Ucraina acuză forţele ruse că au tras obuze cu fosfor asupra unui oraş

Ucraina acuză forţele ruse că au tras obuze cu fosfor asupra unui oraş

Autorităţile ucrainene au acuzat forţele ruse că au tras cu obuze cu fosfor în micul oraş Marinka, din estul Ucrainei.

„Ruşii au folosit din nou obuze cu fosfor la Marinka” (10.000 de locuitori înainte de începerea invaziei ruse de la 24 februarie)”, a scris pe Telegram şeful administraţiei militare a regiunii Doneţk, Pavel Kirilenko.

"Au fost localizate peste zece incendii provocate de aceste obuze şi au fost ţinute sub control de către personalul Serviciului naţional pentru situaţii de urgenţă", a continuat el.

ADVERTISING

Armele cu fosfor sunt arme incendiare a căror utilizare este interzisă împotriva civililor, dar nu împotriva ţintelor militare, în baza unei Convenţii semnate în 1980 la Geneva, scrie AFP.

Rusia a dezminţit pe 25 martie orice încălcare a dreptului internaţional, după ce a fost acuzată în mod repetat de Ucraina că a folosit astfel de muniţii în cadrul ofensivei sale.

Război în Ucraina, Ziua 36 - Vezi desfășurarea evenimentelor

"Au fost bombardate şi oraşele Georgievka, Novokalinovo şi Oceretino", a adăugat Pavel Kirilenko, fără a oferi detalii despre muniţia folosită.

ADVERTISING

"Nu s-au înregistrat victime în rândul civililor, dar mai multe case au fost avariate", a subliniat el.

Un atac aerian rusesc a fost efectuat şi asupra satului Slobojanske, din nord-est, provocând moartea unei femei şi a fiului ei de 11 ani, a anunţat serviciul de presă al Parchetului regional Harkov.

De asemenea, au fost trase rachete asupra unei uzine din Novomoskovsk şi a unui depozit de petrol din Dnipropetrovsk, în est, a declarat şeful administraţiei militare din regiune, Valentin Reznicenko, potrivit căruia nu există victime.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇