Zelenski critică pasivitatea Consiliului de Securitate ONU: Unde este pacea?

Zelenski critică pasivitatea Consiliului de Securitate ONU: Unde este pacea?

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat vehement, în discursul prin videoconferinţă rostit marţi în Consiliul de Securitate ONU, atrocităţile pe care le atribuie armatei ruse produse în Bucea şi a criticat atitudinea pasivă a Naţiunilor Unite.

„Trupele ruse au omorât deliberat pe oricine îşi făcea datoria faţă de ţara noastră. Au împuşcat şi au ucis femei în faţa caselor (…), au omorât familii întregi, adulţi şi copii, şi au încercat să ardă cadavrele. (…)

În Bucea au fost ucişi oameni doar de plăcere. Aceste acţiuni nu sunt diferite de cele ale teroriştilor", a afirmat Volodimir Zelenski, citat de CNN.

ADVERTISING

El a criticat şi pasivitatea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.

"Unde este securitatea pe care ar trebui să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu este acolo, deşi există Consiliul de Securitate. Unde este pacea? Unde sunt acele garanţii pe care trebuie să le ofere Naţiunile Unite?

Trebuie să fie inevitabilă tragerea la răspundere a Rusiei", a subliniat preşedintele Ucrainei, condamnând vehement "crimele de război" şi "actele de exterminare etnică" ale forţelor militare ruse.

Ziua 41 de război - desfăşurarea evenimentelor

ADVERTISING

Administraţia de la Moscova a negat implicarea în atrocităţile de la Bucea şi a cerut propria anchetă în acest caz.

"Aş vrea să vă reamintesc de Articolul 1 din Capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizaţiei noastre? Este garantarea păcii. Iar acum Carta ONU a fost încălcată în mod clar, începând cu Articolul 1.

Care mai este sensul celorlalte articole?!", a continuat Volodimir Zelenski, cerând judecarea în instanţe internaţionale speciale a militarilor ruşi şi a celor care le-au dat "ordine criminale".

ADVERTISING

De asemenea, Volodimir Zelenski a acuzat armata rusă, conform cotidianului Le Monde, că a trimis forţat "sute de mii de ucraineni" pe teritoriul Rusiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇