Este Putin un dictator care nu poate fi oprit?

Este Putin un dictator care nu poate fi oprit?

Imaginile groazei de la Bucea constituie “un instantaneu al preţului sângeros pe care civilii din Ucraina îl plătesc pentru obsesia lui Putin privind umilirea Rusiei în Războiul Rece” şi arată eşecul răspunsului global la aceste crime împotriva umanităţii în a ţine pasul cu războiul de pe teren, scrie Stephen Collinson într-o nouă analiză pentru CNN.

“Indignarea Occidenului, noile sancţiuni şi armele de ultimă generaţie promise au venit prea târziu” pentru “civilii nevinovaţi ale căror destine s-au ciocnit întâmplător cu invazia barbară a preşedintelui Vladimir Putin”, scrie Collinson, după ce ororile de la Bucea au fost dezvăluite în faţa întregii lumi odată cu retragerea armatei ruse.  

ADVERTISING

Uniunea Europeană şi Ucraina au deschis o anchetă pentru investigarea unor potenţiale crime de război.

Membrii Congresului SUA îl presează pe Joe Biden să grăbească livrările de arme pentru Ucraina. UE se vede tot mai constrânsă să renunţe complet la ţiţeiul şi la cărbunele rusesc. Biden a cerut mai multe sancţiuni pentru Rusia şi ca Putin să fie judecat ca criminal de război.

“Dar tragedia îngrozitoare care este scoasă la iveală în Ucraina este aceea că toate măsurile pe care Occidentul este gata să le ia în considerare pentru a pedepsi Moscova şi pentru a influenţa cursul războiului pe termen lung nu pot ajuta prea mult civilii care sunt o ţinţă acum. Şi este discutabil dacă oricare dintre potenţialele răspunsuri la setea de sânge a soldaţilor ruşi îl va influenţa oricum pe nemilosul lider rus”, semnalează Collinson.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Putin cunoaşte limitele Occidentului, continuă el.

Nici sancţiunile usturătoare suferite de Rusia până acum, nici noul său statut de paria pe scena internaţională şi nici izolarea sa în plan cultural, diplomatic, economic şi sportiv nu l-au oprit până acum pe Putin, iar şansele de a fi supus unui proces de tip Nuremberg sunt mici în absenţa unei schimbări politice radicale la Moscova.

“Înarmat cu cele mai mari stocuri de focoase nucleare, Putin întelege că Occidentul nu este dispus să intervină direct în Ucraina şi să rişte o confruntare dezastruoasă cu Rusia prin măsuri ca impunerea unei zone no-fly. Le arată altor dictatori de ce ar trebui să continue dezvoltarea arsenalului nuclear. (…) La 80 de ani după ce dictatori ca Adolf Hitler în Germania şi Iosif Stalin în Rusia au răspândit teroare în ţările lor şi în afară, Putin creează un nou spectacol îngrozitor pentru secolul al XXI-lea: acela al unui dictator care nu poate fi oprit”, notează Collinson.

ADVERTISING

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇