Bătălia pentru Kiev. Civilii și militarii ucraineni rezistă asaltului trupelor rusești. Luptele se dau stradă cu stradă (Video)

În capitala Ucrainei au început să intre în luptă gărzile civile, formate din tineri și bătrâni care nu se află în intervalul 18-50 de ani cerut pentru înrolarea în armată. Aceștia au arme și pregătesc cokteiluri Molotov pentru a lupta cu forțele Moscovei.
Bătălia pentru Kiev. Civilii și militarii ucraineni rezistă asaltului trupelor rusești. Luptele se dau stradă cu stradă (Video)
  • Peste 18.000 de arme au fost distribuite civililor până acum pentru a se crea o forță suplimentară de apărare.
  • Capitala e atacată pe patru fronturi, dar încă nu a fost cucerită de militarii ruși.
  • Conform unor rapoarte ale serviciilor de informații, Kievul nu are cum să se apere mai mult de câteva zile, dar ucrainenii vor să provoace cât mai multe daune atacatorilor.

În Ucraina are loc o confruntare militară de o intensitate și de un dramatism cum n-au mai existat în Europa de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Urmăreşte LIVE conflictul din Ucraina şi bătălia pentru Kiev

“Kievul intră în faza de apărare. Acum, se pot auzi împușcături și explozii în diferite cartiere ale orașului”, a anunțat primarul capitalei, Vitali Klitschko, fost campion mondial la box.

VIDEO. Focuri de armă pe străzile din Kiev – Sursa: Twitter

Campania militară planificată de Moscova, care trebuia să fie ceva între o defilare și un exercițiu militar, cum a fost prezentată de Vladimir Putin, s-a transformat într-o ciocnire frontală cu trupele ucrainene, care-și apără teritoriul cu prețul vieții.

ADVERTISING

Kievul nu are multe șanse să reziste în fața unui tăvălug de zeci de mii de militari înarmați, elicoptere de luptă, tancuri și autoblindate, dar după relatările locuitorilor, ale soldaților și reporterilor, lupta pentru apărarea capitalei este intensă, sângeroasă și, încă, nedecisă.

“În această dimineață, la Hostomel (zona aeroportului internațional - n.red.), Chernihiv (localitate din nord-estul Kievului - n.red.) și Melitopol ( oraș din sudul Ucrainei - n.red.) se desfășurau lupte grele. Mor oameni. Armata Ucrainei continuă să lupte pentru popor”, a anunțat președintele Volodimir Zelenski.

Postul TV CNN a relatat, conform unor surse ale agențiilor de informații, că în zilele următoare orașul Kiev urmează să cadă în mâinile trupelor rusești. 

Dar până atunci locuitorii capitalei, care au petrecut noaptea sub tirul rachetelor, au început să organizeze rezistența.

Înfrângerea de la Cernobîl pune în pericol Kievul

În mai multe locuri din oraș, autoritățile împart arme, anunțând că au fost distribuite peste 18.000 de pistoale mitralieră.

“Dacă în Europa sunt persoane cu pregătire militară care s-au săturat de indecizia politicienilor, pot să vină în țara noastră și, împreună cu noi, să apărăm Europa acolo unde este atât de necesar”, a anunțat președintele Ucrainei, spunând că pe baza pașaportului orice cetățean european poate veni să lupte alături de trupele militare locale.

VIDEO. Civili din Kiev, pregătindu-se pentru confruntarea cu trupele rusești - Sursa: Twitter

De peste 32 de ore, Kievul se află sub asaltul forțelor ruse. La scurt timp după ce Vladimir Putin a anunțat începerea “operațiunilor militare”, capitala Ucrainei a fost ținta tirului de rachete, incursiunii elicopterelor și avioanelor de luptă.

Trecând granița din Belarus, sute de tancuri și autoblindate au început să-și facă drum spre Kiev.

Un punct important în planul strategic de apărare a orașului l-a reprezentat zona centralei nucleare de la Cernobîl, situată la nord de Kiev, la o distanță de 130 de kilometri. Aici începea sistemul defensiv pregătit de forțele ucrainene.

Ieri după-amiază, forțele rusești au cucerit teritoriul din jurul centralei, unde a avut loc accidentul nuclear din anul 1986. Militarii ucraineni s-au retras după un schimb intens de focuri. A fost momentul în care autoritățile de la Kiev și-au dat seama că orașul e tot mai greu de apărat.

Aeroportul a fost din nou cucerit de trupele ruse

O altă confruntare majoră a fost în localitatea Hostomel, în nord-vestul Kievului, la 30 de kilometri de oraș, unde se află Aeroportul Internațional Antonov.

În jurul orei 14:00, 24 februarie, asupra aeroportului a avut loc un asalt cu elicoptere, urmat de un desant al trupelor speciale, care a luat prin surprindere garda națională ucraineană.

Armata rusă a preluat controlul, scopul strategic fiind să realizeze un “pod aerian” cu Belarus, astfel încât să realizeze un flux de aprovizionare și livrare de trupe în apropiere de Kiev.

La două ore după ce armata ucraineană a pierdut controlul aeroportului, un oficial al Ministerului Apărării de la Kiev a anunțat că a fost declanșată o contraofensivă.

Aseară, după mai mult de șase ore de confruntări, cu pierderi de vieți omenești de ambele părți, oficialii ucraineni au anunțat că au din nou controlul asupra aeroportului.

Pe tot parcursul nopții, în Hostomel au avut loc lupte intense, dar militarii din garda națională au rezistat până vineri, în jurul orei 15.00, când forțele de asalt rusești au preluat din nou controlul aeroportului, conform oficialilor ruși. Informația nu a fost confirmată din surse independente sau de autoritățile ucrainene.

Ministerul Apărării din Moscova a anunțat că în confruntare au folosit 200 de elicoptere.

În a doua zi de invazie, Rusia a înregistrat pierderi importante, susțin ucrainenii

În dimineața zilei de vineri, soldații ucraineni apărau capitala pe patru fronturi, două în nord, unul în est și altul în sud. Deși oficialii orașului au anunțat că sunt depășiți numeric, trupele rusești nu au reușit să cucerească Kievul până vineri seara.

VIDEO. Militarii ruși au ajuns în cartierele de la marginea orașului - Sursa: Twitter

Inițial, mai mulți experți militari anunțau că rușii nu vor să intre în Kiev, ci să înconjoare orașul și să-l asedieze, dar vineri, 25 februarie, au fost mai multe încercări de pătrundere în oraș, acțiuni de comando și de infiltrare desfășurate de trimișii Moscovei. Multe dintre ele au fost dejucate.

“Chiar dacă forțele ruse vor reuși să cucerească Kievul în doar câteva zile, rămâne o sarcină dificilă să consolideze rapid cuceririle din estul Ucrainei. Simpla traversare a aproape 1.000 de kilometri cât e distanța dintre Kiev și Donbas ar consuma, probabil, toate rezervele de combustibil stocate anterior - și asta presupune că aceste coloane militare nu întâmpină rezistență activă din partea Ucrainei”, explică profesorul Spencer Meredith, specialist în securitate strategică la Universitatea Națională de Apărare, West Point. 

“Rusia nu poate înlocui rapid proviziile vitale, deoarece atragerea de resurse suplimentare din Moscova devine problematică din cauza limitărilor sistemelor feroviare și rutiere, afectate de lupte”, a mai scris acesta.

Ministerul Apărării din Ucraina a anunțat printr-un comunicat oficial că în a doua zi de invazie peste 1.000 de soldați ruși au murit.

“…este cel mai mare număr de militari pierduți de Rusia într-o singură zi după destrămarea Uniunii Sovietice, în 1991”, se anunță în comunicat.

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a anunțat că trupele rusești “au pierdut 450 de soldați în luptele desfășurate în prima zi de invazie”.

Oficialii ruși n-au dat publicității date despre campania militară din Ucraina și pierderile înregistrate.

După cum arată datele din teren, bătălia pentru Kiev va continua și în zilele următoare, iar înarmarea populației civile și hotărârea pe care o arată aceștia amintesc de marea manifestație a Euromaidanului din 2014, când au reușit să schimbe regimul politic fidel Moscovei, deși asupra protestatarilor s-a tras în plin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇