Noile sancțiuni UE pentru Putin aduc interdicţii pentru cărbunele, băncile și navele rusești

Noile sancțiuni UE pentru Putin aduc interdicţii pentru cărbunele, băncile și navele rusești

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat propunerea finală privind un nou pachet de sancțiuni pentru Rusia, marți, cel de-al cincilea, cu scopul de a pune și mai multă presiune pe regimul lui Vladimir Putin, care „poartă un război crud și nemilos inclusiv împotriva populației civile a Ucrainei”.

Iată care sunt cele mai noi sancțiuni care vor fi impuse Rusiei de Uniunea Europeană, după ce sunt aprobate și în Consiliul European:

  1. O interdicție a importurilor de cărbune din Rusia, în valoare de 4 miliarde de euro pe an, care reduce astfel o altă sursă importantă de venituri pentru Moscova.
  2. O interdicție totală a tranzacțiilor pentru 4 bănci-cheie rusești, printre care VTB, a doua cea mai mare bancă din Rusia.
  3. O interdicție pentru navele rusești sau operate din Rusia de a accesa porturile UE și o interdicție pentru operatorii de transport rutier din Rusia și Belarus.
  4. Alte interdicții de export, în valoare de 10 miliarde de euro, în domenii cruciale: semiconductori avansati, mașini și echipamente de transport.
  5. Noi interdicții specifice de import, în valoare de 5,5 miliarde de euro.
  6. Măsuri direcționate, cum ar fi interzicerea participării companiilor ruse la achizițiile publice în UE și excluderea oricărui sprijin financiar, UE sau național, pentru organismele publice ruse.
ADVERTISING

„În cele din urmă, propunem, de asemenea, liste suplimentare de persoane (care vor fi sancționate - n.red.).

De asemenea, lucrăm la sancțiuni suplimentare, inclusiv asupra importurilor de petrol și reflectăm asupra unor idei ale statelor membre, cum ar fi taxele sau canalele de plată specifice, cum ar fi un cont escrow”, a mai spus Ursula von der Leyen.

„Astăzi, peste 40 de țări aplică astfel de sancțiuni. A lua o poziție clară este crucial pentru întreaga lume. O poziție clară împotriva acestui război, care a fost alegerea lui Putin. Împotriva masacrării civililor. Împotriva încălcării principiilor fundamentale ale ordinii mondiale”, mai spune șefa CE, care își încheie mesajul cu ”Slava Ukrainje” (Glorie Ucrainei).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇