Concluziile summitului NATO: Mai multe arme pentru Ucraina, ajutor în caz de atac biologic și sprijin pentru țările aflate în vizorul Rusiei (Video)

Concluziile summitului NATO: Mai multe arme pentru Ucraina, ajutor în caz de atac biologic și sprijin pentru țările aflate în vizorul Rusiei (Video)

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat deciziile luate la summitul extraordinar al Alinaței de la Bruxelles, de joi.

El spune că armata Ucrainei va fi ajutată în continuare și va primi rachete antitanc și antiaeriene eficiente.

În plus, NATO va face mai multe pentru Ucraina și privind securitatea cibernetică și pericole radiologice, chimice sau biologice (echipament detectare, provizii, antrenament decontaminare etc.).

„Vom continua să impunem costuri fără precedent Rusiei”, a spus șeful NATO, precizând că „liderii au aprobat patru noi grupuri de luptă multinaționale, în plus față de cele patru pe care le aveam, de la Marea Baltică la Marea Neagră”.

ADVERTISING

Mai mult, NATO a convenit să înființeze patru noi grupuri de luptă multinaționale în Slovacia, România, Bulgaria și Ungaria, pe lângă celelalte patru existente în țările baltice și Polonia.

„În Europa sunt 100.000 trupe care susțin eforturile NATO, avem 40.000 trupe sub comanda NATO în partea estică a alianței, inclusiv portavioane în Mediterana, astăzi”, a spus Stoltenberg.

El spune că se vor trimite mai multe forțe în partea estică a alianței, cu echipamente militare și provizii.

Nu în ultimul rând, va fi întărită și securitatea cibernetică.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Șeful NATO a fost întrebat dacă va ajuta Ucraina cum a cerut Zelenski, „cu 1% din avioane și din tancurile” alianței, dar a răspuns că nu poate să publice acum o listă cu ajutoarele militare oferite de aliați Kievului.

Stoltenberg a spus că războiul va costa mai mult și aliații au convenit să își respecte angajamentele financiare, inclusiv creșteri semnificative în cheltuielile de apărare.

Aliații au căzut de acord să susțină și alți parteneri, cum ar fi Georgia și Bosnia Herțegovina, să-și apere suveranitatea și independența.

ADVERTISING

NATO a cerut Chinei să nu mai susțină eforturile de război ale Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇