Percheziții DNA la Ministerul de Finanțe. Biroul unui șef ar fi fost sigilat

Percheziții DNA la Ministerul de Finanțe. Biroul unui șef ar fi fost sigilat

Procurorii DNA au descins, marţi, la sediul Ministerului Finanţelor, la două spitale din București și la Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB)

Procurorii ar fi sigilat biroul unui șef din instituție – Ioan Cristian Purice, secretarul general adjunct din minister, potrivit Antena3.

Purice este inspector clasa I grad profesional asistent în ANAF şi a fost delegat la Ministerul de Finanțe, unde a căpătat această funcție de secretar general adjunct, din luna martie 2023.

Digi24 transmite tot pe surse că mai sunt percheziţii la spitalele Colțea și Sf. Luca din Capitală.

ADVERTISING

Ancheta DNA

Oficial, DNA a precizat inițial doar că procurorii fac cercetări într-un dosar legat de infracţiuni de corupție, "comise de funcționari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziție publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din București a unor servicii IT".

În acest caz se fac percheziții domiciliare şi la sediile a trei instituții publice din București, adaugă DNA.

Antena 3 mai transmite că, imediat după ce au sigilat ușa biroului secretarului general adjunct, anchetatorii DNA au plecat spre locuinţa acestuia unde efectuează percheziții. 

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Ulterior, DNA a anunțat că au fost făcute percheziții și la Administraţia Spitalelor și Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), fiind vizate contracte de achiziţie publică încheiate în cursul anului 2022, de către directorul general al instituţiei de la acea dată, Cristian Plută.

ASSMB a transmis că „susţine întru totul activitatea procurorilor anticorupţie şi a pus la dispoziţia acestora toate înscrisurile şi informaţiile solicitate, reiterând astfel, o dată în plus, sprijinul asumat de către instituţia noastră pentru documentarea şi verificarea legalităţii activităţilor întreprinse de către toţi angajaţii“.

ADVERTISING

Amintim că fostul director al ASSMB Cristian Plută, aflat în arest preventiv, a fost trimis în judecată săptămâna trecută pentru luare de mită şi permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de bani, bunuri sau foloase necuvenite. De asemenea, procurorii DNA au solicitat instanţei de judecată să dispună confiscarea extinsă de la Cristian Plută a sumei de 192.335 lei.

Poziţia Ministerului de Finanţe

”Ministerul de Finanţe îşi reafirmă angajamentul pentru transparenţă, statul de drept şi lupta împotriva corupţiei. Aşteptăm mai multe informaţii oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situaţiei şi de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activităţii instituţiei”, a transmis Ministerul Finanţelor, în legătură cu percheziţiile procurorilor.

Reprezentanţii ministerului au dat asigurări că activitatea instituţiei nu este afectată în niciun fel de această situaţie.

”În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situaţie este gestionată în conformitate cu standardele etice şi legale. Suntem deplin angajaţi să promovăm integritatea şi etica în toate aspectele activităţii noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate”, au arătat aceştia citaţi de News.ro.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇