Germania a decis să expulzeze 40 de diplomaţi ruşi. Reacția Moscovei

Germania a decis să expulzeze 40 de diplomaţi ruşi. Reacția Moscovei

Guvernul Germaniei a declarat 40 de diplomaţi ruşi „persona non grata”, a anunţat luni şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, act ce constituie primul pas spre expulzarea acestora din Germania.

Guvernul a decis să declare „un număr semnificativ de membri ai ambasadei ruse drept indezirabili, (persoane) care au lucrat în fiecare zi în Germania împotriva libertăţii noastre, împotriva coeziunii din societatea noastră”, a declarat Baerbock, informează dpa şi Reuters.

"Nu vom mai tolera acest lucru", a adăugat ea.

ADVERTISING

Decizia Berlinului a fost comunicată ambasadorului rus Serghei Neceaev, a mai spus Annalena Baerbock. Persoanele vizate au acum un termen de cinci zile pentru a părăsi Germania.

Ziua 40 de război - desfăşurarea evenimentelor

Se presupune că diplomaţii respectivi sunt membri ai serviciilor de informaţii ruse.

Decizia a survenit în a doua lună a războiului declanşat de Rusia în Ucraina şi în condiţiile în care atrocităţile care se presupune că au fost comise de trupele ruse au şocat o lume întreagă.

"Imaginile din Bucea demonstrează o brutalitate incredibilă din partea conducerii ruse şi a celor care îi urmează propaganda", a subliniat Baerbock într-un comunicat, cu referire la victimele civile din nordul Ucrainei.

ADVERTISING

Mai mult de 4 milioane de oameni au fugit din calea acestui război care a devastat oraşe şi alte localităţi în Ucraina.

Reacția Rusiei

Rusia a apreciat că relaţiile sale cu Germania se vor deteriora şi mai mult după decizia neprietenoasă a Berlinului de a expulza 40 de diplomaţi ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina, relatează AFP.

”Reducerea nefondată a personalului diplomatic din misiuni ruse în Germania va restrânge spaţiul pentru menţinerea dialogului între ţările noastre, ceea ce va duce la o deteriorare suplimentară a relaţiilor ruso-germane”, se arată într-un comunicat al ambasadei Rusiei la Berlin difuzat pe Telegram.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇