Mărturiile femeilor violate de ruși în Ucraina: Dă-ți hainele jos sau te împușc!

Mărturiile femeilor violate de ruși în Ucraina: Dă-ți hainele jos sau te împușc!

Apar noi mărturii cutremurătoare și dovezi ale crimelor comise de armata rusă în Ucraina, în zonele cucerite pentru o scurtă perioadă în jurul Kievului.

O femeie de 50 de ani, Ana, dintr-o mică localitate aflată la 70 de kilometri vest de Kiev, a povestit pentru BBC ororile prin care a trecut. Numele i-a fost schimbat în articol, pentru a proteja identitatea victimei.

Pe 7 martie, în primele zile ale invaziei ruse, Ana era acasă cu soțul ei, când un soldat rus a năvălit în locuința lor.

„Sub amenințarea armei, m-a dus într-o casă din apropiere. Mi-a ordonat: „Dă-ți hainele jos sau te împușc”. A continuat să mă amenințe că mă omoară dacă nu făceam ce mi-a spus. Apoi, a început să mă violeze", a spus ea.

ADVERTISING

Ana și-a descris atacatorul ca fiind un tânăr luptător cecen.

„În timp ce mă viola, au mai intrat patru soldați. Am zis că sunt terminată. Dar l-au luat de pe mine și nu l-am mai văzut”, a relatat femeia.

Ea crede că a fost salvată de soldați ruși dintr-o altă unitate, care au trecut prin zonă. Însă drama ei nu s-a oprit aici.

Ana s-a întors repede acasă, unde și-a găsit soțul împușcat în abdomen.

„Încercase să alerge după mine, ca să mă salveze, dar l-au împușcat”, a relatat ea.

S-au adăpostit împreună în casa unui vecin. Soțul ei nu a putut să ajungă la spital, din cauza luptelor, iar după două zile a murit. L-au îngropat în curte.

ADVERTISING

Soldații care au salvat-o au rămas câteva zile în casa ei. Și ei au amenințat-o cu armele și i-au cerut lucrurile soțului.

„Când au plecat, am găsit droguri și Viagra. Se drogau și erau deseori beți. Cei mai mulți dintre ei sunt ucigași, violatori și jefuitori. Doar câțiva sunt OK”, a spus ea.

Pe aceeași stradă, o altă femeie a fost violată și ucisă, iar vecinii spun că autorul este cel care a violat-o și pe Ana.

La locul crimei, jurnaliștii au găsit urmele unei bălți de sânge, iar pe colțul unei oglinzi era un mesaj scris cu ruj: „Torturată de necunoscuți, îngropată de soldați ruși”.

ADVERTISING

O vecină confirmă că niște soldați ruși au îngropat-o în curte și i-au zis că a fost violată de cineva, care apoi i-a tăiat gâtul. Poliția investighează și acest caz, precum și multe altele.

„Aproximativ 25 de fete și femei cu vârsta cuprinsă între 14 și 24 de ani au fost violate sistematic în timpul ocupației în subsolul unei case din Bucea. Nouă dintre ele sunt însărcinate”, spune Avocatul Poporului pentru drepturile omului din Ucraina, Ludmila Denisova.

„Soldații ruși le-au spus că le vor viola până la punctul în care nu vor mai dori contact sexual cu niciun bărbat, ca să nu mai aibă copii ucraineni”, a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇