Ucraina vrea 1.000 de rachete americane pe zi: 500 Javelin şi 500 Stinger

Ucraina vrea 1.000 de rachete americane pe zi: 500 Javelin şi 500 Stinger

Ucraina și-a actualizat lista în ceea ce privește nevoia de asistență militară suplimentară din partea guvernului SUA și a inclus multe rachete antiaeriene și antitanc, în plus față de cele cerute anterior.

Ucrainenii au depus solicitări similare în ultimele săptămâni, dar o nouă cerere adresată parlamentarilor americani pare să reflecte o nevoie tot mai mare de rachete, scrie CNN.

Mai exact, Ucraina spune că are nevoie urgent de 500 de rachete antiaeriene Stinger și 500 de rachete antitanc Javelin de fabricație americană, în fiecare zi.

ADVERTISING

Totodată, Ucraina afirmă că mai are nevoie, urgent, de avioane, elicoptere de atac și sisteme antiaeriene precum S-300.

Două tipuri de avioane de fabricație rusă sunt enumerate în document, inclusiv unul conceput pentru a oferi sprijin aerian pentru trupele de la sol.

Unii parlamentari din Congres consideră că SUA ar trebui să furnizeze Ucrainei armele pe care le solicită cât mai repede posibil.

Noua solicitare vine în momentul în care ucrainenii au susținut că se confruntă cu un deficit de arme, pe fondul unui atac rus în plină desfășurare.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 30 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Până pe 7 martie, la mai puțin de două săptămâni de la invadarea Ucrainei de către Rusia, SUA și alți membri NATO au trimis aproximativ 17.000 de rachete antitanc și 2.000 de rachete antiaeriene în Ucraina.

De atunci, țările NATO, inclusiv SUA, au menținut fluxul de arme și echipamente trimise, în ciuda amenințărilor Rusiei.

Ultimul pachet de asistență de securitate în valoare de 350 de milioane de dolari, aprobat la sfârșitul lunii februarie, a sosit în Ucraina în ultimele zile, a declarat un oficial al Apărării, în timp ce următoarele două pachete de un miliard de dolari urmează să vină curând.

ADVERTISING

Președintele Joe Biden a declarat joi că „muniția și armele noastre ajung în Ucraina chiar în acest moment”. El a spus că vor fi „zboruri multiple pe parcursul mai multor zile” pentru a transporta echipamentul în Europa de Est înainte de a intra în Ucraina pe la mai multe puncte de trecere a frontierei terestre.

Între timp, miercuri, Regatul Unit a anunțat că va trimite încă 6.000 de rachete, inclusiv arme antitanc și arme puternic explozive, în Ucraina, împreună cu aproximativ 33 de milioane de dolari pentru sprijin financiar pentru armata ucraineană.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇