă, iar a doua linie de forță e dinspre sud spre est.

Obiectivul ar fi să împingă trupele ruse înspre regiunea Donbas, iar acolo acestea să fie prinse ca-ntr-un clește din cele două direcții.

Această strategie se prefigurează a fi una de lungă durată, în care ucrainenii eliberează localitate după localitate, dar mai important e că această contraofensivă sudică ridică presiunea de pe Mariupol, orașul-port, la Marea Azov.

Rușii încearcă să-l cucerească de la începutul războiului, în planurile lor, localitatea reprezintă legătura terestră dintre regiunea Donbas și Peninsula Crimeea.

Din acest motiv, rușii au bombardat Mariupol până l-au făcut una cu pământul și au trimis mii de trupe terestre, încercând să-l cucerească.

Forțele ucrainene, în principal Batalionul Azov, au rezistat, provocându-le rușilor pierderi mari. În situația în care reușesc să cucerească orașul Herson, rușii se vor afla într-o situație dificilă în ce privește apărarea Mariupolului.

Ucrainenii evită o ciocnire frontală cu rușii

“Forțele ruse au secționat orașul din centru până la coasta marină, izolând luptătorii ucraineni rămași în portul din sud-vestul Mariupolului și în uzina siderurgică aflată în estul localității”, se arată în raportul ISW pentru data de 10 aprilie.

Tactica forțelor ucrainene este una austeră, care se bazează pe atacarea inamicului în formațiuni mici și adecvat înarmate. Artileria e folosită doar în momentele în care reușesc să creeze o ambuscadă în care sunt prinse vehiculele rusești care încearcă să ocupe poziții ofensive.

Ukraine Russia Military Operation
Tanc rusesc în apropiere de Harkov. Rușii au mizat totul pe ofensiva militară de pe frontul de est din Ucraina - Foto: Hepta.ro

Forțele Kievului evită orice ciocnire frontală cu rușii, acționând, în general, noaptea, pe flancuri și în situațiile în care surprind inamicul izolat de grosul trupelor.

Marele atu al ucrainenilor e că nu se grăbesc. Fiind mereu în defensivă, nu mai au nimic de pierdut, pentru că deja au sacrificat tot pentru a-și apăra țara.

Pe de altă parte, Rusia e în criză de timp, cu resurse limitate, având totul de pierdut.

Vladimir Putin a ridicat miza atât de mult încât devine tot mai dificil să găsească o cale de scăpare ce ar putea s-o prezinte rușilor ca pe o victorie.

“Are nevoie să câștige în Donbas și să obțină o legătură terestră din această regiune către Peninsula Crimeea”, a spus generalul David Petraeus, fost director CIA, într-o intervenție la CNN. Orice altceva ar fi prea puțin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇