Ziua 41 de război: Tot mai mulți diplomați ruși sunt expulzați, noi sancțiuni pentru Moscova, NATO adună dovezi pentru a-l trage pe Putin la răspundere pentru ”crimele de război” (Foto & Video)

Ziua 41 de război: Tot mai mulți diplomați ruși sunt expulzați, noi sancțiuni pentru Moscova, NATO adună dovezi pentru a-l trage pe Putin la răspundere pentru ”crimele de război” (Foto & Video)
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Rușii au suferit pierderi importante în Ucraina, după 41 de zile de război, însă bombardamentele continuă, iar aliații occidentali cred că Putin își revizuiește obiectivele, pentru a se concentra pe estul țării și va trimite acolo și mai mulți soldați.

Într-un discurs prin videoconferinţă rostit în Consiliul de Securitate ONU, Zelenski a criticat dur atitudinea pasivă a Naţiunilor Unite. ”Unde este pacea?”, a întrebat el.

Între timp, noile sancțiuni UE pentru Putin aduc interdicţii pentru cărbunele, băncile și navele rusești.

Peste 120 de diplomați ruși au fost expulzați din Europa în 48 de ore. Și autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti.

spotmedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, desfășurarea evenimentelor din 5 aprilie, ziua 41 de război în Ucraina:

23:59 - Vasili Nebenzia, reprezentantul permanent al Rusiei la Naţiunile Unite, a respins, în Consiliul de Securitate ONU, acuzaţiile privind crimele comise de armata rusă la periferia Kievului, argumentând că există "inconsecvenţe flagrante" în prezentarea evenimentelor.

23:51 - Un cuplu ucrainean și-a sărbătorit nunta printre dărâmăturile și resturile celui de-al doilea oraș ca mărime al țării. Anastasia Grachova și Anton Sokolov, care distribuie medicamente persoanelor nevoiașe din Harkov, s-au căsătorit în stația de metrou din oraș.

23:30 - Și Portugalia va expulza 10 membri ai personalului Ambasadei Rusiei la Lisabona, a anunţat Ministerul portughez de Externe într-un comunicat.

ADVERTISING

Activitățile celor 10 au fost „contrare securității naționale a Portugaliei”, se mai arată în comunicat. Aceștia vor avea la dispoziție două săptămâni pentru a părăsi țara.

23:11 - 3.846 de persoane au fost evacuate marți din orașele ucrainene prin coridoare umanitare, a declarat vicepremierul Ucrainei, Irina Vereshchuk.

22:43 - Imagini cutremurătoare din orașul Borodeanka, distrus de bombardamentele rușilor.

22:28 - Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, a anunțat că UE va finanţa în special arme uşoare defensive pentru a ajuta Ucraina, întrucât acestea s-au dovedit a fi "foarte eficiente" împotriva trupelor ruse.

22:02 - Premierul Marii Britanii, Boris Johnson, a publicat pe reţele sociale un videoclip destinat cetăţenilor ruşi în care spune că trupele ţării comit atrocităţi în Ucraina, precum masacrarea civililor şi violarea femeilor.

Premierul britanic a mai subliniat că aceste acţiuni pătează ”onoarea Rusiei”, iar Putin e conştient că dacă populaţia ar şti care este adevărul, nu ar sprijini ”războiul lui”.

21:47 - Statele Unite vor trimite cât mai repede posibil în Ucraina o variantă a dronei Switchblade, cu încărcătură explozivă, a declarat secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

21:19 - O echipă a organizației Medici fără Frontiere din Ucraina a fost martoră la atentatul cu bombă de luni asupra unui spital în orașul Nikolaiev. Mai multe persoane au fost rănite, iar una a murit.

21:05 - Între 150 și 300 de cadavre s-ar putea afla într-o groapă comună lângă o biserică din orașul Bucea, a declarat mediatoarea ucraineană pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova.

ADVERTISING

20:53 - Ministrul israelian de Externe, Yair Lapid, a acuzat direct Rusia de crime de război, pentru prima dată. Israelul a încercat să acționeze ca mediator de la invazia Ucrainei și a fost reținut în comentarii privitoare la acțiunile forțelor lui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, Lapid a calificat, marți, drept „crime de război" acțiunile Rusiei în Ucraina. Este pentru prima dată când face o astfel de afirmație cu privire la conflict.

20:42 - Consilierul șefului de cabinet al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Aleksei Arestovich, a declarat că rușii se pregătesc să părăsească orașul Herson.

20:23 - Și Uniunea Europeană a anunţat că a declarat indezirabili 19 diplomaţi ruşi pentru "angrenarea în activităţi contrare statutului lor diplomatic" şi le-a cerut să părăsească ţara-gazdă, Belgia.

20:14 - Serviciul Federal de Administrare Fiscală al SUA a suspendat schimburile de informaţii cu autorităţile fiscale ale Rusiei în încercarea de a împiedica Moscova să colecteze impozite şi de a opri finanţarea războiului împotriva Ucrainei.

20:03 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat războiul din Ucraina cu masacrul de la Guernica, mic oraş basc bombardat în 1937 de aviaţia nazistă venită în sprijinul trupelor lui Franco în timpul Războiului Civil din Spania.

''Suntem în aprilie, dar ne-am putea crede în aprilie 1937, când lumea a aflat ce se întâmpla într-unul dintre oraşele dumneavoastră, Guernica'', a declarat şeful statului ucrainean într-o intervenţie difuzată în direct de Camera Deputaţilor a legislativului spaniol.

ADVERTISING

19:49 - Estonia şi Letonia au decis închiderea a câte două consulate ale Rusiei, după ce a devenit evidentă amploarea atrocităţilor comise de armata rusă contra civililor în oraşul ucrainean Bucea.

19:40 - Reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith, a declarat că alianţa strânge dovezi pentru a-i trage la răspundere pe preşedintele rus Vladimir Putin şi echipa sa pentru ”crimele de război” comise în Ucraina.

19:18 - Ministrul ceh al Apărării, Jana Cernochova, a anunțat că țara sa trimite ”echipament militar esenţial” Ucrainei. Cernochova a spus că nu va oferi mai multe detalii de teamă să nu ajute Rusia.

Declarația vine după ce o postare pe reţelele sociale a arătat tancuri de luptă T-72 şi vehicule blindate de tip BMP-1 încărcate pe vagoane platformă de cale ferată, care ar fi fost, aparent, în Republica Cehă.

19:00 - Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile române au decis declararea ca persona non grata pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti. Acestea urmează să fie expulzate.

18:25 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat vehement, în discursul prin videoconferinţă rostit marţi în Consiliul de Securitate ONU, atrocităţile pe care le atribuie armatei ruse produse în localitatea Bucea, la periferia Kievului, şi a criticat atitudinea pasivă a Naţiunilor Unite.

"Trupele ruse au omorât deliberat pe oricine îşi făcea datoria faţă de ţara noastră. Au împuşcat şi au ucis femei în faţa caselor (…), au omorât familii întregi, adulţi şi copii, şi au încercat să ardă cadavrele. (…) În Bucea au fost ucişi oameni doar de plăcere. Aceste acţiuni nu sunt diferite de cele ale teroriştilor.

Unde este securitatea pe care ar trebui să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu este acolo, deşi există Consiliul de Securitate. Unde este pacea?", a afirmat Volodimir Zelenski.

18:17 - Șeful administrației militare regionale din Nikolaiev, Vitaly Kim, a postat un videoclip cu atacul de ieri asupra spitalului de copii.

17:58 - Posibila naţionalizare a activelor ruseşti în străinătate este ”o armă cu două tăişuri”, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, sugerând astfel că Rusia este capabilă să răspundă cu aceeaşi monedă.

Putin a mai spus că Rusia trebuie să supravegheze îndeaproape exporturile de produse agricole către ”ţările neprietenoase”.

17:41 - Premierul israelian Naftali Bennett a condamnat marţi uciderea unor civili în oraşul ucrainean Bucea, dar nu a acuzat forţele ruse că sunt răspunzătoare de aceste crime.

17:23 - Reprezentanții ONU au văzut fotografii cu victimele de la Bucea și consideră că imaginile „extrem de tulburătoare" sugerează că forțele rusești vizează civili.

17:11 - Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) estimează că în prezent peste 11 milioane de ucraineni şi-au părăsit casele de la începutul invaziei ruse.

16:40 - Oleksiy Goncharenko, un deputat ucrainean de Odesa, a declarat pentru BBC că pretențiile teritoriale ale Rusiei includ coasta de sud a Ucrainei, până la frontiera cu România, dar și mai departe. Temerile sale sunt împărtășite și de oficiali NATO, scrie The Guardian.

„Încă mai vor să atace Odesa, să o cucerească, să taie accesul Ucrainei la mare și să meargă până la granița Uniunii Europene, pentru că România este deja acolo. Și sunt ruși în Transnistria, o parte ocupată a Republicii Moldova. Acesta este scopul lor strategic, să ajungă până acolo. Pentru moment, nu au succes, dar vor încerca din nou”, spune Goncharenko.

16:20 - Iată care sunt cele mai noi sancțiuni care vor fi impuse Rusiei de Uniunea Europeană, după ce vor fi aprobate și de Consiliul European:

  1. O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, care reduce astfel o altă sursă importantă de venituri pentru Rusia.
  2. O interdicție totală a tranzacțiilor pentru 4 bănci-cheie rusești, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia.
  3. O interdicție pentru navele rusești sau operate din Rusia de a accesa porturile UE și o interdicție pentru operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus.
  4. Alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde de euro, în domenii cruciale: semiconductori avansati, mașini și echipamente de transport.
  5. Noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro.
  6. Măsuri direcționate, cum ar fi interzicerea participării companiilor ruse la achizițiile publice în UE și excluderea oricărui sprijin financiar, UE sau național, pentru organismele publice ruse.

„În cele din urmă, propunem, de asemenea, liste suplimentare de persoane (care vor fi sancționate - n.red.).

De asemenea, lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol și reflectăm asupra unor idei ale statelor membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow”, a mai spus Ursula von der Leyen.

15:41 - Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță impunerea unui nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, cel de-al cincilea, cu scopul de a pune și mai multă presiune pe regimul lui Putin, care „poartă un război crud și nemilos inclusiv împotriva populației civile a Ucrainei”.

15:19 - Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, va face în următoarele zile o vizită la Kiev, informează marţi dpa. Cabinetul cancelarului a confirmat că acesta a luat decizia după o convorbire cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Obiectivul lui Nehammer este să ofere Ucrainei maximum de suport umanitar şi politic.

15:00 - Peste 120 de diplomaţi ruşi au fost expulzaţi din Europa în 48 de ore.

14:49 - Rușii au lovit un rezervor cu acid azotic în orașul Rubizhne, din estul Ucrainei, ceea ce a provocat un nor de fum toxic, care a acoperit zona, potrivit oficialilor ucraineni.

14:36 - Elicopter rusesc de ultimă generație, doborât de ucraineni cu o armă antitanc produsă la Kiev:

14:15 - Ultimele estimări ale Kievului privind pierderile suferite până acum de ruși în Ucraina arată că Putin ar fi pierdut 18.500 de militari, 150 de avioane, 134 de elicoptere, 676 de tancuri, 332 de sisteme de artilerie și 1.858 de transportoare blindate, pe lângă alte vehicule și echipamente militare.

14:00 - Germania a raportat o creștere a atacurilor împotriva migranților ruși și ucraineni de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a declarat ministrul german de interne, Nancy Faeser.

De la sfârșitul lunii februarie, 308 infracțiuni anti-ruse au fost înregistrate de poliție, inclusiv 15 acte de violență, a declarat ea pentru Neue Osnabrüecker Zeitung.

De asemenea, atacurile împotriva ucrainenilor au crescut, a spus Faeser, cu 109 infracțiuni înregistrate de la sfârșitul lunii februarie, inclusiv 13 acte de violență precum vătămarea corporală. Majoritatea infracțiunilor au fost daune materiale, insulte și amenințări verbale.

13:00 - Italia a decis să expulzeze 30 de diplomaţi ruşi din motive de „securitate naţională”, a anunţat marţi, la Berlin, ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, relatează AFP.

12:30 - O navă civilă a fost lovită de o rachetă lansată de ruși în portul asediat Mariupol, anunţă marţi Guvernul ucrainean. Această navă a fost lovită în bombardamente de pe mare ale Rusiei, anunţă într-un comunicat Ministerul ucrainean de Interne.

Un incendu a izbucnit în sala motoarelor, potrivit ministerului. Membrii echipajului au fost salvaţi.

12:15 - Președintele Zelenski a declarat marți că eforturile Ucrainei de a respinge trupele ruse de la Mariupol se confruntă cu dificultăți. Într-un interviu televizat cu presa locală, Zelenski a spus că situația militară din orașul-port din sud este „foarte dificilă”.

El a mai spus că Turcia a propus un plan pentru a ajuta la evacuarea răniților și a cadavrelor din oraș, dar a avertizat că inițiativa depinde de voința președintelui rus Vladimir Putin.

Zelenski a mai spus că premierul ungar Viktor Orban va trebui să aleagă între Moscova și „restul lumii” și că liderul ungar se teme de influența rusă.

12:11 - În ciuda celor susținute de ruși, care spun că masacrul de la Bucea a fost regizat de ucraineni, imagini din satelit, prezentate de New York Times, arată că pe străzile orașului zac cadavrele de săptămâni întregi.

12:03 - Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va merge la Kiev, săptămâna aceasta, pentru a se întâlni cu președintele Volodimir Zelenski, anunță un purtător de cuvânt al CE.

Ea va fi însoțită de Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene, și vor vizita Kievul înaintea unui eveniment #StandUpForUkraine de la Varșovia, Polonia, care are loc sâmbătă.

12:00 - Locuitorii Kievului care au fugit din calea invaziei ruse sunt îndemnaţi de către primarul Vitali Klitschko să se întoarcă în capitală „cel puţin (peste) o săptămâ”, deoarece oraşul ar putea fi bombardat din nou, relatează AFP.

Pe de altă parte, oraşul portuar Mariupol (sud-est) a fost distrus în proporţie de „90%”, iar „40% dintre infrastructuri” sunt „irecuperabile”, anunţa luni primarul Vadim Boicevo.

11:45 - Mai multe bombardamente au atins, în noaptea de luni spre marţi, Kramatorskul, un oraş mare aflat sub controlul forţelor ucrainene, în estul Ucrainei, o regiune ameninţată de o ofensivă a trupelor ruse, relatează AFP.

Potrivit unui jurnalist AFP, aceste tiruri - probabil de rachetă sau de obuze cu rază lungă de acţiune - au distrus, către ora locală 3:00 (şi ora României), o şcoală, în centrul oraşului, situată lângă un sediu al poliţiei.

11:30 - Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a anunţat marţi ministrul de externe Jeppe Kofod, la o zi după expulzarea masivă de diplomaţi ruşi din Franţa şi Germania din motive similare, informează AFP.

11:00 - Ministerul rus al Apărării a prezentat o altă versiune a evenimentelor recente din Ucraina, spunând că serviciile speciale ucrainene au regizat asasinate de civili în orașe ucrainene, pentru a răspândi acuzații în presa occidentală.

„Soldații celui de-al 72-lea Centru principal ucrainean pentru operațiuni psihologice au regizat și au filmat scene cu presupuși civili uciși de acțiunile violente ale forțelor armate ruse”, a spus ministerul.

„Evenimente similare au fost organizate de serviciile speciale ucrainene în Sumî, Konotop și în alte orașe”, mai spun rușii.

10:34 - Fostul președinte și premier rus Dmitri Medvedev, unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Vladimir Putin, spune că dovezile privind masacrul de la Bucea ar fi falsuri ale propagandei ucrainene și occidentale menite să discrediteze Rusia.

„Sunt falsuri născute din imaginația cinică a propagandei ucrainene”, a spus Dmitri Medvedev, care a ocupat funcția de președinte din 2008 până în 2012 și este acum secretar adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei.

„Sunt inventate și au costat foarte mulți bani”, a spus Medevedev.

Anterior, Vyacheslav Volodin, președintele Camerei inferioare a parlamentului din Rusia a declarat: „Situația de la Bucea este o provocare care vizează discreditarea Rusiei. Washington și Bruxelles sunt scenariști și regizori, iar Kiev este actorul. Nu există fapte - doar minciuni.”

Niciunul dintre ei nu a oferit nicio dovadă care să le susțină afirmațiile.

10:16 - O echipă a Comitetului Internațional al Crucii Roșii a fost eliberată, după ce a fost oprită de ruși în timpul unei încercări de a ajunge în orașul Mariupol din sudul Ucrainei și reținută în Manhush, în apropiere, a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk.

„După negocieri, aceștia au fost eliberați în timpul nopții și trimiși la Zaporizhzhia”, la aproximativ 200 km de Mariupol, în sudul țării, a mai spus ea.

10:00 - Ministrul pentru Digitalizare din Ucraina, Mihailo Fedorov, a postat o imagine în care apare un tehnician al unui furnizor local de Internet, care instalează o stație Starlink într-un oraș eliberat de forțele ucrainene, care a fost rupt de restul lumii, sub ocupația rusă.

„Acest om a venit pe drumuri minate pentru a ajunge în sat, iar acum cetățenii săi au acces la lume”, spune ministrul.

Ucraina a primit încă din primele zile ale războiului acces la tehnologia Starlink de internet prin satelit a lui Elon Musk.

https://twitter.com/FedorovMykhailo/status/1511236109312958468

09:50 - Protest solitar la Moscova, după masacrul din Bucea:

09:40 - Japonia a început să primească refugiați ucraineni din Polonia, deși de obicei nu acceptă migranți, iar anul trecut a primit doar câteva zeci de persoane, „din motive umanitare”.

Până acum, japonezii au primit 400 de ucraineni și spun că vor mai primi câți este nevoie. Sunt primiți cei care au rude în Japonia, dar nu numai. Un zbor special organizat de guvern tocmai a mai adus încă 20, de la Varșovia la Tokyo.

Oamenii vor fi găzduiți pentru cel puțin 6 luni, iar municipalitățile din Tokyo și Osaka s-au oferit să-i ajute cu locuințe, locuri de muncă, educație și tot ce le trebuie.

În plus, Japonia ajută cu 100 de milioane de dolari țările care primesc mulți refugiați, cum este Polonia.

09:25 - Oleksandra, o mamă din Ucraina, a scris pe corpul fiicei sale de 3 ani numele, data nașterii și informații despre familie, astfel încât, dacă fetița se pierde sau părinții sunt uciși în timpul războiului, cine o găsește să știe cine este și să o ajute.

09:00 - Guvernatorul Regiunii Sumî, Dmitro Zhyvytsky, a raportat că în districtul Konotop armata ucraineană a găsit cadavrele a cel puțin trei civili torturați.

Presa locală relatează că trupurile au fost descoperite în zona în care au staționat forțele ruse. Rușii s-au retras din regiunea Sumî duminică, 3 aprilie.

08:38 - Biroul procurorului general al Ucrainei a declarat luni seara că a înregistrat peste 7.000 de semnalări despre presupuse crime de război comise de forţele ruse în regiunea Kiev, informează dpa. Cele mai multe victime sunt semnalate la Borodianka, la nord-vest de Kiev, a specificat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, citată de agenţia de presă ucraineană Unian. Biroul procurorului general a declanşat deja investigarea unor presupuse crime de război comise la Irpin, Bucea şi Vorsel.

07:35 - Noi atrocități comise la Bucea ies la iveală. Cadavre cu mâinile legate la spate au fost găsite în subsolul unui cămin pentru copii.

07:19 - Vicepremierul Ucrainei anunță că luni, s-a reușit evacuarea a 3.376 de oameni din orașele ocupate sau încercuite de ruși.

06:15 - Uniunea Europeană lucrează la un nou pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea restricţiona închirierea de avioane şi importul şi exportul de produse precum carburanţi, produse din oţel şi bunuri de lux, au declarat două surse care cunosc discuţiile, transmite CNBC. Cu toate acestea, blocul rămâne divizat cu privire la extinderea acestor sancţiuni la importurile de energie, în ciuda dovezilor tot mai numeroase referitoare la crimele de război comise de forţele ruse în Ucraina.

06:05 - Sirenele anunţă, marţi dimineaţă, pericol de raid aerian în mai toate regiunile din Ucraina, anunţă jurnaliştii de la The Kiev Independent. Sirenele au fost activate în regiunile Cerkasî, Cernăuţi, Dnipro, Doneţk, Ivano-Frankivsk, Harkov, Hmelnîţkîi, Kirovohrad, Kiev, Liov, Nikolaiev, Odesa, Poltava, Rivne, Sumî, Ternopil, Vinnîţea, Volîn, Transcarpatia, Zaporojie, Jîtomîr şi în Kiev. 

05:52 - Rusia anunță că va răspunde proporţional la expulzarea diplomaţilor săi dintr-o serie de ţări occidentale, a declarat Dmitri Medvedev, fostul preşedinte şi actual vicepreşedinte al Consiliului de Securitate al ţării, potrivit The Guardian. Într-o postare pe Telegram, Medvedev a afirmat: ”Toată lumea ştie răspunsul: va fi simetric şi distructiv pentru relaţiile bilaterale.(...) Dacă acest lucru continuă, vom considera potrivit, aşa cum am scris pe 26 februarie, să închidem uşa ambasadelor occidentale. (...) Şi atunci vom sfârşi prin a ne privi unii pe alţii doar prin vizorul armei”, a adăugat Medvedev. 
 
Luni, Franţa a declarat că va expulza 35 de diplomaţi ruşi din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina, iar Germania a declarat ”un număr semnificativ” de diplomaţi ruşi ca fiind indezirabili.  

05:45 - Preţurile petrolului au crescut luni cu peste 3% luni, investitorii fiind îngrijoraţi de o reducere a ofertei, deoarece numărul mare al deceselor civililor în războiul din Ucraina a crescut presiunea asupra ţărilor europene de a impune sancţiuni sectorului energetic al Rusiei, transmite Reuters. Preţul ţiţeiului Brent, de referinţă la nivel global, a crescut cu 3,14 dolari, sau cu 3%, până la 107,53 dolari pe baril.

05:13 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski afirmă că va veni vremea când fiecare rus va afla întregul adevăr despre crimele de război din Ucraina şi cere tuturor să facă cunoscute la nivel global aceste fapte. ”Avem mult mai multe instrumente decât cei care i-au urmărit pe nazişti după al Doilea Război Mondial”, afirmă Zelenski, în ultimul mesaj video postat pe rețelele de socializare. Zelenski acuză Rusia că încearcă să distorsioneze faptele şi să acopere crimele comise în Ucraina.  

04:54 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va adresa Consiliului de Securitate al ONU, marţi dimineaţă, a confirmat pentru CNN un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului de Securitate. Adresarea va avea loc în timpul briefing-ului Consiliului de la ora 10 a.m. ET despre Ucraina, a confirmat Mungo Woodifield pentru CNN. 

04:10 - Ambasadorul Rusiei la ONU, Vasili Nebenzia, a descris atrocităţile din oraşul ucrainean Bucea drept "o provocare înscenată", transmite marţi dpa. Într-o conferinţă de presă de luni, Nebenzia a mai spus că armata rusă nu a comis "atrocităţi crude împotriva populaţiei civile". "Nu este cazul, nu va fi niciodată cazul şi nu a fost niciodată cazul", a spus ambasadorul. El a adăugat că Moscova are "dovezi faptice care demonstrează acest aspect" şi pe care intenţionează să le prezinte Consiliului de Securitate al ONU "cât mai curând posibil".

00:34 - Zece civili au fost ucişi şi cel puţin 46 au fost răniţi în bombardamentele asupra oraşului Mikolaiv din sudul Ucrainei, a anunţat luni primarul său, Oleksandr Senkevici, transmite AFP. Senkevici a susținut că armata rusă a folosit arme cu submuniţie.

01:04 - Cadavrele a cinci bărbaţi cu mâinile legate au fost găsite în subsolul unui sanatoriu pentru copii din Bucea, oraş din regiunea Kiev recucerit de ucraineni şi în care soldaţii ruşi au comis masacre, potrivit unui anunţ făcut luni de procuratura generală a Ucrainei, transmite AFP.

00:05 - Rusia intenţionează, probabil, să "detaşeze zeci de mii de soldaţi" în estul Ucrainei, pe măsură ce îşi direcţionează atenţia către sudul şi estul ţării, a declarat luni consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan, transmite AFP. "În acest moment, credem că Rusia îşi revizuieşte obiectivele de război" pentru a se concentra pe "est şi zone din sudul Ucrainei, mai degrabă decât să vizeze cea mai mare parte a teritoriului", a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă. Consilierul a avertizat că următoarea fază ar putea fi prelungită, cu trupele ruse depăşindu-le ca număr pe cele ucrainene.

00:01 - Administraţia Biden va anunţa în zilele următoare o nouă asistenţă militară pentru Ucraina şi noi sancţiuni împotriva energiei ruse sunt, de asemenea, pe masa discuţiilor cu aliaţii europeni, a anunțat consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan .


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇