Cuvintele care au schimbat lumea și l-au învins pe Putin

Războiul nu s-a terminat, dar regimul totalitar de la Moscova și-a arătat din plin figura hâdă. Milioane de oameni și-au părăsit locuințele din cauza bombardamentelor, iar obsesia Rusiei de a învinge cu orice preț prelungește un conflict pe care, cel puțin simbolic, l-a pierdut.
Cuvintele care au schimbat lumea și l-au învins pe Putin
  • În primele ore ale invaziei, mii de tancuri, soldați și elemente de artilerie au intrat în Ucraina pe trei fronturi, nord, est și sud.
  • Acest război a marcat pentru totdeauna lumea în care trăim, la fel de mult ca pandemia, două catastrofe care s-au înlănțuit, provocând suferință, instabilitate și moarte.
  • Ucraina n-ar reuși dacă n-ar fi susținută de Occident. Occidentul nu va rezista dacă Ucraina nu va învinge.

141 de copii au fost uciși pe teritoriul Ucrainei în urma bombardamentelor Rusiei, conform datelor prezentate de autoritățile din Kiev.

În urmă cu 5 săptămâni, când Vladimir Putin a ordonat trupelor sale să invadeze Ucraina, mă rugam ca militarii Kievului să reziste măcar câteva zile, să reușească să inspire europenii pentru a rezista viitoarelor atacuri ale lui Putin.

PragaImagineUcraina
O pictură pe zidul unei case din Praga a devenit imaginea suferinței copiilor din Ucraina – Sursa: PragueMorning.cz

Cum s-a spus de atâtea ori în ultimele zile, dacă Rusia cucerește Ucraina, vor urma Moldova, Polonia, România.

ADVERTISING

Presiunea politică și militară vor produce daune profunde sistemelor democratice, în definitiv, scopul suprem al lui Putin.

Momentul decisiv pentru Ucraina, cel care a salvat-o în fața Rusiei și a dus la solidaritatea occidentală în jurul Kievului, a fost acel “selfie” de aproximativ 30 de secunde, filmat de președintele Volodimir Zelenski, în noaptea de 24 spre 25 februarie, pe străzile Capitalei.

VIDEO. Un selfie realizat de Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a captat atenția întregii lumi care a sărit în ajutorul țării sale - Sursa: Președinția Ucrainei / New York Times

Zelenski avea ochii triști și obosiți, o lumină ștearsă se reflectă în ei.

Alături de el, membrii Guvernului îmbrăcați în haine verzi, cu fețele îngrijorate, împovărați de teama pentru siguranța concetățenilor.

“Suntem aici, cu toții. Soldații noștri sunt aici. Cetățenii noștri sunt aici ca să ne apărăm independența și țara”, a spus Zelenski.

30 de secunde

În primele ore ale invaziei, mii de tancuri, soldați și elemente de artilerie au intrat în Ucraina pe trei fronturi, nord, est și sud. 

Aeroportul din Gostomel (suburbie a Kievului) căzuse și era de așteptat ca rușii să formeze un pod aerian prin care să aducă trupe în Capitală.

Apăreau tot mai multe informații și luări de poziție ale unor lideri europeni care spuneau că Zelenski trebuie să părăsească rapid țara și să formeze un guvern în exil.

Dar el a decis să rămână. Mai mult, a hotărât să-și conducă armata și poporul într-un mod care a impresionat milioane de oameni de pe întreaga planetă. 

A fost prezent, a comunicat, a intrat în legătură cu liderii europeni cu Congresul SUA, cu Joe Biden, Macron, Scholz și Boris Johnson. A cerut arme, echipament, hrană și a spus că luptă nu numai în numele țării sale, ci în numele lumii libere.

În opinia mea, acel video de 32 de secunde a decis soarta războiului. După difuzarea lui și reacțiile emoționante, democrațiile au sărit în ajutorul Ucrainei. Europenii s-au mobilizat și au salvat viețile a peste 4 milioane de refugiați, femei, copii și bătrâni, care au părăsit Ucraina. 

Zelenski a primit arme, voluntari, echipament, bani, hrană ca să poată rezista în fața unei mașinării gigantice, care acționa fără milă și fără nuanțe, e vorba de armata Rusiei.

Astăzi, după 38 de zile de război, forțele ucrainene au respins invazia din nord-estul țării. Trupele Moscovei s-au retras, având pierderi grele, peste 15.000 de militari ruși, dintre care câţiva generali, și-au pierdut viața în Ucraina.

Războiul e departe de a se fi încheiat, dar ceea ce s-a întâmplat până acum nu a fost prevăzut de nimeni. Cele mai optimiste rapoarte de analiză militară vorbeau, la începutul conflictului, de o posibilă rezistență a armatei ucrainene de maximum două săptămâni.

Nu numai că a rezistat mai mult și rezistă încă, dar a provocat pierderi de nerecuperat Moscovei, care s-a văzut în dificila situație de a-și schimba strategia. A renunțat la cucerirea capitalei și la schimbarea regimului politic, pregătindu-se pentru o confruntare pe frontul de sud-est al Ucrainei.

Putin nu va renunța dacă nu va fi înfrânt

Războiul nu s-a terminat.

Următoarea săptămână va fi dificilă. Din păcate, Ucraina trebuie să meargă până la capăt și să-și câștige dreptul la existență și libertatea în fața Rusiei. Nu are altă cale. Ceea ce s-a întâmplat până acum a fost eroic și ani de zile se va discuta și se vor analiza aceste zile, dar Putin nu va renunța, dacă nu va fi înfrânt definitiv.

A distrus orașe cu bombardamente de artilerie care au țintit clădiri ale administrațiilor locale, spitale, case de locuit și adăposturi pentru civili. 

A nivelat orașul Mariupol și a blocat evacuarea locuitorilor, ținându-i patru săptămâni sub un tir continuu. 

Cruzimea arătată de Kremlin a fost atât de șocantă pentru opinia publică internațională încât prea puțini mai pot asocia Rusia cu civilizația.

VIDEO. Fragment din discursul lui Joe Biden despre starea Uniunii, 1 martie, 2022

Acest război a marcat pentru totdeauna lumea în care trăim, la fel de mult ca pandemia, două catastrofe care s-au înlănțuit, provocând suferință, instabilitate și stupoare. De doi ani, viața pe Terra a devenit tot mai complicată.

Luni, la ora 19.00, Volodimir Zelenski va vorbi în Parlamentul României printr-o intervenție video, țara noastră fiind a 18-a democrație căreia președintele Ucrainei i se adresează de la începerea conflictului.

Regimul de la Kremlin a investit de ani de zile pentru a avea susținere la București. 

Avem un partid politic putinist, e vorba de AUR, avem parlamentari care au fost la Ambasada Rusiei să anunțe “neutralitatea României”, un stat NATO, membru al Uniunii Europene. Avem prim-miniștri care au susținut politica Moscovei, a se vedea acțiunile lui Victor Ponta. Avem ferme de troli, postaci și televiziuni care au promovat toate teoriile conspiraționiste “scrise” în laboratoarele de propagandă ale FSB. 

Va dura mult până ne vom vindeca de această boală răspândită de Vladimir Putin, dar acum întreaga omenire a avut ocazia să-i vadă adevărata față.

Ucraina n-ar reuși dacă n-ar fi susținută de Occident. Occidentul nu va rezista dacă Ucraina nu va învinge.

Volodimir Zelenski nu știa dacă va scăpa cu viața după primele zile de război. Singura lui grijă a fost să le spună oamenilor că n-a plecat din Kiev și că n-a murit. Nu încă. 

A luat telefonul mobil, echipa de miniștri și a ieșit în oraș să filmeze un mesaj pentru ucraineni.

“Suntem aici, cu toții”, a spus el, iar vorbele lui au schimbat lumea. Slava, Ukraine!


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇