Primarul Harkovului acuză armata rusă că bombardează orașul la întâmplare

Primarul Harkovului acuză armata rusă că bombardează orașul la întâmplare

Primarul Harkovului a acuzat vineri forţele ruse de bombardamente aleatorii şi continue asupra oraşului, al doilea ca mărime din Ucraina.

„Astăzi situaţia este foarte grea”, a spus Ihor Terehov într-o conferinţă de presă improvizată într-un loc secret, la adăpost de bombe.

„În fiecare zi sunt bombardamente aleatorii asupra oraşului şi mulţi morţi”, a arătat el, afirmând că ruşii ţintesc „zone rezidenţiale, civili, infrastructuri cum ar fi şcolile”.

„Este un război împotriva Harkovului, împotriva Ucrainei, împotriva civililor”, iar aproape două treimi din cei 1,5 milioane de locuitori au fugit din oraş, a susţinut primarul.

Trupele ruse au ajuns în suburbiile Harkovului, situat în estul Ucrainei, la mai puţin de 40 de kilometri de graniţă, încă din prima zi a invaziei, în 24 februarie. În prezent, ucrainenii au recuperat teren până la câţiva kilometri de periferie, unde continuă luptele.

De la începutul războiului, Harkovul a fost lovit în fiecare zi de artilerie, rachete şi aviaţie; au fost „multe victime”, a declarat Terehov, refuzând însă să precizeze un număr.

Vineri dimineaţa, potrivit autorităţilor locale, un bombardament a ucis patru oameni într-un cartier popular din apropierea aeroportului. Imediat după lovitură, proiectilul – o bombă cu fragmentare, susţin mai mulţi localnici – putea fi văzut pe un petec de gazon jumulit, lângă urme de sânge.

Mai târziu au urmat alte lovituri, aparent de rachete. Două din acestea au provocat incendii puternice; în districtul Kievski a fost atinsă o conductă de gaze.

Cu o zi înainte, tot la Harkov, şase oameni au fost ucişi când stăteau la coadă la ajutoare umanitare.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇