Peste 120 de diplomaţi ruşi, expulzaţi din Europa în 48 de ore. Kremlinul denunţă o ”lipsă de clarviziune”

Peste 120 de diplomaţi ruşi, expulzaţi din Europa în 48 de ore. Kremlinul denunţă o ”lipsă de clarviziune”

Danemarca, Italia, Spania şi Suedia au anunţat marţi expulzarea a zeci de diplomaţi, după ce Germania şi Franţa au făcut acest lucru luni, marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Rusia.

Deciziile au fost luate după descoperirea unor masacre imputate forţelor ruse, în apropiere de Kiev, relatează AFP.

Italia a decis să expulzeze 30 de diplomaţi ruşi din motive de ”securitate naţională”, a anunţat marţi ministrul de Externe Luigi Di Maio, la Berlin, în marja unei Conferinţe pe tema securităţii Republicii Moldova.

ADVERTISING

Danemarca urmează şi ea să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, pe care-i acuză de spionaj, anunţă ministrul de Externe Jeppe Kofod. Şi Suedia a anunțat că va expulza trei diplomați ruși despre care spune că nu acționează în conformitate cu normele internaționale.

Spania a decis şi ea să expulzeze ”imediat” aproximativ 25 de diplomaţi ruşi care reprezintă o ”ameninţare la adresa intereselor” spaniole, anunţă ministrul de Externe, Jose Manuel Albares.

În replică la toate aceste mişcări de ieri şi azi, Kremlinul denunţă o ”lipsă de clarviziune” europeană.

ADVERTISING

”Noi regretăm acest lucru”, declară presei un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”O reducere a posibilităţilor de a comunica la nivel diplomatic în acest condiţii dificile” denotă o ”lipsă de clarviziune care va complica şi mai mult” relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană (UE), apreciază el.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇