De ce armistițiul cu Putin este o capcană pentru Zelenski

De ce armistițiul cu Putin este o capcană pentru Zelenski

Armistițiul negociat de Ucraina cu Rusia este extrem de riscant și ar putea fi doar o mare capcană, pe termen lung, pentru Kiev, avertizează un expert în strategia militară a Moscovei.

În timp ce unele încetări ale focului duc la pace, altele duc la și mai mult război – așa cum au arătat în mod repetat rușii. Fronturile înghețate într-un armistițiu sunt fundamente pentru negocieri și pentru reconstrucție, dar rămân și baze ale unor conflicte viitoare, scrie Natalia Bugayova, de la Institutul pentru Studierea Războiului (ISW), un think tank cu sediul la Washington, într-o analiză a situației din Ucraina.

Rusia e obișnuită să înceapă conflicte și apoi să le înghețe, pentru mai târziu

Cei care caută o pace durabilă în Ucraina trebuie să reziste tentației de a accepta o ofertă rusă de încetare a focului care stabilește condiții pentru reînnoirea conflictului în condițiile Rusiei sau îi oferă lui Putin o pârghie asupra Ucrainei, cu care să forțeze concesii și capitulări, spune Bugayova.

ADVERTISING

Armata rusă nu a atins până acum niciunul dintre obiectivele centrale ale lui Putin și a suferit pierderi care vor dura ani pentru a fi reparate.

În acest timp, forțele ucrainene sunt în contraofensivă, împingând constant rușii înapoi de la pozițiile lor din jurul Kievului și Harkovului.

O încetare a focului poate opri luptele, pentru un timp, dar va oferi Moscovei și șansa de a se reseta și de a se pregăti pentru reînnoirea luptei în condiții mai avantajoase. Vladimir Putin a folosit această abordare cu succes în Siria și Ucraina în 2014. Probabil că va încerca din nou această capcană.

Armata Ucrainei este acum pe val

Susținuți corespunzător, ucrainenii ar putea foarte bine să-și revendice o mare parte din teritoriul lor de la forțele ruse epuizate și demoralizate.

Occidentul trebuie să sprijine Kievul în acest demers, oferind ajutorul militar de care are nevoie Ucraina și ignorând ofertele rusești de încetare a focului menite să înghețe câmpul de luptă în ceea ce este probabil aproape de cea mai bună configurație la care Putin o poate spera și într-un mod care susține cererile maximaliste de „pace” ruse, care au un singur scop — răpirea suveranității Ucrainei, scrie Bugayova.

ADVERTISING

Obiectivele lui Putin în Ucraina au depășit întotdeauna contracararea NATO sau forțarea Ucrainei la neutralitate.

Putin a spus foarte clar, în cuvinte și prin acțiuni, în ultimii 20 de ani, că nu va accepta nimic mai puțin decât controlul rusesc asupra Ucrainei. El va folosi orice încetare a focului doar pentru a-și adapta, nu pentru a reduce ambițiile de a distruge suveranitatea Ucrainei.

Apoi, Rusia are o istorie lungă de încălcări ale armistițiilor, cu exemple recente în Siria și chiar în estul Ucrainei, iar în cazul de față dorește doar o pauză tactică, pentru a încerca să rupă ritmul armatei ucrainene, care a luat avânt.

La ultimul armistițiu din Donbas, din 2014, a existat un episod în care ucrainenii au lăsat armele și au fost masacrați de rușii care le-au promis libera trecere.

Putin spune „piua” doar cât îi convine

Acum, forțele ruse se regrupează deja și se pregătesc să lanseze o nouă campanie.

ADVERTISING

Dar unitățile rusești sunt grav avariate și refacerea lor va dura mult timp. Dacă ultimele eforturi canalizate chiar acum de ruși în estul Ucrainei nu vor da rezultate, Putin va propune încetarea focului pentru a câștiga timp și a-și reface armatele.

Acesta ar putea fi și unul dintre scopurile cinice ale masacrelor aparent fără sens din orașele cucerite de ruși: deși armata rezistă și contraatacă, măcelul prin care trec civilii îl poate forța pe Zelenski să accepte un armistițiu dezavantajos, pentru a cruța viețile locuitorilor, deși altfel forțele armate i-ar împinge pe ruși afară din țară, dacă ar fi lăsate să lupte.

Mai mult, Rusia poate folosi o încetare a focului pentru a-și consolida câștigurile și a îngheța linia frontului în cea mai bună configurație la care Putin poate spera.

De la o zi la alta, rușii sunt împinși mai departe din Ucraina. Dacă se oprește totul acum, ei ar rămâne pe niște poziții pe care altfel le-ar pierde în câteva zile.

Ucraina are nevoie de arme, nu de promisiuni

Occidentul ar trebui să reziste ofertelor rusești de încetare a focului, care îi conferă lui Putin o pârghie asupra Ucrainei și, în schimb, să ofere Ucrainei tot ce-i trebuie pentru a câștiga, atâta timp cât ucrainenii sunt dispuși să lupte.

Ucraina are șanse să blocheze atingerea obiectivelor Rusiei și în faza a doua a războiului, însă cea mai mare prioritate a Occidentului ar trebui să fie furnizarea ajutorului militar letal de care are nevoie Ucraina pentru a face acest lucru, scrie Bugayova.

Mai exact, Occidentul ar trebui să acorde prioritate înarmării Ucrainei pentru a-și apăra orașele de loviturile aeriene și de artilerie ale armatei ruse, să-i refuze Rusiei capacitatea de a se reaproviziona și să sporească mobilitatea forțelor armate ucrainene.

În acest sens, sunt necesare sisteme de apărare aeriană la sol cu rază lungă și mijlocie, avioane de luptă, radare de contrabaterie (radar de urmărire a armelor sau COBRA), tancuri, vehicule blindate, vehicule pentru deminare, pe lângă o aprovizionare sporită de rachete Javelin, Stinger și drone de luptă, arată experta.

Nu în ultimul rând, Kremlinul va folosi o încetare a focului pentru operațiuni de război informațional, aruncând vina pe Ucraina pentru orice încălcare și forțându-i pe ucraineni să treacă în defensivă pe acest front al războiului digital, unde până acum sunt doar în atac și câștigă.

Nataliya Bugayova este analist de securitate națională specializat în Rusia, are dublă cetățenie, ucraineană și americană, a crescut în Donbas și vorbește limba rusă. A absolvit un master la Harvard Kennedy School, la fel ca Maia Sandu. Sâmbătă ea s-a adresat și Parlamentului European pe această temă (15:24 și 16:25).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇