Putin continuă epurările la FSB, furios că nu are nicio victorie importantă în Ucraina

Putin continuă epurările la FSB, furios că nu are nicio victorie importantă în Ucraina

Christo Grozev, jurnalist la site-ul de investigații Bellingcat, susține că preşedintele Vladimir Putin e furios și a ordonat epurări masive în cadrul FSB-ului, serviciul rus de informaţii.

În jur de 150 de ofițeri FSB care i-au livrat informații greșite liderului de la Kremlin despre situația din teren din Ucraina au fost fie arestați, fie concediați. Printre ei s-ar număra și colonelul general Serghei Beseda, șeful serviciului extern din cadrul FSB.

De altfel, încă de la jumătatea lunii martie, au apărut informații că Beseda și adjunctul său, Anatoli Boluk, ar fi fost arestați, pentru că i-ar fi spus lui Putin doar ce a vrut să audă și nu adevărul despre modul în care decurge invazia și capabilitățile militare ale Ucrainei.

ADVERTISING

La acel moment, pe 11 martie, informația a fost întâi publicată de Andrei Soldatov, un jurnalist rus de investigații, co-fondator și editor al site-ului Agentura.ru. Apoi, a fost confirmată și de Bellingcat.

Război în Ucraina, Ziua 47 - Vezi desfășurarea evenimentelor

De la începutul invaziei au existat mai multe informații potrivit cărora FSB-ul nu este tocmai de partea lui Putin. În primele zile ale lui martie, The Times anunța că președintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi supravieţuit unui număr de trei tentative de asasinare, din partea a două grupări diferite – mercenari ai Kremlinului, aşa-numitul grup Wagner, şi forţe speciale cecene.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Zelenski ar fi scăpat cu viață tocmai pentru că a primit informații chiar din interiorul FSB, unde ar exista o ramură importantă care se opune războiului.

Ceva mai târziu, pe 20 martie, The Kiev Independent scria că există informații că elitele Rusiei plănuiesc să-l răstoarne pe Vladimir Putin, pentru a restabili legăturile economice cu țările occidentale. Aleksandr Bortnikov, șeful agenției de securitate FSB, ar fi considerat succesorul lui Putin.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇