Premierul Poloniei spune că Germania e principalul obstacol în calea sancțiunilor pentru Rusia

Premierul Poloniei spune că Germania e principalul obstacol în calea sancțiunilor pentru Rusia

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că Germania este principalul obstacol în calea noilor sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei.

Întrebat despre implicațiile câștigării alegerilor din Ungaria de către Viktor Orban, Morawiecki a spus: „Trebuie să vedem că, indiferent de modul în care abordăm Ungaria, aceasta este a patra astfel de victorie și trebuie să respectăm alegerile democratice… Germania este principalul obstacol în calea sancțiunilor. Ungaria este pentru sancțiuni”, a puncat Morawiecki, citat de The Guardian.

ADVERTISING

Și vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, a acuzat Franța și Germania că sunt prea aproape de Rusia.

„De-a lungul anilor, guvernul german nu a vrut să vadă ce face Rusia sub conducerea lui Putin și vedem rezultatul astăzi”, a spus Kaczynski. „Polonia nu este mulțumită de rolul Germaniei în Europa”, a adăugat el.

Premierul Morawiecki s-a întâlnit sâmbătă cu preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, la Varşovia, la un centru de primire a refugiaţilor de război din Ucraina.

Politicianul conservator a remarcat că rata de schimb a rublei a revenit la nivelul de dinaintea invaziei ruse din Ucraina, semn că Moscova reuşeşte să evite sancţiunile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Aceasta înseamnă că toate măsurile economice - microeconomice, macroeconomice, financiare, bugetare şi monetare - nu au funcţionat aşa cum şi-ar fi dorit-o unii politicieni”, a apreciat Morawiecki, care a atras atenţia că oficiali din unele ţări ale UE vorbesc ca şi cum relaţiile cu Rusia ar putea reveni la situaţia de dinainte de război.

În opinia lui Morawiecki, preşedintele rus Vladimir Putin „a dat foc întregii Ucraine, iar Europa încă se mai întreabă dacă este suficient (să stingă focul doar cu) un extinctor”.

ADVERTISING

Însă „dacă Europa dă dovadă de slăbiciune va fi umilită şi va rămâne fără apărare”, a avertizat şeful Executivului de la Varşovia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇