România expulzează 10 diplomaţi ruşi

România expulzează 10 diplomaţi ruşi

Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Acestea urmează să fie expulzate.

Publicitate

MAE spune că activităţile şi acţiunile acestora contravin prevederilor Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice din 1961.

”Aceste elemente au fost comunicate părţii ruse marţi, cu prilejul convocării la sediul MAE, din dispoziţia ministrului Bogdan Aurescu, a ambasadorului Federaţiei Ruse la Bucureşti, domnul Valery Kuzmin, la nivel de secretar de stat pentru afaceri strategice”, arată comunicatul de presă al MAE.

Ziua 41 de război - desfăşurarea evenimentelor

Publicitate

Conform sursei citate, cu prilejul convocării, MAE a reiterat condamnarea fermă a crimelor comise la Bucea şi în alte localităţi din Ucraina, pentru care răspunderea aparţine Rusiei.

Și Danemarca, Italia, Spania şi Suedia au anunţat marţi expulzarea a zeci de diplomaţi, după ce Germania şi Franţa au făcut acest lucru luni, marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Rusia.

Deciziile au fost luate după descoperirea unor masacre imputate forţelor ruse, în apropiere de Kiev.

În replică la toate aceste mişcări de ieri şi azi, Kremlinul denunţă o ”lipsă de clarviziune” europeană.

”Noi regretăm acest lucru”, a declarat presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇