Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal de DNA UPDATE Reacția ÎPS Teodosie și a Patriarhiei

Arhiepiscopul Tomisului, urmărit penal de DNA <span style="color:#990000;">UPDATE</span> Reacția ÎPS Teodosie și a Patriarhiei

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, este urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influență.

Un comunicat DNA remis marţi presei arată că Teodosie Petrescu (funcționar public în sensul legii penale) este anchetat de procurorii anticorupţie din Constanţa, alături de un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, care i-ar fi fost complice.

Procurorii îl acuză pe ÎPS Teodosie că ar fi promis 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 de lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care susţinea că o are asupra funcționarilor cu drept de decizie de la Secretariatul de Stat pentru Culte.

ADVERTISING

"La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect (Ilie Petre, consilierul pe probleme economice al Arhiepiscopiei - n.red.), acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă", explică DNA.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

DNA precizează că celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Reacţia ÎPS şi Patriarhiei

„Nu e nicio urmărire. Se fac niște verificări. Nu există probe, nu e nicio urmărire. Eu nu știu de așa ceva. Nu umblu cu supoziții, nu mă interesează ce este. Eu sper că nu este nicio problemă”, a declarat ÎPS Teodosie, la Antena3, referitor la anunţul DNA.

„Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală.

Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează”, spun reprezentanții Patriarhiei, într-o reacţie la cald, citată de Mediafax.

ADVERTISING

Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale, adaugă sursa citată.

Ancheta Recorder

În noiembrie, Recorder publica o investigaţie în care aducea dovezi concrete despre mita și traficul de influență care leagă politicul de Biserică.

Ancheta arăta că la Secretariatul de Stat pentru Culte nu există niciun criteriu de alocare a banilor. Toată decizia stă în pixul omului care conduce această instituție aflată în subordinea Guvernului, deci supusă influențelor politice.

În înregistrările cu camera ascunsă prezentate de Recorder, apare IPS Teodosie, care acceptă propunerea de a primi o finanțare de la buget pe bază de trafic de influență și de a ceda o mită de 20% din sumă celui care va asigura obținerea banilor prin presiuni politice, fix ceea ce acum îl acuză DNA.

Puteţi urmări integral ancheta Recorder

INVESTIGAȚIE RECORDER. Corupție în numele Domnului

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇