Occidentul a schimbat tactica în războiul psihologic cu Vladimir Putin. Și pare să câștige

Occidentul a schimbat tactica în războiul psihologic cu Vladimir Putin. Și pare să câștige
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Serviciile secrete occidentale duc un război psihologic împotriva lui Vladimir Putin, el însuşi un expert în acest tip de confruntare, împiedicându-l să dicteze modul în care este definit războiul din Ucraina, arată Stephen Collinson într-o analiză pentru CNN.

SUA şi aliaţii săi descriu evoluţia armatei ruse pe câmpul de luptă în termeni care o transformă în imaginea demoralizării şi a disfuncţionalităţii, în timp ce împing ideea unei situaţii tot mai tensionate la Kremlin, unde Putin este “izolat, prost consiliat și lipsit de informații reale cu privire la cât de rău merge războiul”.

ADVERTISING

“Este o poziţie dificilă pentru liderul rus, care a dus el însuşi de multe ori un război informaţional, în special atunci când a intervenit în alegerile din SUA şi din Europa. Faptul că rapoartele desecretizate ale serviciilor sunt remarcabil de detaliate trebuie să fie în mod deosebit exasperant pentru Putin, fost ofiţer KGB. Şi este lăsată deschisă posibilitatea ca agenţiile de informaţii occidentale să aibă o imagine în profunzime asupra efortului de război al Kremlinului şi a situaţiei sale politice interne, ceea ce l-ar putea enerva pe liderul rus şi ar putea duce la apariţia unor noi fisuri în regimul său”, scrie Collinson.

ADVERTISING

În contrast cu practicile consacrate în timpul crizelor geopolitice din trecut, guvernele occidentale şi liderii serviciilor de spionaj sunt surprinzător de deschişi cu privire la culisele războiului din Ucraina.

De pildă, întrebat dacă Putin a fost sfătuit prost de consilierii săi, preşedintele american Joe Biden a răspuns: “Nu spun asta cu toată certitudinea, dar el pare să se autoizoleze şi există indicii că şi-a concediat sau a pus sub arest la domiciliu o parte dintre consilieri”.

Acest comportament se explică prin faptul că liderii occidentali nu vor să-i dea Rusiei posibilitatea să-şi impună propriul discurs cu privire la război prin intermediul dezinformării, susţine Collinson: “Crearea imaginii unui război eşuat ajută totodată la menţinerea sprijinului pentru poziţia dură adoptată de Occident împotriva lui Putin. De asemenea, ar putea îmbunătăţi moralul ucrainenilor care se opun măcelului Rusiei. ” În acelaşi timp, pot susţine în faţa opiniei publice că politicile lor funcţionează.

ADVERTISING

Nu în ultimul rând, această trâmbiţare a umilinţei suferite de Rusia în Ucraina ar putea semăna discordie între elitele militare, politice şi ale serviciilor secrete de la Moscova.

Cât priveşte corectitudinea în sine a informaţiilor desecretizate, Collinson îndeamnă la prudenţă atunci când vine vorba despre interpretarea războiului pe baza lor, fiindcă, din exterior, nu putem şti dacă avem imaginea completă sau doar o parte din ea.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇