Ce şanse sunt să-l vedem pe Putin în cătuşe

Ce şanse sunt să-l vedem pe Putin în cătuşe

Măcelul de la Bucea, bombardamentele din Mariupol și alte atrocități comise de armata rusă în Ucraina sunt deja catalogate la nivel mondial drept crime de război. Invazia în sine intră în definiția războiului agresiv și poate fi anchetată de Curtea Penală Internațională de la Haga. Deja a fost deschisă o anchetă.

Însă condamnarea lui Putin și a comandanților săi va fi greu de obținut, în condițiile actuale. O soluție: să fie tratați și judecați exact ca naziștii lui Hitler.

Deși nu pare, războiul are și el niște reguli, există Convențiile de la Geneva și alte tratate internaționale, iar cei care le încalcă, în luptă, trebuie să apară în fața justiției. De exemplu, nu ai voie să ataci civili, spitale și școli, așa cum au făcut rușii în întreaga Ucraină.

ADVERTISING

Nu ai voie să folosești arme chimice, biologice sau mine antipersonal. Și dacă folosești fosforul alb ca armă ofensivă, potrivit ONU, este tot crimă de război. Sau bombe cu fragmentare, ca în Harkov. Ca să nu mai vorbim de execuții sumare, tortură și gropi comune, cum sunt cele raportate la Bucea, unde ucrainenii spun că au găsit civili legați la mâini și împușcați în ceafă.

Liderii occidentali au catalogat deja acțiunile rușilor în Ucraina drept crime de război, de la Joe Biden și Boris Johnson până la vârful Uniunii Europene.

Procurorul șef al Curții de la Haga, avocatul britanic Karim Khan, spunea că există suspiciunea rezonabilă că rușii au comis crime de război în Ucraina și a deschis o anchetă încă dinaintea acestui episod macabru, potrivit BBC.

ADVERTISING

Ironia sorții este ca invazia lui Putin în Ucraina face obiectul curții de la Haga tocmai pentru că trimisul Moscovei la Nuremberg (1945), la procesul naziștilor, i-a convins pe aliați să-i ancheteze pe acuzați pentru „crime împotriva păcii”, adică acel tip de „război agresiv” care distruge viața de zi cu zi a locuitorilor, în loc să se ocupe de obiective strict militare.

Anchetatorii vor analiza acum toate acuzațiile, mergând înapoi până în 2013, înainte de anexarea Crimeii de către Rusia, de unde a început conflictul.

Dacă găsește dovezi, procurorul va cere judecătorilor ICC să emită mandate de arestare, pentru a-i aduce pe cei responsabili în sala de judecată de la Haga. De aici lucrurile se complică.

Int'l Court of Justice starts hearing 'genocide al
Foto: Hepta.ro / protest în fața Curții de la Haga

Cum îl aduci pe Putin în fața justiției?

Au existat mai multe tribunale speciale începând cu cel de-Al Doilea Război Mondial, inclusiv tribunalul care investighează crimele de război din fosta Iugoslavie sau cel înființat pentru genocidul din Rwanda.

ADVERTISING

În ziua de azi, crimele de război pot fi judecate de Curtea Penală Internațională (ICC) și Curtea Internațională de Justiție (ICJ), însă aceasta din urmă se pronunță asupra disputelor dintre state, dar nu poate urmări persoane fizice.

Ucraina a deschis la ICJ un dosar împotriva Rusiei. Dacă ar fi să câștige, Consiliul de Securitate al ONU (UNSC) ar fi responsabil pentru aplicarea deciziei. Însă Rusia, unul dintre cei cinci membri permanenți ai consiliului, poate respinge orice propunere de sancționare prin veto.

Cel mai sigur, Putin și comandanții săi vor investigați și judecați de Curtea Penală Internațională, un tribunal permanent, succesor al Tribunalului Militar Internațional de la Nuremberg, unde au fost judecați liderii-cheie naziști în 1945.

Dacă procurorul de la Haga cere mandat de arestare pentru Vladimir Putin, revenim la problema punerii în aplicare. Curtea nu are propria sa forță de poliție, așa că se bazează pe țările care îi recunosc autoritatea pentru a aresta suspecții.

Rusia nu este membră a curții, s-a retras în 2016, iar președintele Putin nu va extrăda niciun suspect, cu atât mai puțin nu va veni singur la Haga, în fața judecătorilor. Ar putea fi arestat dacă părăsește Rusia, dar și aici sunt multe semne de întrebare.

Profesorul Philippe Sands, expert în drept internațional la University College din Londra, spune că ICC nici nu va putea să-l condamne pe Vladimir Putin, pentru că Rusia va putea bloca și această decizie prin Consiliul de Securitate al ONU, iar soluția ar fi înființarea unui tribunal special pentru crimele de război din Ucraina, la fel ca la Nuremberg.

Iar pentru executarea mandatelor de arestare și a eventualelor pedepse cu închisoarea de către Putin și oamenii lui, ar trebui să ne uităm tot la ce s-a întâmplat cu Hitler și regimul său nazist: Rusia trebuie să mai și piardă războiul, pentru ca șefii de la Moscova să fie puși la dispoziția justiției, dacă se dovedește că sunt criminali de război.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇