Ziua 38: Armata Ucrainei a eliberat zona Kievului și descoperă măcelul făcut de ruși în scurta lor ocupație

Ziua 38: Armata Ucrainei a eliberat zona Kievului și descoperă măcelul făcut de ruși în scurta lor ocupație

Ucraina a reușit să preia din nou controlul regiunii Kiev, sâmbătă, după 38 de zile de invazie rusă. Suburbiile Irpin, Bucea și Gostomel, pentru care s-au dat lupte grele, se află din nou sub controlul armatei ucrainene, pe măsură ce rușii s-au retras „strategic” de acolo sau au fost goniți de apărători.

Pe de altă parte, în estul Ucrainei sunt aşteptate mai multe atacuri ruseşti în regiunile Donbas şi în Harkov. „Se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Ne pregătim pentru o apărare şi mai activă”, a spus președintele Zelenski.

În urma lor, rușii au lăsat orașe distruse, morți și semne ale unor masacre, dar și o mulțime de capcane explozive.

Ucrainenii au doborât sâmbătă și primul elicopter rus cu rachete britanice moderne, iar ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, a avertizat că dacă Marea Britanie va livra arme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-navă în Ucraina, acestea vor deveni „ținte legitime" pentru forțele rusești.

Azi a avut loc și un summit online China-UE, unde preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a îndemnat pe liderii UE „să nu toarne gaz pe foc şi să nu amplifice tensiunile” cu Rusia.

În schimb, din SUA vine vestea, încă neoficială, că Zelenski își va primi, până la urmă, tancurile pe care le-a cerut în ajutor.

spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 2 aprilie, ziua 38 de război:

23:50 - Pe măsură ce forțele ucrainene preiau controlul zonelor ocupate de ruși începe să iasă la iveală masacrul comis de invadatori în rândul populației civile: execuții sumare, tortură, violuri urmate de execuții, crime în masă, jaf.

22:42 - Jurnaliştii au surprins imagini tulburătoare în Bucea, unul dintre oraşele din regiunea Kiev recucerite de forţele ucrainene, care confirmă relatările că unii civili au fost executați, cu mâinile legate și fețele acoperite (foto).

ADVERTISING

De altfel, primarul orașului a anunțat că aproape 300 de cadavre au fost adunate de pe străzi și au fost înhumate în gropi comunte.

21:33 - Statele Unite sunt de acord și vor facilita transferul unor tancuri de fabricaţie sovietică în Ucraina, din țările aliate, informează CNN, citând o sursă familiarizată cu acest plan, despre care a scris pentru prima dată The New York Times.

Tancurile le vor permite ucrainenilor să le țină piept rușilor și chiar să atace pozițiile separatiștilor din Donbas.

21:23 - Președintele Zelenski i-a mulțumit președintelui Columbiei, Iván Duque, pentru ajutorul umanitar trimis de această țară Ucrainei. „Am convenit să începem proiecte economice comune și în domeniul apărării, după război”.

21:02 - Forțele ucrainene au preluat controlul asupra întregului teritoriu al regiunii Kiev, a postat adjunctul ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, pe Facebook.

„Irpin, Bucea, Gostomel și întreaga regiune Kiev sunt eliberate de invadator”, a scris ea.

20:01 - Un convoi al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) se îndreaptă spre Mariupol, pentru a încerca să evacueze civili din portul asediat, deoarece forțele ruse păreau să se regrupeze pentru noi atacuri în sud-est.

„Echipa CICR a plecat din Zaporizhzhia în această dimineață. Își vor petrece noaptea în drum spre Mariupol, încă nu au ajuns în oraș”, a declarat un purtător de cuvânt.

19:23 - Lituania devine prima țară din UE care renunță complet la gazul rusesc. Președintele Gitanas Nauseda a declarat că, începând cu luna aprilie, țara sa nu va mai importa gaze naturale din Rusia. El a adăugat că alte țări europene ar trebui să urmeze exemplul Lituaniei.

ADVERTISING

„Suntem prima țară din Uniunea Europeană, dintre țările cliente Gazprom, care a obținut independența față de aprovizionarea cu gaze rusești și acesta este rezultatul unei politici energetice consistente pe termen lung și al unor decizii oportune în materie de infrastructură”, a declarat și ministrul lituanian al Energiei, Dainius Kreivis.

19:17 - Cadavrele a cel puțin 20 de bărbați îmbrăcați în civil au fost găsite pe stradă, sâmbătă, după ce forțele ucrainene au recucerit orașul Bucea de lângă Kiev de la trupele rusești, potrivit agenției de presă AFP. Unul dintre cadavre avea mâinile legate, iar corpurile erau împrăștiate pe șosea, pe câteva sute de metri.

19:00 - Ucraina anunță că trupele sale au reluat controlul a peste 30 de orașe și sate din regiunea Kiev, de când Rusia a anunțat că își reduce operațiunile din jurul capitalei, pentru a se concentra pe estul țării.

Locuitorii din zonele eliberate sunt sfătuiți să fie vigilenți, pentru că doar într-un sat au fost găsite 1.500 de mine.

Președintele Zelenski i-a acuzat pe soldații ruși că minează zonele pe care le părăsesc din nordul Ucrainei, în timp ce se retrag sau sunt împinși de forțele ucrainene.

18:30 - Atacurile ruşilor în regiunea Dnipropetrovsk au întrerupt traficul feroviar şi au cauzat un incendiu, anunță şeful administraţiei militare regionale. „O rachetă a lovit calea ferată. Şinele şi liniile electrice sunt avariate grav. Au explodat vagoane. Traficul feroviar este suspendat. Salvatorii sting focul”, transmit autoritățile ucrainene

17:45 - Armata SUA a anulat definitiv un test al rachetei balistice intercontinentale Minuteman III, pe care inițial urmărea doar să-l amâne, pentru a reduce tensiunile nucleare cu Rusia, în contextul războiului din Ucraina.

ADVERTISING

17:00 - Marea Britanie a blocat încă un avion privat care avea legătură cu oligarhii ruși, a declarat secretarul britanic pentru Transporturi, Grant Shapps, fără a oferi mai multe detalii despre aeronavă sau proprietarul acesteia.

16:30 - Fotojurnalistul ucrainean Maks Levin, despre care nu mai existau veşti de trei săptămâni, a fost găsit mort după retragerea trupelor Rusiei de pe teritoriul apropiat Kievului. Jurnalistul neînarmat a fost împuşcat de două ori.

16:00 - Carla Del Ponte, fost procuror pentru crime de război, a făcut un apel către Curtea Penală Internaţională să emită un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl numește „criminal de război”.

15:24 - Turcia se oferă să trimită nave pentru a evacua pe mare oamenii rămași în Mariupol, în condițiile în care încercările de evacuare terestră tot eșuează, iar în orașul pus la pământ de bombardamentele rușilor ar mai fi aproximativ 150.000 de civili.

15:00 - Imagini șocante dintr-o localitate recucerită de ucraineni. Ce au lăsat în urmă bombardamentele rușilor:

14:20 - Ucraina afirmă că a recucerit orașul Brovarî. Magazinele și întreprinderile se redeschid în oraș după ce oficialii ucraineni au declarat că au recucerit orașul, aflat la 12 mile est de capitala Kiev. Primarul din Brovarî a declarat într-un discurs televizat că „ocupanții ruși au părăsit practic tot districtul". Forțele ucrainene curăță acum orașul de „echipamentul militar și, posibil, de mine", a spus el.

14:07 - Forţele ruse efectuează o „retragere rapidă" din regiunile Kiev şi Cernihiv din nordul Ucrainei, a afirmat sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, citat de AFP. El spune, într-un mesaj pe Telegram, că este "foarte clar că Rusia a optat pentru altă tactică prioritară: replierea spre est şi sud, menţinerea controlului teritoriilor extinse ocupate şi stabilirea de poziţii puternice acolo".

13:55 - 32 de persoane au murit în urma atacului cu rachete asupra clădirii administrației regionale, a informat guvernatorul regiunii Nikolaev, Vitaliy Kim. Este un ultim bilanț realizat după ce, în ultimele zile, echipele de salvatori au căutat supraviețuitori printre dărâmături.

12:32 - Ucrainenii au doborât primul elicopter rus cu rachete britanice. Potrivit surselor Times, Starstreak, cel mai avansat sistem de rachete portabile britanic furnizat Ucrainei în urmă cu o săptămână, a fost filmat „tăind aeronava în două deasupra regiunii Luhansk".

12:31 - Papa Francisc ia în considerare o deplasare în capitala Ucrainei, Kiev. Întrebat de un reporter dacă ar lua în considerare o invitație din partea autorităților politice și religioase ucrainene, acesta a spus „Da, este pe masă".

12:30 - Guvernul Republicii Moldova a trimis sâmbătă Ucrainei prima tranşă dintr-un ajutor umanitar în valoare totală de 1,2 milioane de euro. Premierul Natalia Gavriliţa s-a deplasat la Mohiliv-Podilski pentru a preda ajutoarele guvernatorului regiunii ucrainene Viniţa, Serghei Borzov.

12:12 - Rușii au mai răpit un primar, pe Nikolay Rizak, din Tavriysk.

11:55 - Ambasadorul rus la Londra, Andrei Kelin, a avertizat că dacă Marea Britanie va livra arme de artilerie cu rază lungă de acțiune și sisteme anti-navă în Ucraina, acestea vor deveni „ținte legitime" pentru forțele rusești. „Orice livrare de arme este destabilizatoare, în special cele menționate de Ben Wallace (secretarul britanic al Apărării - n.r.)", a spus Kelin.

„Aparent, acestea sunt arme noi, destul de precise. Bineînțeles, vor fi ținte legitime pentru forțele noastre armate dacă trec granița Ucrainei. Am sentimentul că ideea Londrei despre ceea ce se întâmplă în Ucraina din punct de vedere militar este formată pe baza rapoartelor de bravură ale Ministerului ucrainean al Apărării și ale conducerii ucrainene", a mai spus Kelin.

11:07 - Rusia mobilizează trupe în Transnistria, regiunea ocupată din Moldova, pentru a demonstra că e pregătită să atace Ucraina și din sud-vest și să facă față unor potențiale provocări la graniță.

10:54 - Șapte coridoare umanitare au fost convenite pentru evacuarea civililor astăzi, potrivit vicepremierului ucrainean. Rutele includ un coridor pentru persoanele care pleacă cu mașini private din orașul Mariupol și altul cu autobuze pentru locuitorii din Mariupol prin orașul Berdyansk.

10:51 - Cel puţin 158 de copii au fost ucişi şi peste 254 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat biroul procurorului general ucrainean, potrivit The Guardian. Bilanţul deceselor nu este unul exact.

10:18 - Ministrul de externe japonez Yoshimasa Hayashi a sosit sâmbătă la Varşovia și, la întoarcere, va prelua în aeronava guvernamentală circa 30 de refugiați ucraineni. Până marți, când va reveni în Tokyo, Hayashi va discuta cu oficiali polonezi de rang înalt şi va vizita un adăpost pentru refugiaţi din capitala Poloniei.

09:23 - Un bărbat care a expus un afiș cu mesajul „Copiii ar trebui să trăiască în pace” a fost arestat în Rusia.

09:20 - Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete în ultimele ore. În Poltava, o rachetă a lovit facilităţi de infrastructură noaptea trecută, în timp ce la Kremenciuk s-au înregistrat multe atacuri asupra oraşului dimineaţa. Poltava este reşedinţa regiunii cu acelaşi nume, la est de Kiev, iar Kremenciuk este unul dintre oraşele mari din zonă.

09:02 - Cei mai bogaţi oameni de afaceri ruşi au pierdut 50 de miliarde de dolari de la începutul invaziei lui Putin în Ucraina, potrivit Bloomberg, citat de Mediafax. Este vorba despre Vagit Alekperov, coproprietar al LUKOIL (minus 17,5 miliarde dolari), Gennady Timchenko, proprietarul grupului de investiţii private Volga Group (minus 6 miliarde de dolari), Alexei Mordashov, principalul proprietar al lui Severstal (minus 5,7 miliarde de dolari), Vladimir Lisin, principalul beneficiar al Uzinei Metalurgice Novolipetsk (minus 5 miliarde dolari), Leonid Michelson, coproprietar al NOVATEK (minus 4,9 miliarde de dolari).

08:29 - Noi imagini din satelit arată că forţele ruse s-au retras de la Aeroportul Antonov din Gostomel, la 29 de kilometri nord-vest de Kiev, conform CNN. Fotografii anterioare arătau că ruşii şi-au protejat vehiculele militare  şi poziţiile de artilerie cu movile de pământ, după săptămâni întregi de săpături în incinta aeroportului. Acum au rămas doar movilele de pământ. Capturarea aeroportului Antonov a fost prima victorie majoră a trupelor ruseşti în Ucraina.

08:14 - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii ”voluntari", în timp ce se retrag din anumite zone, ”probabil pentru a întări gruparea forţelor de ocupaţie în vederea continuării operaţiunilor ofensive în zonele Slobojanski, Doneţk şi Lugansk”. Armata ucraineană susţine că a respins 9 atacuri vineri în Doneţk şi Lugansk.  

08:09 - ONU a transmis, sâmbătă dimineaţă, că 4 milioane de persoane au părăsit Ucraina de la începutul războiului, iar 13 milioane sunt în zonele afectate sau în imposibilitatea de a pleca. ”Acest război trebuie să înceteze”, spun oficialii ONU.

07:20 - Într-un interviu pentru Fox News, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că Ucraina nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în conflictul cu Rusia, iar dacă ”va fi pusă la colţ”, armata va răspunde cu toată puterea. ”Chestiunea integrităţii teritoriale nu intră în discuţie”, a spus preşedintele, întrebat ce este dispus să accepte pentru un acord de pace. Zelenski a mai spus că sancţiunile impuse Rusiei funcţionează, dar trebuie consolidate și a refuzat să spună clar dacă a ordonat sau nu atacarea unui depozit de petrol din Rusia.  

05:15 - Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar, Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene, potrivit CNN. Irina Vereşciuk a menţionat că cifra include 1.431 de persoane care s-au mutat din oraşele sudice Berdiansk şi Melitopol - cu propriile vehicule - în oraşul Zaporojie, deţinut de guvernul ucrainean, prin coridoarele de evacuare. 771 dintre aceste persoane au venit iniţial din oraşul asediat Mariupol. Astăzi va continua evacuarea locuitorilor din Mariupol.

04:02 - Peste 3.000 de persoane au fost "salvate" din Mariupol, oraşul din sud-estul Ucrainei asediat de forţele ruse, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video difuzată în noaptea de vineri spre sâmbătă, transmite AFP. "Astăzi (vineri) coridoarele umanitare au funcţionat în trei regiuni: Doneţk, Lugansk şi Zaporojie. Am reuşit să salvăm 6.266 de persoane, dintre care 3.071 din Mariupol", a spus preşedintele.

01:15 - Președintele Zelenski a spus că forţele ruse se deplasează ”încet, dar vizibil” din nordul Ucrainei. El le-a cerut ucrainenilor să rămână precauţi în nord, în timp ce trupele se retrag. În estul Ucrainei, Zelenski a afirmat că sunt aşteptate mai multe atacuri ruseşti în regiunile Donbas şi în Harkov. ”În estul ţării noastre situaţia rămâne extrem de dificilă. Armatele ruse se acumulează în Donbas, în direcţia Harkov. Se pregătesc pentru noi lovituri puternice. Ne pregătim pentru o apărare şi mai activă”, a spus Zelenski. 

00:47 - Trei rachete au lovit vineri o zonă rezidenţială din apropierea oraşului-port Odesa din sudul Ucrainei, a informat guvernatorul local Maksim Marcenko într-o înregistrare video postată online, transmit Reuters şi dpa. Guvernatorul a spus că atacul s-a soldat cu victime, dar nu a oferit mai multe detalii. Informaţia nu a putut fi iniţial verificată în mod independent.

00:33 - O coloană de autobuze ce transporta persoane strămutate, inclusiv locuitori ai oraşului-port asediat Mariupol, a sosit vineri seară în Zaporojie, oraş controlat de armata ucraineană, transmite AFP.
Autobuzele transportau locuitori din Mariupol care reuşiseră să ajungă în oraşul Berdiansk, ocupat de forţele ruse, unde au fost preluaţi de convoi.

00:01 - Volodimir Zelenski şi-a exprimat recunoştinţa faţă de preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru că s-a deplasat la Kiev, calificând drept eroică această vizită, informează AFP. Metsola este primul lider al unei instituţii europene care vizitează capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse.

00:29 - Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a îndemnat pe liderii Uniunii Europene, în cursul summitului în format online desfăşurat vineri, "să nu toarne gaz pe foc şi să nu amplifice tensiunile" cu Rusia şi a cerut crearea unui cadru internaţional care să prevadă garanţii de securitate pentru toate părţile. Preşedintele Chinei, Xi Jinping, şi premierul Li Keqiang au participat vineri la o reuniune prin videoconferinţă cu Charles Michel, preşedintele Consiliului European, şi cu Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇